Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   11 MART 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Şirket ortakları SSK'lı çalışabilecek mi?


Okurumuz M.G., "Basında yer alan haberlerden şirket ortaklarının SSK'lı olabileceklerini duydum. Bu haber doğru mudur? Şirket ortaklarının SSK'lı olması nasıl yapılacak? Kendi şirketimde SSK'lı olabilir miyim?" diye soruyor.

Bir çok kanunda değişiklik yapan ve kamuoyunda Torba Kanun olarak adlandırılan 6111 Sayılı Kanun'da yer alan düzenlemelerden birisi de, Bağ-Kur sigortalılarının da SSK'lı olabilmesine olanak tanıyacak düzenlemedir.

6111 Sayılı Kanun'dan önceki uygulamada, Bağ-Kur sigortalılarının, bir yerde işçi olarak çalışsa bile SSK'lı olmasına imkan vermiyordu. Diğer bir deyişle Bağ-Kur sigortalıları şirket ortaklığını devretmeden veya vergi kaydını kapatıp Bağ-Kur sigortasından çıkmadan bir başka yerde SSK sigortalısı olamıyordu.

Torba Kanun'la yapılan değişiklik, Bağ-Kur sigortalılarına işyerini devretmeden veya şirket ortaklığını sona erdirmeden bir kişinin bir başka yerde SSK sigortalısı olarak çalışabilmesini sağlayacak.

Buna göre çalışanların SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında yer alacak şekilde birden fazla statüye aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışması halinde, öncelikle 4/c kapsamında, (yani kamu görevlisi-memur-) olarak sigortalı sayılacak.

Ancak, 1 / 3 / 2011 tarihinden itibaren sigortalının aynı anda 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde kanun kapsamına girmesi halinde ise 4/a (SSK) kapsamında sigortalı sayılacak. Yapılan değişiklik 1 / 3 / 2011 tarihinden önceki süreler için uygulanmayacaktır.

5510 Sayılı Kanun'un 53'üncü maddesi ile 1 / 3 / 2011 tarihinden itibaren sigortalıların 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan sigortalılık statüleri ile (c) bendinde yer alan sigortalılık statüsüne aynı anda tabi olacak şekilde kanun kapsamına girmesi halinde öncelikle 4/c kapsamında, 4/a ve 4/b kapsamında yer alan sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde Kanun kapsamına girmesi halinde ise (a) bendi kapsamındaki sigortalılıkları geçerli sayılacaktır.

1 / 3 / 2011 tarihinden önce 4/a ve 4/b kapsamında çalışması bulunan ve önce başlayan sigortalılık statüsüne göre sigortalıları devam ettirilenlerin hangi sigortalılık statüsünün önce başladığına bakılmaksızın 4/b kapsamındaki sigortalılığı, 4/a kapsamında çalışmaya başladığı tarihten bir gün önce sona erdirilecektir.

1 / 3 / 2011 tarihi itibariyle 4/a ve 4/b kapsamında çalışması bulunan sigortalıların 6111 Sayılı Kanun'la 5510 Sayılı Kanuna eklenen geçici 33'üncü madde uyarınca hangi sigortalılık statüsünün önce başladığına bakılmaksızın 4/b kapsamındaki sigortalılığı 28 / 2 / 2011 tarihi itibariyle sona erdirilecektir. Daha önce 4/b sigortalılığı önceden başladığı için ücretlerinden sadece vergi kesilen ve 4/a kapsamına sigortalı bildirilmeyenler 1 Mart 2011 tarihi itibariyle 4/a kapsamında sigortalı bildirilerek ücretlerinden ayrıca sigorta primi de kesilecek aylık prim ve hizmet belgesi ile 4/a sigortalısı olarak beyan edileceklerdir.

4/a ve 4/b kapsamına tabi çalışmalarda sosyal güvenlik destek primine tabi sigortalılar (emekli) hakkında 1 / 3 / 2011 tarihinden itibaren 4/a kapsamındaki sigortalılık esas alınarak işlem yapılacaktır.

İşyerini veya ortaklık hisselerini bir başkasına devretmeden ortağı olmadıkları bir başka işyerinde ücretli çalışarak SSK statüsünde sigortalı olabilecekler. Bu durumda da son yedi yıllık prim gününün en az 1260 günü yani 3.5 yılı SSK'lı çalışırlarsa SSK koşullarına göre emekli olabilecekler.

4/b kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı 4/a kapsamında sigortalı bildirilemeyeceklerdir.

Resul KURT / İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK/Dünya
info@resulkurt.com
 

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.