Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   21 NİSAN 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

Torba Yasa’da Süre Uzatılmalı

 

CUMHURİYET tarihinin en kapsamlı af yasası” olarak adlandırılan Torba Yasa, milyonlarca vergi mükellefi ve sade vatandaşı yakından ilgilendiriyor.

2010 yılı ortalarında gündeme gelen bu yasa ile ilgili hazırlıklar ve tartışmalar, altı ayı aşkın süre devam etti.

Sonunda 25 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Uygulama esaslarını açıklayan tebliğ ise 12 Mart 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
 

YASA İYİ BİLİNMİYOR
Adı bile 832 kelimeden oluşan ve halk arasında Torba Yasa olarak adlandırılan, 141 ayrı kanunda değişiklik yapan 6111 Sayılı Yasa son derece kapsamlı düzenlemeleri kapsıyor.
Gerek vergi dairelerinde ve Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüklerinde çalışanların, gerekse mali müşavirlerin çoğu, yasaya tam olarak hakim değiller. Daha doğrusu yasayı ve tebliği baştan sonra, altını çize çize okuyan ve anlayanların sayısı çok az. Mart ayında gelir vergisi, Nisan ayında da kurumlar vergisi beyannameleri nedeniyle bırakın okumayı, nefes alamadılar.
Böyle olunca, vatandaşa yanlış bilgi verilebiliyor. Yasaya göre yapılması gereken bir işleme “yok böyle bir şey” denilebiliyor.
BİRKAÇ ÖRNEK
Geçenlerde bir serbest muhasebeci mali müşavir aradı;
“Hocam, panelde ‘Son birkaç yılda, farklı vergi dairelerinde mükellef olanlar, matrah artırımı başvurusunu en son kayıtlı oldukları vergi dairesine verecekler’ demiştiniz. Vergi dairesine gittiğimde ‘başvuruyu önceki vergi dairesine yapacaksınız’ dediler. Şaşırdım kaldım. Ne yapayım?”
Düşündüm, “Benim dediğim doğru” demek de çözüm değil.
“Torba Yasa Genel Tebliğinin 64. sayfasından bir fotokopi çekin. O kişiye fotokopiyi de vererek, son vergi dairesinin yetkili olduğunu söyleyin” dedim.
Yurt dışında geliri ve parası olanların, kira ya da diğer gelirlerini hiç beyan etmeyenlerin, mükellefiyet kaydı bulunmayanların hala kafası karışık.
KDV ARTIRIMI VE KODA GİRENLER
Matrah artırımı ile ilgili süre 10 gün sonra bitecek.
Maliye Bakanlığı’nın yeni bir tebliğ ile koda girenleri rahatlatması söz konusu.
Tebliğin yayımı, duyurulması ve matrah artırımı ve kalan 10 günlük süre!
Bu da süreyi uzatmayı kaçınılmaz kılıyor.
RESİMLİ KİTAPÇIK
Torba Yasa ile yapılan düzenlemeler, son derece teknik ve kapsamlı...
100 milyar liranın üzerinde bir kamu alacağını yapılandırıyor. Ayrıca matrah artırımı, ihtilaflı vergi ve cezalar, faturasız mallar, kasadaki hayali nakit para ve hayali alacaklar vs. birçok konu var.
Çok kişi, olay nedir tam olarak bilmiyor, okusa da anlamıyor.
Bu nedenle, ilkokul mezunu birinin dahi anlayabileceği basitlikte, resim ve karikatürlere de yer veren, konu bazında broşürler hazırlansa ve vatandaşa ücretsiz dağıtılsa çok etkili olur.
Halk arasında kullanılan “kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez” diye bir söz var. Bu da ona benziyor.
İlk aşamada, birikmiş borçlar, matrah artırımı ve vergi ihtilafları için 2 Mayıs 2011’de bitecek olan süre uzatılmalı. Hemen ardından da gazete ilanları, TV programları, konferanslar ve çok basit broşürlerle, olay mükelleflere ve vatandaşa anlatılmalı...

Şükrü KIZILOT - Hürriyet
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.