Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   10 MART 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

İnternetten 'affa' başvuru var mı?

Mali af kanunundan yararlanmak için nereye, ne zamana kadar ve hangi evraklar ile başvurulabilir, internet üzerinden başvuru imkânı var mı?

Türkiye’nin önde gelen vergi, denetim ve danışmanlık şirketlerinden Mazars’nin vergi uzmanları, af kanunundan nasıl yararlanılabileceği, yapılandırmaya ilişkin uygulamada dikkat edilmesi gereken konular, hangi evrak veya formlar ile ne zamana kadar ve nereye başvurulması gerektiği, internet üzerinden elektronik ortamda yapılabilecek beyan ve başvurularla ilgili özellik arz eden noktaları tebliğ ve genelge ışığında açıklıyor...

* Af kanunundan yararlanmak için nereye, ne zamana kadar ve hangi evraklar ile başvurulabilir, internet üzerinden başvuru imkânı var mı?

Kamuoyunda ‘Torba Yasa’ ve ‘Af Kanunu’ olarak bilinen 6111 sayılı kanun, 25 Şubat 2011 tarihli ve mükerrer 27857 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanunun uygulamasına ilişkin olarak Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK) hazırlamış oldukları 142 sayfalık genel tebliğ ve 64 sayfalık genelge taslaklarını kurumsal internet sayfalarına (www.gib.gov.tr ve www.sgk.gov.tr) ekledi.

GİB’in tebliğ taslağı için 6111sayilikanun@gelirler.gov.tr ve SGK’nın genelgesi için de yenidenyapilandirma@sgk.gov.tr e-posta adresine görüş ve öneriler iletiliyor.

Kanunun getirdiği imkânlardan bir an önce faydalanmak isteyenler, tebliğ ve genelge taslakları ekinde yer alan bildirim, form ya da dilekçeleri kullanarak ilgili vergi dairelerine ya da sosyal güvenlik merkezi/il müdürlüklerine şahsen başvurabilecekleri gibi, tebliğ ve genelgede yer verilen özel bazı düzenlemeler kapsamında ilgili kurumların internet sayfalarından elektronik olarak başvurularını yapabilecekler.

GİB e-beyanname ortamında, SGK da e-sigorta ortamında bazı başvuru ve beyanların internetten elektronik ortamda yapılabilmesi için gerekli hazırlıklara başladı.

Bunun için gerekli programların başvuru sahipleri tarafından bilgisayarlarına indirilmesi, mevcut programların ise güncellenmesi; bazı başvuru ve beyanların ise kâğıt ortamında yapılması gerekiyor.
Gerek vergi, gerekse prim borçlarını yapılandırmak isteyenlerin en geç 2 Mayıs’ta mesai bitimine kadar bağlı oldukları vergi dairelerine ya da SGK merkezlerine başvurmaları gerekiyor. GİB’in yayınladığı tebliğ taslağına bağlı olarak vergi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin uygulamaya dair açıklamalarımız ise şöyle:

Kesinleşmiş alacaklarla ilgili hükümler

2 Mayıs 2011 günü mesai saati bitimine kadar tebliğ ekinde yer alan başvuru dilekçeleri (Ek:2/A, 2/B, 2/C), Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi dairelerine ödenecek kesinleşmiş alacaklar için madde hükmünden yararlanmak isteyen borçlularca kullanılmak üzere düzenlenmiş olup alacaklı diğer idarelerce örneğe uygun başvuru dilekçelerinin hazırlanarak borçluların kullanımına sunulması icap ediyor.

Yapılandırılarak taksitlendirilen borçlarını mahsuben ödemek isteyenler tebliğ ekindeki (Ek:2/D) dilekçe ile başvurmaları gerekiyor.

Pişmanlıkla ya da kendiliğinden yapılan beyana ilişkin durum

Kanun hükmünden yararlanarak pişmanlıkla beyanname vermek isteyen mükelleflerin tebliğin ekinde yer alan (Ek:6/A) örneğe uygun başvuru dilekçesiyle birlikte kapsama giren dönemlere ilişkin vergi beyannamelerini 2 Mayıs mesai saati bitimine kadar vermeleri gerekiyor.

VUK Madde 30 kapsamında kendiliğinden verilen beyannameler kapsamında kanundan yararlanmak isteyen mükelleflerin bu tebliğin ekinde yer alan (Ek:6/B) örneğe uygun başvuru dilekçesiyle birlikte vergi beyannamelerini 2 Mayıs mesai saati bitimine kadar bağlı oldukları vergi dairelerine vermeleri gerekiyor.

Beyannamelerini elektronik ortamda göndermek zorunda olan mükellefler, pişmanlıkla beyan edecekleri beyannamelerini de e-beyanname sisteminden gönderecekler.

Kesinleşmemiş veya dava safhasındaki amme alacakları

Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi dairelerince ikmalen, re’sen veya idarece yapılan tarhiyatlarla ilgili davalara konu alacaklar açısından kanun hükmünden yararlanmak isteyenlerin tebliğ ekinde yer alan durumlarına uygun dilekçeyi (Ek:4/A, 4/B, 4/C) iki örnek hazırlayarak 2 Mayıs mesai saati bitimine kadar bağlı bulundukları vergi dairesine vermeleri gerekiyor.

6111 sayılı Kanunun 3. maddesinin dördüncü fıkrası hükmünden yararlanmak isteyen borçluların, idari para cezalarına karşı dava açtıkları idarelere başvuruda bulunmaları ve 3.maddesi kapsamında kanun hükmünden yararlanmak istediklerini ve davadan vazgeçtiklerini belirtir tebliğ ekinde yer alan durumlarına uygun dilekçeyi (Ek:4/D-1, 4/D-2, 4/D-3) 3 (üç) örnek olarak hazırlayarak 2 Mayıs 2011 tarihi mesai saati bitimine kadar ilgili idarelere vermek suretiyle başvurmaları gerekiyor.

İnceleme veya tarhiyat safhasında bulunan işlemler hakkında

Kanun hükmünden yararlanmak isteyen mükelleflerin, bu işlemlerin tamamlanmasından sonra tarh edilen vergi ve kesilen cezalara ilişkin ihbarnamelerin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde tebliğ ekinde yer alan (Ek:5) dilekçe örneğine uygun şekilde yazılı olarak başvurmaları gerekiyor.

Yapılandırılan borçların taksitlendirilmesi, ödeme şekli ve süresi

Mükellefler başvuru dilekçesinde ya da formundaki ilgili bölüme kaç taksitte ödemek istediklerini yazmak, belirtmek zorundalar.

İkişer aylık dönemler halinde 6, 9, 12 veya azami 18 eşit taksit yapılabilecek. Mükelleflere bir ödeme planı verilecek.

Vergi yapılandırmasında ilk taksit ödeme dönemi 2011/Mayıs ayıdır. Taksit yapılması halinde TEFE/ÜFE endeksine göre yeninden yapılandırılan borç ayrıca aşağıdaki katsayılara göre artırılacak.

1) Altı eşit taksit için (1.05)
2) Dokuz eşit taksit için (1.07)
3) Oniki eşit taksit için (1.10)
4) Onsekiz eşit taksit için (1.15)

Tebliğde yer alan açıklamaya göre, taksit seçeneği belirlenmezse idare tarafından en uzun süreye göre taksitlendirme yapılacak.

Borçlarını vergi alacaklarına mahsuben ödemek isteyen mükelleflerin tebliğ ekindeki (Ek:2/E) dilekçe ile taleplerini vergi dairelerine bildirmeleri gerekiyor.

Tahakkuk eden vergi www.gib.gov.tr adresi üzerinden kredi kartına taksitlendirme yapılarak da ödenebilecek. Ödenecek vergiler kanunen kabul edilmeyen gider olarak kayıtlara alınacak.

Milliyet

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.