Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   29 MART 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Oya yapan ev hanımı daha az prim ödüyor

Evde, gelir vergisi kanununa tabi olmayarak oya, dantel, dikiş-nakış yapıyorsanız isteğe bağlı prim ödemelerinizi diğer isteğe bağlılara göre daha az para ödeyerek sağlama hakkınız bulunuyor. Normal isteğe bağlılar en düşükten ayda 255 lira öderken, siz 153 lira ödeyerek emekli olabilirsiniz
Eşim 1996 yılının haziran ayında SSK'lı olarak çalışmaya başladı. Doğum tarihi 1978. 2008 yılında çalışmayı bıraktı. Toplam 1840 gün çalışma süresi var. Eşim isteğe bağlı sigortalı olması durumunda hangi yıl emekli olabilir ve kaç gün kaç lira prim ödemesi gerekir. İsteğe bağlı sigorta yerine ev hanımı statüsünde prim ödeyebilir mi? Bu durumda gerekli gün sayısı ve emeklilik yaşı ne olacaktır? Ev hanımlarının ödeyecekleri prim miktarı nedir? Çok uzun bir soru oldu sanırım ancak çevremde bu konuyu merak eden ve yanıt arayan çok kişi olduğunu biliyorum. Umarım vereceğiniz cevapla birlikte bu konuyu merak edenlerin de kafalarındaki soru işaretleri kalkacaktır. Torba Yasası sonrası bu konu hakkında çok fazla bilgi sahibi olan yok, o nedenle değerli bilgilerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz.
Adnan Şahin-Ankara
Beyefendi, eşiniz 1978 doğum yılı ve 1996 Haziran işe başlangıcı ile iki alternatifle emekli olabilir. Birincisi, 53 yaşından sonra olmak kaydıyla en az 5900 gün sayısıyla, ikincisi ise 58 yaşında en az 3600 gün sayısıyla. Bunlardan hangisini tercih ediyorsanız son 3.5 yılını SSK'lı çalışmak kaydıyla aradaki süreyi isteğe bağlı Bağ-Kur kapsamında ödeyebilirsiniz. Mesela, birincisini seçerseniz, 5900 günü tamamlamaya 4060 gün var. 4060 günün son 1260 gününü (3.5 yılını) SSK'lı olmak kaydıyla, kalan 2800 günü isteğe bağlı Bağ-Kur da ödeyebilirsiniz. 3600 günü tercih ederseniz, 500 gün isteğe bağlı Bağ-Kur, 1260 gün de SSK lı olarak ödeme yapmalısınız. Bu arada eşiniz evde, gelir vergisi kanununa tabi olmayacak. Evinizde oya, dantel, dikiş-nakış yapıyorsa isteğe bağlı prim ödemelerinizi diğer isteğe bağlılara göre daha az para ödeyerek sağlama hakkınız var.
5510 Sayılı Kanun'un geçici 6 ncı maddesine göre, "...31/12/1960 tarihli ve 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinde belirtilen işleri, hizmet akdiyle herhangi bir işverene tabi olmaksızın sürekli ve kazanç getirici nitelikte yaptıkları (...) Maliye Bakanlığı'nın görüşü alınarak kurumca belirlenen usul ve esaslara göre tespit edilen kadın isteğe bağlı sigortalılar; bu maddenin yürürlüğe girdiği yıl için 82'nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının on beş katı üzerinden başlanılarak, takip eden her yıl için bir puan artırılmak suretiyle otuz katını geçmemek üzere malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası primi öderler" denildiğinden, isteğe bağlı ödemeler için bu maddeye göre SGK ya başvurursanız bu sene aylık 18 günlük, seneye 19 günlük prim ödeyeceksiniz ama SGK onları 30 gün diye sayacak. Yani, normal isteğe bağlılar en düşükten ayda 255 lira öderken, siz 153 lira ödeyerek cebinizden az para çıkaracaksınız.

45 yaşında emekliliğe hak kazanırsınız
01.03.1989 işe giriş tarihim var ve 1992 Kasım'ında doğumdan dolayı işten ayrıldım. 1995 in 12. ayında isteğe bağlı ödemeye başladım. 1997 de tekrar doğum yaptım ve işte çalışamadım. 2007 Mayıs'ında isteğe bağlı ödemeyi bitirdim. Şu an toplam günüm 5640 olup ne zaman emekli olabilirim? Fikriye Kesgin Hanımefendi, 01.03.1989 işe girişli olan kadınlar, SSK dan 45 yaşından sonra olmak kaydıyla en az 5300 günle emekli olabilirler. Siz sorunuzda doğum tarihinizi yazmamışsınız. Bu sebeple emeklilik gününüzü hesaplayamadım. Siz doğum tarihinizin yıl kısmının altına 45 yazın ve toplayın, işte o gün emeklilik dilekçesi verebilirsiniz.

Kıymetini bilin, mübarek 4 aylarda talep edin!
Seçimden önceki 4 ay boyunca siyasiler milletin ayağına gider, seçimden sonraki 4 yıl boyunca da millet seçtiklerinin ayağına Ankara'ya gider. Mübarek 4 ayların kıymetini iyi bilin, şunun şurasında seçime ne kaldı ki. Siyasilerden bireysel değil ama toplumsal konularda ne talep ediyorsanız şimdi yapmalısınız.
Demokrasinin güzelliği diyebiliriz, her 4 yılda bir adımıza yasa çıkaracak yasama organını, yani Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerini seçeceğiz. TBMM üyeleri de aralarından bizi yönetecek yürütme organını, yani hükümeti seçip güvenoyu verecekler. Seçime girecek tüm siyasi partiler, kendi milletvekili aday adaylarını
seçtirmek için sizlerin ayaklarına gelecekler. Kahvelerde, evlerde, meydanlarda, seçim bürolarında sizi başköşelerde ağırlayacaklar. Sizlerden dertlerinizi, sorunlarınızı, isteklerinizi öğrenip çözüm getireceklerini vaat edecekler veya seçimden önce çözmeye çalışacaklar. Seçim bitince 4 yıllık süreyle vekillerinizi seçtiniz ya, işte artık onlar değil sizler işleriniz için Ankara yollarını aşındıracaksınız. İşleri de gerçekten yoğun olacağı için çoğu zaman görüşmek için günlerce, saatlerce bekleyeceksiniz. İşte bu sebeple mübarek seçim 4 aylarının kıymetini iyi bilin ve siyasilerden ne istiyorsanız şimdi isteyin.
Mahkemeye başvurup hemen emekli olursunuz
3600 iş günü emekliliğimi beklerken 11.000 lira yatırdım, sigortaya doğum borçlanması için emeklilik dilekçemi verdim ama dilekçem kabul edilmedi. "Siz Bağ-Kur kapsamındasınız, ancak çalışarak 18 ay daha bize prim ödemek zorundasınız" cevabı geldi. Şimdiki Torba Yasası'na göre kurumlar ayrılıp benim haklarım geri verilmiş oldu mu, emeklilik dilekçesi verebiliyor muyum?
Zeynep Özuçaroğlu-Adana
Geçen hafta yazdığım gibi siz de SGK'nın doğum borçlanması tuzağına düşmüşsünüz. 1980 girişli olduğunuz için normal şartlarda SSK'dan 3600 gün
sayısı ve 50 yaş şartıyla emekli edilecektiniz. Ancak, 1 Ekim 2008 günü yasadışı bir şekilde SSK'nın isteğe bağlılarına birinci tuzak kurulup, isteğe bağlı SSK'dan isteğe bağlı Bağ-Kur'a attılar. Şimdi ya 18 ay daha çalışarak, yani SSK'lı olarak prim ödeyip emekli olacaksınız veya reddedilen emeklilik dilekçesinin kabulü için iş mahkemesinde dava açacaksınız. Bu arada emeklilik dilekçesini ağızla değil yazıyla vermediyseniz şimdi gidip (önce işten çıkıp sonra) emeklilik dilekçesi verin ve reddedilince de dava edin. Başvurunuz var da yazıyla reddedilmişse hemen mahkemeye gidin.
ALİ TEZEL / HABERTÜRK

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.