Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   16 ŞUBAT 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Torba Yasa hayatımızda neyi değiştirecek?


Torba Yasa nihayet TBMM'de kabul edildi.
Şimdi önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımız'ın imzalaması ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi beklenecek.

Elbette Torba Yasa'nın kabul edilmesi ile birlikte herkesin ilk sorduğu soru; şimdi ne olacak, hayatımızda ne gibi değişiklikler gelecek? Cumhuriyet tarihinin bu en kapsamlı yeniden yapılandırma veya daha bilinen deyimiyle af yasası sonrasında bu yasadan kim nasıl etkilenecek sorusudur.

Bu yasadan Gelir İdaresi'ne vergi, ceza ve faiz, Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim, ceza ve faiz, Gümrük Müsteşarlığı'na vergi, ceza ve faiz borcu olan tüm mükellefler yararlanabilecek. Aslında yasanın kapsamı bunlarla sınırlı değil. Belediyeye emlak vergisi dahil vergi, harç ve ceza borcu olandan tutun da elektrik su borçları bulunanlar, trafik para cezası veya köprü ve otoyollardan kaçak geçiş yapanlar da bu yasadan yararlanabilecek.

Yasa kapsamına girenler bunlarla sınırlı değil, kamu ile ilişkisi nedeniyle üzerine borç yükü düşen neredeyse herkes bu yasadan yararlanabilecek. Bu nedenle belki de yararlanmayacak olanları saymak daha kolay olacaktır.

Yasanın kapsadığı kamu alacakları 31/12/2010 tarihinden önceki dönemler veya bu tarihten önce verilmesi gereken beyanname ve bildirimler kapsamında olan alacaklardır.

Toplumun neredeyse tümünü bir şekilde ilgilendiren bu yasadan yararlanmak için başlangıç adımı yasanın yayımlanarak yürürlüğe girmesi olacaktır. Arkasından çok kısa süre içerisinde belki de yasanın yayımını takip eden bir iki gün içerisinde ilgili kurumlarca yasanın uygulanmasına ilişkin açıklamaların yer aldığı tebliğler, genelgeler yayımlanacak. Bunun sonrasında ise ilgililerin alacaklı idarelerce belirlenen prosedürlere uygun olarak yasa kapsamına giren borçları veya ihtilafları için yasadan yararlanmak üzere müracaatları gerekecek.

İlgililerin yasadan yararlanmak üzere başvuru yapmaları için yasanın yayımlandığı ayı takip eden iki ay daha süreleri bulunuyor. Yasanın şubat ayı içerisinde yayımlanacağını varsayarsak bu süre Nisan ayı sonuna kadardır. Nisan ayının son günü resmi tatil olan Cumartesi gününe rastladığı için yasadan yararlanmak için son başvuru süresi bu tarihi izleyen ilk iş günü olan 2 Mayıs 2011 tarihi olacaktır.

Yasada Bakanlar Kurulu'nun başvuru süresini bir aya kadar uzatma yetkisi bulunmaktadır. Şayet Bakanlar Kurulu bu yetkiyi kullanmayı gerekli görürse, o zaman yasadan yararlanabilmek için başvuru süresi Mayıs ayının son gününe kadar uzamış olacaktır. Bakanlar Kurulu'nun bu yetkiyi kullanıp kullanmayacağı yasal başvuru süresi dolmadan önce açıklanacaktır. Ancak burada unutulmaması gereken nokta, başvuru süresinin uzatılması yasa kapsamında birinci taksitin ödeme süresini hiçbir şekilde değiştirmeyeceğidir. Bunun için kararın bu iki aylık süre içerisinde verilip son günün beklenilmemesinde büyük yarar olacaktır. Çünkü Bakanlar Kurulu süre uzatma yönüne gitse bile buna ilişkin kararını son gün veya çok yakın bir zamanda verecektir. O da ilgili için ciddi bir stres yüklenme anlamına gelecektir. Bu nedenle yasadan yararlanmak için çok acele edilmesine gerek olmadığı gibi ikinci ayın sonunun beklenmesine de gerek yoktur.

Osman ARIOĞLU
oarioglu@bugun.com.tr
Bugün

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.