Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   18 OCAK 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Askerlik borçlanması ve VERGİ İADESİ
 

Aşağıda bilgilerimi gönderiyorum. Cevaplarsanız çok memnun olurum: 18.01.1966 doğumluyum ve 15.04.1984 Bağ-Kur girişliyim. Bağ-Kur hizmet sürem 2761 gün. Askerlik dönemimde de Bağ-Kur primlerim yatırıldı. 01.06.1989 tarihinde SSK’lı olarak işe başladım. Halen SSK’lı olarak çalışmaya devam etmekteyim. İki hizmeti ne zaman ve nasıl birleştirebilirim, ne zaman emekli olabilirim? Askerliğimi borçlansam bana bir faydası olur mu? Askerliğini borçlananların vergi indiriminden faydalanacaklarını yazmıştınız. Bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz?

CEVAP: Verdiğiniz bilgilere ve 15.04.1984 tarihli Bağ-Kur girişinize göre; 25 yıl, 48 yaş ve 5225 günle Sigortadan emekli olursunuz. 25 yılınız ve gününüz dolmuş. 48 yaşınızın dolduğu 18.01.2014 tarihinde emekli olursunuz. Emekliliğinize 6 ay veya bir sene kala 2829 sayılı Kanuna göre hizmetlerinizi birleştirmek için müracaat edebilirsiniz. Askerliğiniz giriş tarihinizden sonra olduğu için borçlanmanızın erken emekli olmanıza bir faydası olmaz.
Askerlik borçlanmaları AYNI TAKVİM YILI İÇERİSİNDE, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile 08.03.1973 günlü Resmî Gazete’de yayınlanan 111 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği gereğince; vergi matrahından düşülmektedir. Tebliğe göre, kanunlarla belli edilen şartlar altında borçlanılan aidat ve primler Gelir Vergisi Kanununun 63/2 maddesinde sayılan aidat ve primler niteliğindedir ve bunların da ücretin gerçek safi tutarının hesaplanması sırasında gider olarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır. Yani, askerlik borçlanması karşılığı ödenen tutar, bu miktarın ücretlerin vergiye tabi tutarından indirilmesi söz konusu olacaktır.
Daha önce vergi iadesi vardı. Aynı yıl içerisinde yapılan harcamaların fiş ve faturaları vergi indiriminde kullanılıyordu. Askerlik borçlanması da aynı şekilde aynı takvim yılı içerisinde yapılan borçlanmalar ücret bordrosunda vergi matrahından düşülüyor. Bordrodaki vergi dilimine göre borçlanmanın %15 veya 20’si oranında ücrete yansır. Yoksa birkaç yıl önce yapılan borçlanmalar için işvereni sıkıştırmak haksızlık olur. Bu konuyu muhasebeci arkadaşlarımız daha iyi bilir.
Lütfi Köksal / Türkiye

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.