Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   14 MART 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

İsteğe bağlı sigortalılık alternatifleri

İsteğe bağlı sigortalılık, daha önce de yazdığım üzere, zorunlu sigortalılık dışında, kuralları yeniden oluşturulmuş ve zorunlu sigortalılığın açık ve boşluklarını kapatmak amacıyla da düzenlenmiş, başlatılma şartları basitleştirilmiş alternatif bir sigortalılık türüdür. 5510 sayılı Kanun'un yürürlüğe girişinden sonra ve bilhassa 6111 sayılı Torba Kanun ile yapılan katkılarla birlikte, yeni bir boyut kazanmıştır. Bu boyutun sigortalılık statüsüne esas olan yüzü, 4/b sigortalılığı (yani eski adıyla Bağ-Kur sigortalılığı) olarak ortaya konulmuş olmakla birlikte, bu kuralın istisnaları, 6111 sayılı Torba Kanun ile yapılan düzenlemelerde yer almıştır. Aşağıda belirtilen şartlar dışında işleyişi yönüyle rahat dönüşüm fırsatlarına da kapılarını biraz kapatmıştır. Bu nedenle önceden de belirttiğim üzere dikkatli kullanılması gereken ve bazen de kısmî süreli çalışanların Genel Sağlık Sigortası(GSS)'ndan yararlanımlarının kesintiye uğramamasının gerekli şartı olabilen bu sigortalılık türünü, 6111 sayılı Torba Kanun'un yürürlüğe girişi sebebiyle yeniden ele alacağım.

İsteğe bağlı sigortalılığın şartlarını belirtecek olursak, özetle, a)Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerine tâbi hükümler saklı kalmak kaydıyla Türkiye'de yasal olarak ikamet etme, b) 18 yaşını doldurmuş bulunma, c) 5510 sayılı Kanuna tâbi zorunlu (4/a, b, c) sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmama veya sigortalı olarak çalışmakla birlikte, ay içerisinde 30 günden az çalışma ya da tam gün çalışmama, d) Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olma, e) İsteğe bağlı sigorta giriş bildirgesiyle kuruma başvuruda bulunma şartları aranmaktadır. Hemen belirtelim ki, ülkemiz ile uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerinden isteğe bağlı sigortalılık talebinde bulunanlardan Türkiye'de ikamet şartı aranmamaktadır. Ayrıca 5510 sayılı Kanun'un 5/a,b,e maddesine tâbi olan sigortalılık hali isteğe bağlı sigortalılık için engel teşkil etmemektedir.

İsteğe bağlı sigortalılık, 12 Mayıs 2010 tarihli Resmî Gazete'de yayınlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan Ek-8 İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi belgesinin kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlamaktadır. Kurumdan ya da internetten temin edilecek olan Ek-8 İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi, eksiksiz, gerçeğe uygun ve okunaklı bir şekilde doldurulmalı ve imzalanarak işleme alınmak üzere ilgili SGM'ye verilmelidir. Sosyal Güvenlik Sicil Numarası" hanesine, T.C kimlik numarası, yabancı uyruklular için ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce verilen kimlik numarası yazılır. Bu alan, en soldaki kutucuktan başlamak üzere her kutuya bir rakam gelecek şekilde doldurulmalıdır. İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin söz konusu isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesi ile ikametgâhlarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlükleri / sosyal güvenlik merkezlerine başvurmaları gerekmektedir. Tekrar isteğe bağlı sigortalılık talebinde bulunacak sigortalıların ise talep dilekçesi ile müracaatları yeterli olmaktadır. 5510 sayılı Kanun'un 5/g maddesine tâbi sigortalıların isteğe bağlı sigortaya müracaatları işyerinin bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlükleri / sosyal güvenlik merkezlerine yapılmalıdır. Alternatifleri şöyle sıralayabiliriz:

1- Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri, 4/a kapsamında sigortalı sayılır ve bunlar hakkında kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır. Bu sigortalıların uzun vadeli sigorta kollarına tâbi olmak istemeleri halinde, 50'nci maddenin ikinci fıkrasındaki Türkiye'de yasal olarak ikamet etme şartı ile aynı fıkranın (a) bendinde belirtilen şartlar aranmaksızın haklarında isteğe bağlı sigorta hükümleri uygulanır. Bu kapsamda, isteğe bağlı sigorta hükümlerinden yararlananlardan ayrıca genel sağlık sigortası primi alınmaz. Bu bent kapsamında yurt dışındaki işyerlerinde çalışan sigortalıların, bu sürede ödedikleri isteğe bağlı sigorta primleri, 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık sayılır. (5510/m.5-g; Ek cümle: 13/2/2011-6111/24 md.)

2- Ay içerisinde 30 günden az çalışan veya 80'- inci madde uyarınca prim ödeme gün sayısı, ay içindeki toplam çalışma saatinin 4857 sayılı Kanun'a göre belirlenen günlük normal çalışma saatine bölünmesi suretiyle hesaplanan sigortalıların aynı ay içerisinde isteğe bağlı sigortaya prim ödemeleri halinde, primi ödenen süreler zorunlu sigortalılığa ilişkin prim ödeme gün sayısına otuz günü geçmemek üzere eklenir ve eklenen bu süreler, 4'- üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilir. (5510/m.51 6111 s K ile değişik).

3- Belirtilen esaslar dışında kalan isteğe bağlı sigorta primi ödenmiş süreler, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulamasında dikkate alınır ve söz konusu süreler, 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilir. (5510/m.51)

Tahsin Sınav
tsinav@yenisafak.com.tr

Kaynak. http://www.yenisafak.com.tr/Yazarlar/?t=14.03.2011&y=TahsinSinav

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.