Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   10 MART 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 
Torba yasada emekli ikramiyesini alamayanlarla ilgili düzenleme yok

Soru: 22 yıl 5 ay emekli sandığına bağlı memur olarak çalışırken, 2004 yılında zimmet sucundan dolayı memuriyetten çıkarıldım. Geri kalan süreyi SSK’dan prim yatırmak suretiyle tamamladım. 2008 yılında Emekli Sandığına bağlı olarak emekli oldum. Ancak emekli ikramiyemi alamadım. Yeni torba yasayla 1999 ile 2005 arası memuriyetten çıkarılanlara emeklilik hakkı tanınıyor. Ben zaten emekliyim. Emekli ikramiyemi alabilecek miyim?

Cevap: Torba yasada sizin gibi emekli ikramiyesini alamadan emekli olanlara ilişkin bir düzenleme yok. Ancak emekli aylığı almanıza mani olan yasal düzenlemenin Anaysa Mahkemesince iptale edilmesi üzerine, 19 Haziran 2010 tarihinde geriye yönelik olarak iptal edilen ibarenin emekli sandığı kanunun 89 ncu maddesine konmasına ilişkin düzenlemenin de iptali için, ana muhalefet partisi Anaysa Mahkemesine başvuruda bulundu. Anayasa mahkemesinin vereceği kararı bekleyebileceğiniz gibi, Emekli Sandığından emekli ikramiyenizin ödenmesini talep edip, reddettiklerinde, idare mahkemesine dava açabilirsiniz.

Fazla ödenen aylıklarda af kapsamında

Soru: Ben 1966 doğumluyum. Babamı 17 yaşında kaybettim. O zamanlar çalışmadığım için babamdan dolayı bana yetim maaşı bağlandı. Daha sonra 21 yaşında sigortalı olarak işe başladım. Sigortalı çalışırken babamdan dolayı almış olduğum yetim maaşını da almaya devam ettim. Aslında bunu iptal ettirmem gerekiyormuş, ama bilmediğim için çalışmaya devam ettim. Yaklaşık, 10-15 sene bu böyle devam etti. SSK Genel Müdürlüğü, benim sigortalı çalıştığımı tespit edince bana bağlanan maaşı kestiler. Bu olaydan yaklaşık 3-4 sene sonra da SSK'nın bana icra dosyasını açtığını polis tarafından arandığım zaman öğrendim. SSK avukatlarına gittim. Asıl borcum 4.500.-TL olmak üzere, faizleriyle birlikte yaklaşık 20.000.-TL'ye yakın borcum olduğunu öğrendim.
Ben yaklaşık 6 ay'dır SSK emeklisiyim. Emekli maaşım bağlandığı günden beri maaşımı alır almaz SSK Müdürlüğü avukatlarına gidiyorum ve şimdiye kadar borç aslını ödeyebildim. Sizden ricam şu ;
1)Torba Yasası'ndan ben ve benim gibi mükerrer yetim maaşı alanlarla ilgili borçlarda da herhangi bir madde var mı ?
2) Varsa ne şekilde faydalanabiliyoruz ya da yararlanabiliyor muyuz?
3) Ne yapmam gerekiyor?
Bu konuda yardımcı olup ben ve benim gibileri aydınlatabilirseniz çok sevinirim.
Eğer e-mailime geri dönüş olarak cevap verirseniz çok sevinirim. Çünkü, şu aralar mali durumumdan dolayı her gün düzenli gazete alamıyorum.

Cevap:1) 25 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe giren Torba yasa, sizin gibi fazla ve yersiz olarak aldığı emekli aylığından dolayı SGK ya borçlu olanları da kapsıyor. Aftan yararlanabilirsiniz.

2)Aftan şu şekilde yaralanılacaksınız;

-En geç 2 Mayıs 2011 Pazartesi mesai saati sonuna kadar yazılı olarak aftan yararlanmak için talepte bulunulacak,

-Borç aslı ile,

-Borç aslına ödeme tarihinden 25 Şubat 2011 tarihine kadar geçen süre için enflasyon oranında hesaplanan gecikme bedelini,

-30 Haziran 2011 tarihine kadar ödemeniz halinde başka bedel ödemeden,

-Borcunuzu ikişer aylık dönemlerde ilk taksiti 30 Haziran 2011 de olmak üzere, 12 ayda 6 eşit taksitte ödemeniz halinde ayrıca yüzde 5 faiz, 18 ayda 9 eşit taksitte ödemeniz halinde ayrıca yüzde 7, 24 ayda 12 taksitte ödemeniz halinde yüzde 10, 24 ayda 18 taksitte ödemeniz halinde ayrıca yüzde 15 faiz ödemeniz şartıyla,

-Borcunuz işletilen kanuni faizin tahsilinden vazgeçilecek.

Borç aslını ödemişseniz borcun vade tarihinden ödediğiniz tarihlere kadar, enflasyon oranında hesaplanacak gecikme bedelini belirttiğimiz şartlarda ödemeniz halinde borcunuza işletilen ve borcuna ağırlıklı bölümünü oluşturan kanuni faizin tahsilinden vazgeçilecek.


Vergi indirimi ücretinizden daha az vergi kesilmesini sağlar

Soru: 11 Ekim 1976 doğumluyum.3 Ocak 2008 de yüzde 52 özürlü raporu aldım. Vergi indiriminden yararlanıyorum. 5 Nisan 1995 SSK girişliyim. 4300 gün ödenmiş pirimim var. Şuan hale çalışıyorum. Çalıştığım yerlerde özürlü raporumu bildirmedim. Bu bir problem yaratır mı? Bildirirsem ne gibi faydası olur? Ne zaman emekli olabilirim?


Cevap: Çalıştığını yere vergi indirim hakkınız olduğuna dair belgeyi verirseniz 3 ncü derece engellilere tanınan vergi indiriminden yararlanırsınız. Bu indirim 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren aylık 170 TL dir. Ücretinizin 170 TL si vergiye tabi tutulmaz. Elinize aylık 25.50 TL fazla para geçer.

6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle sizin gibi vergi indirim hakkı almış, 6 yıldan fazla 9 yıldan az süredir sigortalı olan 3 ncü derece engelliler emekli olmak için; 17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 gün prim ödeme şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 17 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 5 Nisan 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Ekrem Sarısu / Posta
 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.