Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   13 MART 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Af başvurusunu geç yapmak ödemeyi geciktirmez

25 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan torba yasada yer alan af hükümleri gereği vergi ve sigorta prim borçlarının affı ile ilgili başvurular da 1 Mart itibarıyla başlamış oldu.
Daha önce çıkan af yasalarında başvuruları müteakip ödemeler ertesi ay yapılmakta idi. Bu defa kanuni düzenleme gereği af başvurusu Mart ayında da yapılsa Nisan ayında da yapılsa peşin ödeme ya da ödemenin ilk taksiti Haziran ayı sonuna kadar yapılabilecek.
İşveren ve sigortalıların başvurunun son gününü bekleyip son günde sıkıntı çekmelerine gerek yok.

Soru: 01.04.1968 doğumluyum.Ben 1988 yılında Gelir Vergisine tabi olarak yaklaşık 6 yıl esnaflık yaptım. 1994 yılında da işimi tasfiye ettim. Bu süre zarfında Bağ-Kur’a üye olmadım. Şu anda da kurumsal bir firmada 1998 yılından beri (12 yıldır) SGK’lı olarak çalışmaktayım. Geçmişteki esnaflık olarak çalışma süremi Bağ-Kur’a borçlanma yaparak emeklilik süreme ekletebilir miyim? Beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Geçmiş yıllarda Bağ-Kur tesciliniz olmadığı için söz konusu esnaflık döneminizi şimdi Bağ-Kur’lu süre olarak kazanamazsınız. En geç 04.10.2000 tarihine kadar Bağ-Kur’a başvurup Bağ-Kur’a tescil yaptırmanız gerekirdi. Bu gün itibarıyla geriye doğru bu süreleri kazanma imkanınız yok.

Soru: Yıllardır kız kardeşimle beraber ikamet etmekteyim. Bu kardeşim 1984 yılında Yalova’da bir tekstil firmasında işe başlamıştı. Yıllarca çalıştı ve daha sonra eşinden ayrılınca kardeşi olarak benim yanımda 22 yıldır. 3 oğlu var (geçen yıl biri vefat etti.) Burada (İstanbul’da) bazı firmalarda da kalite güvence-inspektör olarak görev yaptı ve firmanın yurtdışına taşınmasıyla kardeşim 3 yıldır işsiz. ve sigortasız. Hiç bir devlet güvencesi olmadığı (yeşil kart vs. dahil) için en ufak bir ilacı dahi kendimiz karşılıyoruz. Her kafadan bir ses geliyor; bilen bilmeyen herkes konuşuyor!! Benim sizden ricam: İsteğe bağlı sigortalı olma uygulamasının en son durumu nedir? Devam ediyorsa ne yapmamız gerekir? Kaç TL aylık ödemesi vardır? Kardeşimin toplam 2.072 gün sigortalılık süresi mevcut. Doğum tarihi 01.01.1965. Bizi bu konuda aydınlatabilirseniz çok seviniriz. Karabey Eroğlu
Cevap: Kız kardeşiniz 1984 sigortalılık başlangıcı ile (24 Mayıs öncesi olup olmadığına göre) 40 veya 41 yaşını tamamladığı tarihte ve 5.000 gün ile emekli olur.
Bu gün için isteğe bağlı sigorta primi aylık 250 lira civarındadır. Gün sayınızı tamamlamak için isteğe bağlı sigortaya devam edebilirsiniz. Doğum borçlanması yapabilirsiniz, yalnız isteğe bağlı sigortalı iken doğum borçlanması yapmayın. 5.000 günü tamamlarken son 1.260 gününüzün (3,5 yılınızın) SSK’lı olarak geçmesine dikkat edin.

Ahmet ŞERİF / ahmet.serif@yahoo.com/Y.ÇAĞ

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.