Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   9 Mayıs 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

Vergi davasını kısmen kazanan Torba Kanun'da daha avantajlı!

 

6111 Sayılı Torba Kanun'dan faydalanmak isteyenler için başvuru süresi bilindiği gibi bir ay uzatıldı.
Kanunda düzenleme yapmadan sürelerin bir daha uzaması mümkün değil. Sürelerin uzamış olması nedeni ile birçok kişi vergi dairelerine başvurularını erteledi. Bu sayede birçok kişi de kararlarını yeniden gözden geçirme imkanı buldu.

Biz de bu hafta yargı aşamasında olan vergi davalarına ilişkin mükellef lehine olan bir düzenlemeden bahsetmek istiyoruz.

Vergi incelemeleri sonucu tarh edilen vergi ve cezaların bir kısmı uzlaşma müessesesi sayesinde idari anlamda çözüme kavuşturulmakta. Vergi ve cezalar bu şekilde ihtilaflı hale gelmeden kesinleşmekte.

Tarh edilen bir kısım vergi ve cezalar ise mükellef tarafından yargıya taşınmakta ve süreç yargı aşamasında takip edilmekte. Genelde eleştiri konusu olan vergi tarhiyatları bir konuya ilişkin olmakla beraber bazen aynı vergi incelemesinde birden fazla konu da aynı raporda eleştirilmekte. Bu durumda adına vergi ve ceza tarh edilen kişi veya şirket aynı dava içerisinde birden fazla konuyu dava aşamasına taşımış olmakta. Vergi mahkemeleri de bu tür durumlarda eleştirilen konuların tamamını kabul edip ret edebileceği gibi bir kısmını haklı bulurken bir kısmını da haksız bulabilir.

Tadilen tasdik nedir?

Vergi mahkemeleri aynı dava dosyasında bir olayı kabul ederken diğer olayı kabul etmeyerek mükellefi kısmen haklı bulabilir. Bu duruma tadilen tasdik denilmekte.

Konuyu bir örnekle açıklayalım. Bir şirket hakkında 2006 Ocak dönemi Katma Değer Vergisi dönemine ilişkin olarak 100.000 TL toplam tarhiyat yapılmış. Yapılan tarhiyatın 90.000 TL'lik kısmı açıktan hasılat iddiası üzerinden hesaplanan KDV farkından, 10.000 TL'lik fark ise şirket tarafından haksız yere fazladan KDV'nin indirim konusu yapılmasından kaynaklanmıştır. Eleştiri konusu yapılan iki husus için aynı vergi türü ve aynı döneme ilişkin olması nedeniyle tek dava dilekçesi ile vergi mahkemesinde dava açılmış. Vergi mahkemesi açıktan hasılat iddiasına yönelik tespitleri yeterli bulmadığı için mükellefi haklı bulmuş ve 90.000 TL'lik tarhiyatı kaldırmıştır. Geri kalan 10.000 TL'lik fazladan indirim konusu yapılan KDV konusunda ise mükellefi haksız bularak tarhiyat tasdik edilmiştir. Dava şu anda Danıştay aşamasındadır. Bu durumda dava vergi mahkemesince tadilen tasdik edilmiştir.

Torba Kanun'a göre tadilen tasdikte avantaj nedir?

Vergi mahkemesince tadilen tasdik kararı verilmiş ihtilaflı alacakların Torba Kanun'dan faydalanılması halinde mükellef lehine bir durum söz konusu. Tadilen tasdik kapsamında bulunan mükelleflerin kaybettikleri kısma ilişkin verginin aslı ile TEFE/ÜFE oranlarına göre hesaplanan tutarları ödemeleri halinde kazanmış oldukları vergi aslının tamamı için bir ödeme söz konusu olmayacak. Yukarıdaki örneğe göre vergi mahkemesince tasdik edilen 10.000 TL'lik kısmının tamamı TEFE oranları üzerinden hesaplanan faiziyle ödenirse, vergi mahkemesince tasdik edilmeyen 90.000 TL'lik kısım için bir ödeme söz konusu olmayacak.

Oysa vergi mahkemesince açılan davanın tamamı kazanılması halinde başvuru halinde vergi aslının %20'sinin ödenmesi gerekir. Bu durumda mükellef tamamen haklı olmasına rağmen yukarıdaki örneğe göre 20.000 TL vergi aslı ödemesi gerekirdi. Ancak tadilen tasdikte sadece vergi mahkemesince tasdik edilen kısmın ödenmesi yeterli.

Bu durumda vergi mahkemelerinde 6111 Sayılı Kanun'un yayım tarihi itibariyle tadilen tasdik kararı çıkmış bulunan mükelleflerin Torba Kanun karşısındaki avantajlı durumlarını değerlendirmelerinde fayda var.

İsmail KÖKBULUT
ikokbulut@bugun.com.tr
Bugün
 
09.05.2011
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.