Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   10 NİSAN 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

Toplu taşıma araçlarında 10 günden az çalışanlar 30 gün üzerinden sigortalı olacak

 

Bilindiği gibi hizmet akdiyle bir ya da birkaç işveren yanında çalışanlar 4/a kapsamında (SSK) kendi nam ve hesabına çalışanlar ise 4/b kapsamında sigortalı sayılmaktadır. 4/a kapsamında sigortalı sayılmakta ölçü çalışmanın süresiyle ilintili değildir. Örneğin; bir inşaata gelen ve bir saat süren 1 kamyon tuğlayı boşaltma işini yapmanız 4/a kapsamında sigortalı olmanızı gerektirir. Ancak, sizin sigortalılık bildiriminizi siz değil tuğlasını boşalttığınız SGK’nın işveren olarak nitelediği inşaat sahibi yapar.

Ayrıca oluşacak primleri de işveren öder.
6111 sayılı Torba Kanun sigortalılıkla ilgili ayrık bir düzenlemeye yer vermiştir. Bu hafta, hiçbir şekilde 5510 sayılı Reform Yasasının tekniğine uyuşmayan “toplu taşıma araçlarında çalışanların” sigortalılığından söz edeceğiz...
Öncelikle belirtelim ki; şehir içinde ticari taksi, dolmuş ve diğer toplu taşıma araçlarının sahibi olanlar ile bu araçları sahibinden kiralamak suretiyle kendi adlarına işletenler 4/b kapsamında, ticari taksi, dolmuş ve diğer toplu taşıma araçları sahiplerinin yanında ücret karşılığında tam süreli (ay içinde 10 günden fazla) çalışanlar ise 4/b kapsamında sigortalı sayılmaktadır. Bu nedenle aşağıda anlattığımız sigortalılık biçimiyle bunların ilgisi yoktur.
6111 sayılı Kanunla getirilen yeni düzenlemeyle, hizmet akdine tabi çalıştıkları taksi, dolmuş ve diğer toplu taşıma araçlarında ay içinde 10 günden az çalışmaları bulunanlar 1 Mart tarihinden itibaren Reform Yasasına eklenen Ek-6. madde gereği 4/a kapsamında sigortalı sayılmakta, ancak 18 gün üzerinden hesaplanan primlerini araç sahibi değil bizatihi çalışan şoförün kendisi ödemektedir. Her ne kadar 18 gün üzerinden hesaplansa da kazanılan prim ödeme gün sayısı 30 olmaktadır.
Bu kapsamda çalışanların sigortalılık tescil kaydının başlaması için “Şehir İçi Toplu Taşıma Araçlarında Kısmi Süreli Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi” araç sahibiyle şoför arasında imzalanan kısmi süreli iş sözleşmesi ile şoförlük mesleğini yaptıkları ilin sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine müracaat etmeleri gerekecek. SGK’ya verilecek bildirgenin ilgili alanı toplu taşıma aracı sahibinin bağlı olduğu oda (şoförler odası, minibüsçüler odası, otobüsçüler odası ve diğer) ya da meslek kooperatifleri tarafından da onaylanacak ki; onayın bulunmaması halinde sigortalılık başlatılamayacak. Bu kapsamdaki sigortalılık, ‘bildirge’nin SGK’ya verildiği tarih itibariyle başlatılacaktır. Dolayısıyla sosyal güvencesi olmayan şoförlerin başvuru için acele etmesinde fayda var. Ayrıca bildirimi süresinde yapmayan araç sahibi ve ilgili meslek kuruluşuna da 1 asgari ücret ceza uygulanacağını da özellikle hatırlatmak isterim.

ŞOFÖRLER SSK ŞARTLARINDAN EMEKLİ OLACAK
Şoförler, belirlenen prime esas kazancın alt ve üst sınırı arasında olmak kaydıyla kendileri tarafından belirlenecek günlük kazancın otuz katının % 32.5’i oranında prim öderler. Primlerin % 20’si malullük, yaşlılık ve ölüm, % 12.5’i genel sağlık sigortası primidir. Hakkında işsizlik sigortası hükümleri uygulanmasını isteyen şoförler ayrıca % 3 oranındaki işsizlik sigortası primi de öderler. Belirlenen prime esas günlük kazancın alt sınırının on sekiz katı üzerinden başlanılarak, takip eden her yıl için bir puan artırılmak suretiyle otuz katını geçmemek üzere prim hesaplanır. Bu kapsamda ödenen primler 4/a sigortalılığına sayılacağından şoförler daha az prim ödeyerek eski adıyla SSK şartlarından emekli olabilecekler.
Örneğin; Mayıs-2011’de çalışmaya başlayan şoförün ödeyeceği en az prim tutarı,
Bir günlük asgari ücret x18x% 32.5 formülüyle hesaplanır. Buna göre, ödenecek en az prim tutarı, 26.55 TLx18x% 32.5=155.32 TL olacaktır.

ŞOFÖRLERİN SİGORTALILIĞI NE ZAMAN SONA ERECEK
Şoförlerin bu kapsamdaki sigortalılığı,
- 4/a, 4/b ya da 4/c kapsamında çalışmaya başlamaları,
- İsteğe bağlı sigortalı olmaları,
- Toplu taşıma aracı sahibinin yanında on günden fazla çalışmaya başlamaları,
- Bu kapsamdaki çalışmalarının sona ermesi halinde sona erecektir.
ŞERİF AKÇAN / TÜRKİYE

 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.