Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL MAKALELER :   28 Kasım  2008

  Ana sayfa

  2008 Yılı Çalışmaları

  Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

AYTAÇ ACARDAĞ

Lüleburgaz Hürfikir Gazetesi

Ekonomi Yazarı / Kırklareli
aytacacardag@hotmail.com
28.11.2008

 

GEÇ VERİLEN BEYANNAMELERE KESİLEN CEZALAR
 


Elektronik devlet uygulamasıyla bir çok kamu kurum ve kuruluşu internet üzerinden evrak kabul etmeye başlamış ve artık eskisi gibi evrak arşivi tutulmamakta tersine tüm veriler veri tabanı adını verdiğimiz sanal belleklerde saklanmaktadır. Özellikle son yıllarda büyük adımlar atılmış kamu kurum ve kuruluşlarına bilgisayar kullanımı konusunda çeşitli eğitimler verilmiş ve bilgilere hızlı erişim sağlanmıştır.

2004 yılından itibaren önce Sosyal Sigortalar Kurumu yeni adıyla Sosyal Güvenlik Kurumu, hemen ardından Maliye Bakanlığına bağlı birimler elektronik ortamdan veri kabulüne başlamış ve çeşitli zorunluluklar getirmiştir. Öncelikle yıllık ciro ve aktif toplam limiti koyan idare daha sonra bu uygulamayı zorunlu kılmış ve Elektronik Beyanname verme uygulamasını kabul ettirmiştir.

Yaptığımız her uygulamada olduğu gibi Elektronik Beyanname uygulamasını da yerine getirmediğimiz takdirde çeşitli cezalarla karşı kalabilmekteyiz. Ve bu cezalar kamu kurum ve kuruluşları ayırt edilmeksizin tüm vergi mükelleflerine uygulanmaktadır.

Vergi Usul Kanunun Bilgi Vermekten Çekinenler ile Defter ve Belgeler ile diğer kayıtların ibrazı konulu 256. maddesi, Diğer Ödevler Başlıklı 257. maddesi hükümlerine uymayanlar hakkında yine aynı Kanun’ un Mükerrer 355. maddesi uyarınca “Özel Usülsüzlük” cezası kesilmektedir. Elektronik Beyannamelerimizi de yasal süresi içerisinde kuruma bildirmediğimiz takdirde sistem otomatik olarak Mükerrer 355. maddeye göre ceza tebliğ etmekte ve tahakkuk ettirmektedir.

Fakat, Vergi Usul Kanunu’ nun uygulamasına baktığımızda farklı bir tablo karşımıza çıkmaktadır. Bir yükümlü, bildirim yükümlülüğünü yerine getirmediği takdirde ceza kesilebilmesi için ceza hükümlerinin uygulanacağına ilişkin idare tarafından bir bildirimde bulunulması gerekmektedir. Dolayısıyla bu yola gidilmeden karşı taraftan bir bilgi istenmesi gerekmektedir.

Nitekim Bursa 1. Vergi Mahkemesinin verdiği 2008/449 Esas Nolu, 2008/2233 Karar Nolu Vergi Mahkemesi Kararı dediğimizi doğrulamaktadır. Söz konusu karara baktığımızda;

“….213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’ nun Bilgi vermekten çekinenler ile 256-257. ve mükerrer 257. maddelerinde belirtilen hükümlere uymayanlar için ceza başlığı taşıyan Mükerrer 355. maddesinde bu kanunun 86,148, 149, 150, 256 ve 257. maddelerinde yer alan zorunluluklar ile mükerrer 257. madde uyarınca getirilen zorunluluklara uymayan (Kamu idare ve müesseselerinde bilgi vermeyen yöneticiler dahil) ikinci tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 680,00 YTL, özel usülsüzlük cezası kesileceği belirtilmiş olup aynı maddenin takip eden fıkrasında ise “Bu madde hükmünün uygulanması için bilgi ve ibraz ödevinin yerine getirilmesiyle ilgili olarak yapılacak tebliğlerde bilginin verilmesi için tayin olunacak sürede cevap verilmemesi, eksik veya yanıltıcı cevap verilmesi, veya defter ve belge ibrazı için tayin olunan süre ile defter ve belgelerini süresinde ibraz edilmemesi durumunda ceza cihetine gidileceğinin ilgililere yazılı olarak bildirilmesi şarttır” hükmü öngörülmüştür.

Anılan madde hükmüne göre ceza kesilebilmesi için, ilgililere bilgi ve belgelerini vermeleri hususunun yazılı olarak istenmesi ve tebliğ olunacak bu yazıda gereğinin belirtilen süre içerisinde yerine getirilmediği takdirde ceza hükümlerinin uygulanacağı belirtilmesi gerekmektedir…. ” demektedir.

Söz konusu karara baktığımızda dediğimizi doğrular niteliktedir. Her ne kadar Vergi Usul Kanunu’ nun 257. maddesine uyulmaması halinde Özel Usülsüzlük Cezası kesilebilirse de burada yasa koyucu bir bildirim şartı getirmiştir. Umarız ki Maliye Bakanlığımız meslektaşlarımızı bu ağır ceza yükünden kurtarır ve bu probleme en kısa zamanda bir çözüm bulacaktır.
 

AYTAÇ ACARDAĞ

Lüleburgaz Hürfikir Gazetesi

Ekonomi Yazarı / Kırklareli
aytacacardag@hotmail.com
28.11.2008

 

-Yazarın diğer makaleleri;

-İndirilemeyen KDV'nin gider yazılması

-İş sözleşmesinin işveren tarafından haklı nedenlerle derhal feshi

-VERGİ USUL KANUNUNDA BİLGİ VERME

-VERGİYİ DOĞURAN OLAY

-ÇALIŞMA YAŞAMINDA İŞ SÖZLEŞMESİNİN ÖNEMİ

-Sponsorluk Harcamaları

-İSKONTOLARIN KDV AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.