Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   19 MAYIS 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

Dul-yetim aylığında 1800 gün şart

 

Okurumuz S H, “Babamın 1994-1999 arası ödediği tarım ürünü tevkifat belgeleri üzerinden Bağ-Kur’a borçlandık. Ama 1785 gün çıktı. 15 gün açığımız kaldı. Babam 2002 yılında vefat etti.

Anneme dul aylığı bağlatmak istiyoruz. Babama askerlik borçlanması yapabilir miyiz? Askerlik borçlanması olmazsa bu 15 günü nasıl tamamlayabiliriz? Diğer yıllara ait başka faturada bulamadık ziraat odası vs. yerlere kaydımızda yok bize bir yol gösterirseniz çok sevineceğiz.” Diyor.

Ölen sigortalıların hak sahiplerine;

a) En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya,

b) 4/a bendi (SSK) kapsamında sigortalı sayılanlar için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş, olması şartıyla ölüm aylığı bağlanmaktadır.

Yani 4/a bendi kapsamında (SSK) sigortalı sayılanlar içinse, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olan sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilecektir.

Bağ-Kur sigortalılarının ölümü halinde ise dul ve yetimlere aylık bağlanabilmesi için en az 1800 gün prim bildirilmiş olması gereklidir. 1800 günün hesabında askerlik borçlanması da dikkate alınabilecektir.

Okurumuzun babası adına askerlik borçlanması yapması ve bu şekilde 1800 günü tamamlaması halinde ölüm aylığı bağlanabilecektir.

Staj sigortası yeterli mi?

Okurumuz YI, “1993 yılında mesleki staj yaptım bu yıl stajdan dolayı SSK girişim var. Emeklilik için bu giriş yeterli midir” diyor.

Meslek liselerinde staj yapan kişiler için stajları süresince okulları tarafından sadece iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası primleri ödenmekteydi. Yani, staj sigortasında emeklilik açısından dikkate alınan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primleri yatırılmamaktadır.

Bu nedenle emeklilikle ilgili primler ödenmediğinden, sigorta başlangıç tarihi olarak staj sigortası dikkate alınmayacaktır. Ayrıca staj sigortası prim gün sayısı olarak da değerlendirilmez.

Bu durumda da normal prim ödediğiniz tarih, sigorta başlangıç tarihiniz olarak dikkate alınacaktır.

Sultanbeyli’de düşünce günleri

TEM gişelerinin açılmasından sonra, kabuk değiştiren Sultanbeyli’de güzel şeyler oluyor. Doğu ve Batı’nın önemli düşünürleri, yeni paradigmaları sorgulamak ve fikrî bir dinamizm oluşturmak için İstanbul’da buluşuyor. Sultanbeyli Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin ev sahipliğini yaptığı “Doğu ve Batı Düşünce Günleri” programı Sultanbeyli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. İstanbul’da 23- 25 Mayıs 2011 tarihinde bir araya gelecek olan entelektüeller İslam Medeniyeti’nin modern dünyanın meydan okumalarına verdiği cevapları ortaya koymaya çalışacak.

Program çerçevesinde; İslam mirasının geleceğe projeksiyonunu Hasan Hanefî anlatırken bu mirasın ayrılmaz parçası olan felsefe geleneğini Dimitri Gutas müzakere edecek. İslam mirasının kurucu unsurları olan Kur’an ve Sünnet’in modern dünyadaki yerlerini ise Ramazan el-Bûtî, Yaşar Düzenli, Mustafa Karataş, Khalid Zaheer ve Mahfuz Söylemez tartışacak. Bize de, böylesine önemli bir organizasyonu yapan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin’i tebrik etmek düşüyor.

RESUL KURT / STAR

 

19.05.2011
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.