Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   13 Mayıs 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

BASIN ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA SÜRELERİNE GENEL BAKIŞ

 

Ülkemizde her gün yüzlerce gazete basılmaktadır.Çoğu zaman bu gazeteleri elimize alır sayfalarını çevirir,birkaç dakika sonra sıkılır bir köşeye atarız.Gazeteler aslında zorlu bir sürecin ürünüdür.Alın teri ve emek vardır.

Her gün Yazı İşleri çalışanları bir araya gelir günlük gelişmeleri takip ederek,toplantı yapar basılacak gazetenin taslağını hazırlar.Bu koşuşturma gazetenin baskı aşamasına kadar sürer gider.

Baskı esnasında da bu koşuşturma bitmez gün halen devam ediyordur.Önemli gelişmelerin de bazen bildirilmesi adına baskılar durdurulur araya önemli haberler alınarak yeni sayfalar dizayn edilir.Okuyucuya iyi ve kaliteli haber vermek adına bu koşuşturma sürer gider.
Günlük elimize ulaşan gazeteler muhabirinden,basım işçisine,dağıtımına ve gazete bayiine kadar yoğun bir koşuşturmanın ürünüdür.
Gazeteciliği kendine meslek edinenler gece ve gündüz kavramını unutmuş her türlü risk altında çalışan ,savaşlarda dahi çatışma ortasında canlarını hiçe sayan fedakar fikir emekçileridirler.
5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkındaki Yasa’ya göre, fikir ve sanat işlerinde ücret karşılığı çalışanlara gazeteci deniliyor. Gazetecilerin günlük ve haftalık çalışma sürelerini, fazla mesaili çalışma, hafta tatili ,ulusal bayram ve genel tatillerdeki çalışma durumlarına değerlendirmeye çalışacağız.

Günlük ve Haftalık Çalışma Süreleri:
Gazetecilerin günlük çalışma süresi 5953 sayılı kanunda 8 saat olarak belirlenmiştir.Bu durumda hafta 6 gün çalışma esası dikkati alındığında haftalık çalışma süresi ise 48 saat olur.

6 gün Çalışan Gazeteciye Bir gün Haftalık İzin:
Haftada bir gün gazetecilere hafta tatili verilmesi gerekir.Pazar gününden başka bir gün hafta tatili yapan gazeteci, pazar günü çalıştığı zaman fazla çalışma yapmış sayılmaz. Burada Pazar günü gazetecilerde tatil kavramı olarak önemli bir yer tutar.

Devamlı Gece Çalışan Gazeteciye İki gün Hafta Tatili Var:
Gazetecinin vazifesi devamlı gece çalıştırmasını gerektirdiği hallerde gazeteciye hafta tatili iki gün olarak kullandırılır.

Devamlı Gece Çalışan Gazeteci Gündüz Çalışan Gazeteciye Göre Sekiz Saat eksik Çalışır:
Sürekli gece çalışan gazetecinin haftalık çalışma süresi 40 saat olarak belirlenmiştir.

Gazetecilerde Fazla Mesai:
Gazeteciler haftalık normal çalışmalarının dışında günde en fazla 3 saat fazla mesaili çalışma yapabilirler. Bu durumda bir gazeteci her gün 11 saat çalıştırılabilir.

Fazla Mesai Ücreti %50 Artırımlı Ödenir:
Basın İş Yasası’na tabi çalışanların fazla çalışma ücretleri saat başına yüzde 50 artırımlı olarak ödenmektedir.

Fazla Mesai 24’den sonra ise %100 Artırımlı Ödenir:
Günlük normal çalışma süresine ilaveten fazla çalışmaların saat 24’den sonraya denk gelen kısmının ücreti bir katı fazla olarak ödenecektir.
Fazla saatlerin hesabında, yarım saatten az olan süreler yarım saat, fazlası ise bir saat sayılır.
Fazla saatlerde çalışma, ücretlerini parça başına veya yapılan iş miktarına göre alan gazetecilere yaptırıldığı takdirde bunların fazla saatlere denk gelen çalışmalarının karşılığı olarak fazla çalışma ücreti ödenir.
Fazla çalışmalara ait ücretler gazetecilere müteakip ücret ödemesiyle birlikte ödenir. Buna göre gazeteci fazla çalışma yaptığında fazla çalışma ücreti müteakip ilk normal ücretin ödenmesi gereken tarihinde ödenecektir. Fazla çalışma ücretlerinin gününde verilmemesi halinde, bu ücretler her geçen gün için % 5 fazlasıyla ödenir. Gazetecilerin fazla çalışma sürelerinin hesaplanmasında günlük çalışma sürelerinin dikkate alınması gerektiği unutulmamalıdır.

Bayramlarda ,Hafta Tatillerinde Çalışma:
Basın İş kanununa göre gazeteciler ulusal bayram, genel tatiller ve hafta tatilinde çalışmaları fazla çalışma olarak değerlendirilir,ücretleri de %50 zamlı olarak fazla mesai saatine denk gelecek şekilde ödenir.
Fazla Çalışma da Yıllık Bir süre Belirlenmemiştir.
Bir gazeteci günde normal olarak 3 saat fazla mesai yapar ise,Ayda 24 gün 72 saat yılda 864 saat fazla mesai yapabilir.
Bu kadar fazla mesaili çalışan bir insan içinde sağlık açısından problemler ortaya çıkar.

İdari Para Cezası:
5953 sayılı Basın İş Kanunun da Ek 1 inci maddesinde yazılı fazla saatlerle çalışma ücretlerini gazeteciye ödemeyen veya mezkur maddede yazılı zam hadlerinden daha aşağı hesap etmek suretiyle ödeyen işverene, ödemediği fazla saat ücretleri tutarının veya eksik ödediği ücretler tutarının beş katı kadar idarî para cezası verilir.
İdarî para cezaları, o yerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürü tarafından verilir.

5953 sayılı Basın İş yasası basın emekçilerinin haklarını savunmaktan uzaklaşmıştır.Günümüz çağdaş hukuk ve çalışma yaşamı şartlarına göre yeniden değerlendirilmesinde fayda vardır.
Gece çalışma süreleri 7,5 saat olarak düzenlenebilir,Gazetecinin fazla çalışmasında onayı aranmalıdır,fazla çalışmada yıllık süre getirilmesinde fayda vardır.

VEDAT İLKİ
 
13.05.2011
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.