Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  22 Mart 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Kira Ödemelerinin BaBs Formundaki Yeri

 
   

Bilindiği üzere bilanço usulünde defter tutan mükellefler önceleri yıllık, Ocak 2008 ayından itibaren de aylık olarak Maliye Bakanlığınca belirlenen hadleri aşan alış ve satışlarını Ba Bs adı verilen formlar ile bildirimde bulunmaktadır.

 
   

2008–2009 yıllarında 8.000 TL olan had 5.000 TL ye düşürülerek Ocak 2010 ayından geçerli olmak üzere 213 sayılı V.U.K. 396 Seri Nolu Genel Tebliğ ile bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikler kapsamında her ne kadar açıklamalar daha net olsa da yine de bazı konularda tereddütler oluşmaktadır. Bunların başında Aktife kayıtlı olmayan yani özel varlığı olan Sabit Kıymetler (Otomobil vb) ile İşyeri KİRA ÖDEMELERİNİN Ba formlarına dâhil edilip edilmeyeceğidir.

 

Konu hakkında yorum yapabilmek için bazı yasal düzenlemeleri irdelemekte yarar görüyorum.

 

Şöyle ki; 213 Sayılı Yasanın 2.Kitap (Mükellefin Ödevleri) , 3.Kısım (Vesikalar), 2. Bölüm de Fatura ve Fatura Yerine Geçen Vesikalar yer almaktadır. Bu bölümde Fatura, Perakende Satış Vesikaları, Gider Pusulası ve Müstahsil Makbuzu ile ilgili düzenlemelere yer verilmiştir.

 

Vergilendirmede normal koşullarda belge düzeni Fatura ile sağlansa da , Fatura düzenlenmesi mümkün olmayan durumlarda ise Fatura yerine geçen belgelerin kullanılması gerekecektir.

 

Aynı Yasanın 234.Maddesinde Gider Pusulası şöyle tanımlanmıştır.

 Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin:

Vergiden muaf esnafa; yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia içinde tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası vergiden muaf esnaf  tarafından verilmiş fatura hükmündedir. Bu belge birinci ve ikinci sınıf tüccarların, zati eşyalarını satan kimselerden satın aldıkları altın, mücevher gibi kıymetli eşya için de tanzim edilir.

Gider pusulası, işin mahiyeti, emtianın cins ve nev'i ile miktar ve bedelini ve iş ücretini ve işi yaptıran ile yapanın veya emtiayı satın alan ile satanın adlariyle soyadlarını (Tüzel kişilerde unvanlarını) ve adreslerini ve tarihi ihtiva eder ve iki nüsha olarak tanzim ve bir nüshası işi yapana veya malı satana tevdi olunur.

 Gider pusulaları, seri ve sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir.

Kiralamaya konu varlığın sahibinin vergi mükellefiyetinin bulunmaması hallerinde başka bir deyimle aktife kayıtlı olmayıp kişisel varlık durumunda kira gelirini elde eden tarafından herhangi bir belge düzenlenmesine imkan bulunmaması sebebiyle, kirayı ödeyen tarafından Gider Pusulası düzenlenmesi gerekeceği kanaatindeyim.

Bu konuda ; emsal olarak düşünebileceğimiz Ankara Vergi Dairesi Başkanlığının verdiği görüşte belge düzenine ilişkin kısmı aşağıdaki gibidir. 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

Sayı  : B.07.1.GİB.4.06.18.02/

 

Konu: Şahsına ait otonun mükellefi bulunduğu adi ortaklık bünyesine kiralanması hakkında

 

Vergi Dairesi Müdürlüğünün                      vergi numaralı mükellefi tarafından Başkanlığımıza verilen  /   2005 tarihli ………. sayılı dilekçede; Lokantacılık faaliyetinden dolayı adi ortaklık olarak faaliyet göstermekte oldukları, ortaklarının şahsına ait olan aracı ortaklık adına kiralayarak işyerlerinde kullanmak istedikleri belirtilerek, ortaklığın ve ortaklarının ne şekilde vergilendirilecekleri hakkında görüş talep edilmiştir. 

 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde; faturanın satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere, emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olduğu, 231/5 inci maddesinde de; faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenmesi gerektiği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanununun 234 üncü maddesinde “Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin:

3. Vergiden muaf esnafa;

Yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası, (4369 sayılı Kanunun 81/A-7 nci maddesiyle değiştirilen ibare Yürürlülük ; 01.01.1999) vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmündedir.  Bu belge, birinci ve ikinci sınıf tüccarların, zati eşyalarını satan kimselerden satın aldıkları altın, mücevher gibi kıymetli eşya  için de tanzim edilir.

Gider pusulası, işin mahiyeti, emtianın cins ve nev’i ile miktar ve bedelini ve iş ücretini ve işi yaptıran ile yapanın veya emtiayı satın alan ile satanın adlarıyla soyadlarını (Tüzel kişilerde unvanlarını) ve adreslerini ve tarihi ihtiva eder ve iki nüsha olarak tanzim ve bir nüshası işi yapana veya malı satana tevdi olunur. …” denilmektedir.    

Buna göre, ticari kazanç yönünden gerçek usulde gelir vergisine tabi ortağın söz konusu aracının ticari işletmesine dahil olması halinde, ortağı bulunduğu adi ortaklığa kiraya verdiği araç dolayısıyla elde ettiği gelirin ticari kazanç olarak vergilendirilmesi ve kira ödemeleri karşılığı fatura düzenlenmesi, diğer halde özel mülkiyetindeki aracı kiraya vermesi ve bu araç için ortaklıkça nakden veya hesaben kira ödemesinde bulunulması durumunda ise  adi ortaklık tarafından ortak adına gider pusulası düzenlenmesi gerekmektedir. 

Buradan da anlaşılacağı üzere bu tür kira ödemelerinde Gider Pusulası düzenlenmesi gerektiği sonucuna varılabilir.

Ba Bs Formlarına ilişkin 213 S.K. 396 Seri Nolu G.T. ile yapılan düzenlemede, Tebliğin; 1.2.1.  bölümünde

Bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne (Fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi) bakılmaksızın Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilecektir.

Şeklindeki düzenlemeyi de dikkate aldığımızda KİRA ÖDEMELERİNİN Aylık Brüt Tutarı 5.000 TL ve üzerinde ise  Ba formlarına dahil edilmesi gerekecektir.

SMMM Atila GÜMÜŞ
iletisim@yenilikcigrup.com

Yasal Uyarı

 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.