Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   17 ŞUBAT 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

Torba Kanun emeklilik yaşını değiştirecek mi?

Adıyaman’dan okurumuz Hicri Alkan, 20/12/1970 doğumlu, ilk defa 03.10.1988 tarihinde sigortalı olduğunu, bugüne kadar 6595 gün prim ödemesi olduğunu belirterek ne zaman emekli olabileceğini, Torba Kanun’la yaş bekleyenlerin erken emeklilik hakkının olup olmadığını soruyor.

Okurumuz Hicri Alkan, ilk defa 03.10.1988 tarihinde sigortalı olduğu için, 25 yıl sigortalılık süresi, 51 yaş ve 5450 gün sayısını tamamlayarak emekli olabilecek. Kendisinin 6595 gün prim ödemesi var. Prim gün şartı tamamlanmış. 25 yıl şartı 20.12.2013 de tamamlanıyor. 51 yaş şartı ise 20.12.2021 tarihinde tamamlanıyor.

Torba Kanun’la emeklilik yaşını değiştiren bir düzenleme yok. Yani Torba Kanun emeklilik yaşını değiştirmiyor. Ayrıca torba kanunda 20 yılını dolduran kadınlarla 25 yılını dolduran erkeklerin erken emekliliğine ilişkin bir düzenleme yok.

Genel müdürleri asgari ücretten sigortalama bitiyor

İşverenler sigortalıların ay içinde çalışma sürelerini, ücretlerini, işe giriş ve çıkış tarihlerini aylık prim ve hizmet belgesi ile e-bildirge üzerinden bildirmektedir.

Ülkemizde yaygın şekilde genel müdürlerin bile asgari ücretle sigortalı bildirildiği görülmektedir. İşte bunun önüne geçebilmek için sigortalıların mesleklerinin de sisteme kaydedilmesi projesi geliştirildi.

SGK Başkanlığı, 29/11/2010 tarihinde e-Bildirge sistemi üzerinden yapılan duyuruda;

- Sigortalılara ilişkin meslek kodlarını, e-Bildirge ana menüde mevcut “İş-Kur Meslek Kod Giriş/Güncelleme” ekranları vasıtasıyla her bir sigortalı için bir kereye mahsus olmak üzere sisteme kaydetmeleri gerektiği,

- Söz konusu işlemlerin yapılmasının, 2010/Kasım ve Aralık aylarına ilişkin aylık prim ve hizmet belgeleri yönünden serbest alan olarak düzenlendiği,

- Serbest alan olarak yapılan düzenlemeden gerekli verimin elde edilememesi halinde, uygulamanın zorunlu alan haline getirilmesine yönelik çalışmaların yapılacağı, açıklanmıştı.

SGK, özellikle asgari işçilik incelemelerinde ve torba kanunda düzenlenen ilave istihdam teşviklerinde sigortalı bazında meslek kodlarını kullanabileceği gibi, bu bilgiler istihdam politikalarının tespitinde de kullanılabilecek.

İlave istihdam teşviki, mesleki yeterlik belgesi sahipleri için kırksekiz ay süreyle, mesleki ve teknik eğitim veren orta öğretim ile meslek yüksek okulu veya Türkiye İş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarını bitirenler için otuzaltı ay süreyle uygulanacak.

Daha önce de gazetelerde genel müdürlerin bile asgari ücretten sigortalı olduğu yer almıştı. Dolayısıyla herkesin ne iş yaptığı sisteme girildiğinde asgari ücretten genel müdür çalıştırmak bitecek.

SGK yaptığı duyuruda, İş-Kur Meslek Kod bilgilerinin, 2011/Ocak ayına ait aylık prim ve hizmet belgesinden başlamak üzere söz konusu alan zorunlu alan haline getirileceği duyuruldu. Buna göre, 2011/Ocak ayı aylık prim ve hizmet belgelerinin e-bildirgede onaylanabilmesi için, sigortalı bazında meslek kodlarına ilişkin giriş ve güncelleme işlemlerini yapmaları gerekmektedir. Ancak, bu kadar kısa bir sürede bu işlemlerin bitirilmesi zor görünüyor. Bu kadar önemli bir konuyu kısa bir zaman sürecinde sığdırmak yerine, en azından 5-6 aylık bir süre tanınması gerekiyor.

Çünkü, 2000-3000 işçi çalıştıran kurumların bu kadar kısa zamanda güncelleme yapmaları mümkün olmayacak. Sanırım SGK herkesi 5-10 işçi çalıştıran işletmeler olarak düşünüyor. Bir kişinin İş-Kur meslek kod girişi için en azından
3-5 dakika zaman ayrıldığında ne kadar süre gerektiği görülebilecektir.

Ayrıca, bir çok işyerinin SGK bildirimleri mali müşavirler tarafından yapılıyor. Bir mali müşavirlik bürosunda ise 100-200 işyerinin defterleri ve bildirimleri yapılıyor. Bu kadar kısa
bir sürede bu bildirimleri yapmak mümkün müdür? Eğer e-bildirgeleri de onaylamazlarsa gereksiz yere hem beş puanlık indirimden mahrum kalacaklar hem de para cezasına uğrayacaklar. Bizden uyarması.

RESUL KURT

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.