Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

   MAKALE / YORUM  10.01.2008    

ara

 Ana Sayfa 

        Staj-Stajyer Rehberi

Makaleler 

Danışma Hattı 

                  Pratik Bilgiler

Beş Dakika Ara 

          2009 Uygulamaları


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fatih ACAR

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı

Ve Yönetim Kurulu Üyesi

 

 “Başarı benli bir şey değildir; bizli bir şeydir"

DAHA FAZLA ÇALIŞMAMIZ GEREKEN BİR DÖNEME GİRİYORUZ

 

   “Başarı benli bir şey değildir; bizli bir şeydir…’  Ortak kafa ve ellerin ürünüdür. Unutmamalıyız ki, yaptığımız ve yapacağımız çalışmalar Türkiye’nin ve gelecek nesillerimizin yarınlarıyla yakından ilgili. Herkese görev düşüyor ve kimsenin görevi önemsiz değil.”” 

   Dünya çok önemli değişimlerin yaşandığı bir süreçten geçiyor. AB süreciyle birlikte bu değişimler Türkiye’de de tüm kurum ve kuruluşlarda yoğun olarak yaşanmaktadır. Daha müreffeh, mutlu ve huzurlu bir Türkiye değişimlerin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesine bağlıdır. İki yıl önce kurulan Gelir İdaresi Başkanlığı da bu değişimin sonucudur. Bu yeni dönemde kurumların başarılı olmaları, çağın gereklerine uygun teknolojik alt yapıyla donatılmış olmaları, profesyonel yöneticiler eliyle yöneltilmelerine ve hizmeti her şeyin üstünde tutan bir vizyona sahip olmalarıyla mümkün görülmektedir.

    5502 sayılı kanunla, devredilen SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığının yerine kurulan Kurumumuzda da amaçlar ve hedefler yönünden durum yukarıda özetlediğim genel çerçeveyle aynı olmakla birlikte, yeniden yapılandırdığımız SGK´nın ülke nüfusunun tamamına hizmet vermesi Kurumumuzu daha da önemli hale getirmektedir. 5502 sayılı kanunla üç önemli kurum birleştirilmiş olup öngörülen geçiş süreciyle birlikte yeniden yapılanma süreci etkin bir şekilde tamamlanacaktır. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun Anayasa Mahkemesince iptal edilen maddelerinin yeniden düzenlenmesi için yapılan taslak çalışmaları kanun tasarısına dönüştü ve şu anda TBMM´de görüşülmektedir. Bu sürecinde tamamlanmasıyla birlikte son 30-40 yılın en önemli reformlarından birisi gerçekleşmiş olacak.

   SGK 25 bin çalışanı ve hizmet ettiği 70 milyonla önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye´nin en önemli kurumu olacaktır. Bunu gerçekleştirmek amacıyla altyapı dönüşüm çalışmaları ve bilişim teknolojisinin etkin kullanımı için geliştirilen projeler üzerinde çalışmalarımız her kademede aralıksız devam etmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumunu çok daha iyi temeller üzerinde kurmak ve hedefimize ulaşmak için daha fazla çalışmamız gereken günler bizi bekliyor. Temel amaçlarımızın yanında, kısa vadedeki amacımız devredilen kurumları tek potada eritmek ve ortak bir Kurum kültürü oluşturmaktır.

  Bu gün geldiğimiz noktada gelişmiş ülkelerle kıyaslandığı zaman sosyal güvenlik sistemimizin aktüeryal dengelerinin bozuk olduğunu görüyoruz. Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama 4 çalışana bir emekli düşerken bizde ise oran 2´ye 1ín de altındadır. Bu yapıyı uzun vadede sürdüremeyiz. Yapılan çalışmalar bu yapının sonucu ortaya çıkmadı mı? Türkiye´nin geleceği için bu dengeleri sağlıklı oluşturacak sosyal güvenlik sistemini kurmamız gerekiyor. Ancak şunu hemen belirtmeliyim ki, bu tabloya bakarak karamsar olmak gerekmiyor; zira yapılan araştırmalara göre Türkiye´de 7 çalışana 1 emekli düşecek kadar bir potansiyel mevcut. Buradan da anlaşılacağı gibi kayıt dışı istihdam alanında önümüzdeki dönemde yapılacak çok iş var. Kurumun gelir ve giderlerine baktığımızda, 2007 sonu itibariyle tahmini 55,9 katrilyon gelirimiz, 82,5 katrilyon civarında da giderimiz var; aradaki fark  26,6 katrilyon açığı ifade ediyor. Bu çok önemli bir fark ve şunu belirtmeliyim ki, prim gelirimizle emekli aylıklarını bile karşılayamıyoruz. Öncelikle açıkların nerelerden kaynaklandığına dair ayrıntılı ve somut verilere dayalı bir tespit çalışması yapmamız gerekiyor. Bununla eş zamanlı olarak gelirlerimizi kısa, orta ve uzun vadede arttırmak için nelerin yapılacağı tespit edilmelidir. Türkiye´nin en önemli sorunlarından birisi hiç kuşkusuz kayıt dışı istihdamdır. Konuyla ilgili Sayın Bakanımızın göreve geldiğinden itibaren yoğun bir şekilde çalışmaları sürmekte olup, önümüzdeki günlerde istihdam paketiyle ilgili önemli açıklamaları olacak. Bu çalışmalar yakın zamanda meyvelerini vermeye başlayacaktır.

     Gelirlerimizi arttırmak için kayıt dışı sorununu çözmemiz gerekiyor. Bu sorunu işverenlerimizi cezalandırıcı yöntemler yerine, bilgilendirici ve yol gösterici bir anlayışla çözmemiz gerekiyor. Önümüzdeki dönemde kayıt dışı istihdam konusunda toplumun tüm kesimlerini seferber etmenin ve bilgilendirmenin yanında; Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı bünyesinde görev yapan yaklaşık 600 müfettişi bu konuya yapıcı bir anlayışla mücadele edecek şekilde istihdam ederek sorunun önemli ölçüde çözülebileceğini düşünüyorum.

     Maliye sisteminde bulunan uzlaşma müessesi olmasına rağmen sigortacılık alanında yer almayan bir müessese. konu üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Sigortacılık alanında da bu müesseseyi getirmeye çalışacağız..

    SGK'nın yol haritasına baktığımızda  önemli işlerin gerçekleşmesi için önce hayal etmemiz gerektiği ortadadır. Bu nedenle önümüzdeki süreçte önemli projeleri hayata geçirmeye, gıptayla bakılacak bir sosyal güvenlik sistemini oluşturmayı hedefliyoruz. Bunu çalışanlarımızla gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.

İki temel hedefimiz var : Birincisi etkin, verimli çalışan, şeffaf bir Sosyal Güvenlik Kurumu oluşturmak. Hizmet standartlarının tüm birimlerimizde uygulandığı, hizmet ettiğimiz vatandaşlarımızın ayrıca beklemeden çok kısa sürede hizmet alabildiği, çalışanlarımızın çok nezih fiziki ortamlarda hizmet ürettiği bir Kurum oluşturmak. Kurumun taşra teşkilatının hizmet binalarında çok ciddi sıkıntılarımız söz konusu. Çalışanlarımızın huzur içinde çalışacakları hizmet binalarına kavuşmamız lazım. Bu dönüşümü beş yıllık bir sürede gerçekleştirmeliyiz.

 İkinci hedefimiz ise vatandaş odaklı, güler yüzlü bir hizmet sunumunu tüm birimlerimizde gerçekleştirmeliyiz. Kurumumuzdan hizmet alanların fiziki değişime paralel olarak hatta ondan da  önce hizmetin kalitesinin de değiştiğini fark edecekleri ve “buralar değişmiş eski sigorta kurumları değil” diyecekleri bir hizmet kalitesini yakalamalıyız. Bunu söylerken belirtmeliyim ki başarı benle bir şey değildir; bizli bir şeydir. Başarı, ortak kafa ve ellerin ürünüdür. Tüm çalışanlarımızla bu hedefleri gerçekleştirmemiz gerekiyor.

Hedeflerimize, tüm çalışanlarımızın elbirliğiyle ulaşacağımızın altını çizmek isterim. Hiçbir başarıya yalnızca üst yönetimin gayretleriyle ulaşılamaz. Dolayısıyla kendi çalışanına değer veren ve bunun sonucunda da çalışanlarının vatandaşa değer vererek hizmet ürettiği bir kurum olmalıyız. Hayalimizin ve hedefimizin doruk noktası, tüm kurumların ve insanların gıptayla baktığı ve biz de Sosyal Güvenlik Kurumunda çalışmak istiyoruz dedikleri bir kurum haline gelmektedir. Bunu hep birlikte gerçekleştirmeliyiz. Unutmamalıyız ki, yaptığımız ve yapacağımız çalışmalar Türkiye´nin ve gelecek nesillerimizin yarınlarıyla yakından ilgili. Bu nedenle hepimize görev düşüyor ve kimsenin görevi önemsiz değil. Herkesin elini taşın altına koyması gereken bir dönemdeyiz. Hep beraber çalışarak ideal bir Sosyal Güvenlik Kurumu oluşturmalıyız.

   Son olarak şunu ifade etmeden geçemeyeceğim; Devlet idaresinde bulunanlar olarak, hiçbir zaman halkın hizmetinde olduğumuzu unutmamamız gerekiyor. Çalışma felsefemizin temelini bu düşünce oluşturmalı. Biz, bize emanet edilmiş bir görevi yapıyoruz. Mesai arkadaşlarımın emanete nasıl davranılması gerektiği konusunda hiçbir kuşkum bulunmamaktadır. Bu anlamda arkadaşlarımın, aile aidiyeti duygusuyla çalışacaklarını ve dönüşüm sürecinde ellerinden gelen gayreti göstereceklerine ve bize destek olacaklarına inanıyorum.

 

 

 

Copyrıght © 2005-2008  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.