DAMGA VERGİSİ ORANLARI

  2009
DAYANAĞI DAMGA VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
NO:51
MUHTEVİYATI
KİRA MUKAVELENAMELERİ(MUKAVELE SÜRESİNE GÖRE KİRA BEDELİ ÜZERİNDEN) BİNDE 1.5
BİLANÇOLAR 19,60 TL
GELİR TABLOLARI  9,60 TL
İŞL. HES. ÖZETLERİ 9,60 TL
YILLIK G.V. BEY. 24,40 TL
KURUMLAR V. BEY. 33,90 TL
MUHTASAR BEY. 16,90 TL
K.D.V. BEYANNAMESİ 16,90 TL
DİĞER VERGİ BEYANNAMELERİ(DAMGA VERGİSİ BEYANNAMELERİ HARİÇ)  16,90 TL
BELEDİYELERE VE İL ÖZEL İDARELERİNE VERİLEN BEYANNAMELER 12,50 TL
SOSYAL GÜVENLİK KURUMLARINA VERİLEN  SİGORTA  PRİM BİLDİRGELERİ 12,50 TL
GÜMRÜK İDARELERİNE  VERİLEN BEYANNAMELER 33,90 TL
NOT:

 - 2009 yılına ait tüm Damga Vergisi Oranlarını buradan görebilirsiniz.(Seri 51 nolu Genel Tebliğ)



-
03/07/2001 tarihinden itibaren sadece sermaye şirketikuruluşunda mukavelenamelerinden Damga Vergisialınmakta olup, sermaye artırımları Damga Vergisi'ne tabi değildir.


- Beyanname ve bildirgelerin internet ortamında gönderilmesi halinde, yukarıda belirtilen miktarları her bir beyanname ve bildirge itibarıyla ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.


-
Devlet Harcama Belgeleri Yönetmeliği çerçevesinde verilen ve 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “IV – Makbuzlar ve diğer kağıtlar” başlıklı bölümünün (2) numaralı fıkrasının (b) bendinin 5. Diğerleri fıkrasına göre vergilendirilmekte olan geçici görev yolluğu bildirimi ve sürekli görev yolluğu bildirimlerinin mükellefiyetle ilgili bir beyanname olmayıp, kamu görevinin yerine getirilmesi nedeniyle yapılan giderleri tahsil edebilmek amacıyla verilen bir bildirim olması, dolayısıyla bir mükellefiyetin yerine getirilmesi mahiyetini taşımadığından, yukarıda belirtilen beyannameler kapsamında değerlendirilmemesi ve 01.01.2004 tarihinden itibaren damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.


- 01.01.2004 tarihinden itibaren Anonim, Eshamlı Komandit ve Limited Şirketlerin kuruluşlarına, sermaye artırımlarına ve süre uzatımlarına ilişkin olarak düzenlenen kağıtlar damga vergisinden müstesna kağıtlar kapsamına alınmıştır.

 
- “Damga Vergisinden İstisna Edilen Kağıtlar” başlıklı (2) sayılı tablonun “VI-Ticari ve Medeni İşlerle İlgili Kağıtlar” başlıklı bölümüne, aşağıda yer alan 31 ve 32 numaralı fıkralar eklenmiştir.

 31- Dernek ve vakıflarca yerleşim yeri, gerçek kişilerce mesken olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadi işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenameleri.

 32- Gelir vergisinden muaf esnaf, muaf serbest meslek erbabı ile basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından işyeri olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadi işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenameleri.