Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   16 OCAK 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Şirket ortağı Bağ-Kur’lunun kazanç beyanı

5510 sayılı yasaya göre, işveren olan bağ-kurlular yanında çalıştırdıkları kişilere ödedikleri ücretten daha az beyanda bulunamayacaklardır.
Örneğin manav işleten gerçek kişi vergi mükellefi Ahmet bey dükkanında çalıştırdığı Mehmet’e aylık 2.000 lira brüt ödemede bulunuyorsa kendiside bağ-kur kazancını en az 2.000 lira olarak bildirmek ve buna göre prim ödemek durumundadır.

İşveren ise...
Prime esas kazançların belirlendiği ve sınırlarının çizildiği 5510 sayılı kanunun 80. maddesinde aşağıdaki ifade yer almaktadır. “Sigortalı aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinin 30 katından az olamaz. Aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalının otuz günlük prime esas kazancından düşük olduğu tespit edilen sigortalıların aylık prime esas kazançları, tespit edilen kazanç düzeyine çıkartılarak aradaki farkın primi, 89 uncu madde hükümlerine göre gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilir.” Burada sigortalının işveren olup olmadığının, işverenin kim olduğu yani işverenin tanımı ve tespiti gerekmektedir.

İşveren kimdir?
İşverenin tanımlandığı kanunun 12. maddesinde ise işveren aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır.
“4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerine göre sigortalı sayılan kişileri çalıştıran gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlar işverendir.
İşveren adına ve hesabına, işin veya görülen hizmetin bütününün yönetim görevini yapan kimse, işveren vekilidir. Bu Kanunda geçen işveren deyimi, işveren vekilini de kapsar.”
Bu durumda, Bağ-Kurlu olan limited şirket ortakları veya anonim şirket yönetim kurulu üyesi ortakları işveren sayılamayacağından bu kişiler şirkette çalıştırılanlardan daha az Bağ-Kur kazancı beyanında bulunabileceklerdir.
Şirkette çalışan müdüre 4.000 lira maaş ödenirken şirket ortaklarının 1.000 lira kazanç beyan ederek bunun üzerinden bağ-kur primi ödemelerinde yasaya aykırılık yoktur.

İşveren vekilinin durumu
Yasa maddesindeki “İşveren adına ve hesabına, işin veya görülen hizmetin bütününün yönetim görevini yapan kimse, işveren vekilidir. Bu Kanunda geçen işveren deyimi, işveren vekilini de kapsar.” İfadesinden anlaşılması gereken ise, sadece işveren vekilliği veya şirket ortaklığı ile işveren vekilliği birleşmiş olanların da kazançlarını şirketlerinde çalıştırdıkları kişilerden düşük beyan edemeyecekleridir.

Ahmet ŞERİF  / Y.Çağ

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.