Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   09 ŞUBAT 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Emeklilerin yüzde 1 sorunu ne olacak

BAŞLIĞI okuyunca “Yüzde 1 sorunu da ne?” diye soracağınızı tahmin ediyorum.
Haklısınız. Çok kişi farkında değil.Özellikle bazı milletvekilleri farkında olsa, adı bile 612 kelimeden oluşan “Torba Yasa”ya, birkaç kelime de emekliler için eklenirdi.

YÜZDE 1 SORUNU NE?

Emekli Hüsamettin Bey’in oğlu ya da kızı, bir limited şirket kurmak istiyor. Şirket için de en az iki ortağa ihtiyaç var. Her konuda desteğini aldığı ve güvendiği babasına gidiyor;
- Baba, bir limited şirket kuracağım. Yapacağım iş de çok iyi. Her şey tamam ancak şirketiçin iki ortak gerekiyor. Yüzde 99 hisse ve şirket müdürü ben olacağım. Her türlüsorumluluk bende, sana da yüzde 1 hisse versem, bir sakıncası olur mu?
- Ne demek evladım, tabii ki olur.
Olay bu...
Türkiye genelinde bu durumda olan, siz deyin onbinlerce, ben diyeyim yüzbinlerce emeklivar. Kimi babası Hüsamettin Bey’i, kimi emekli annesi Neriman Hanım’ı, yüzde 1 hisse ilelimited şirkete ortak ediyor. Kimi de yüzde 1 hatta, onbinde 1 hisse ile emekli bir yakınını,anonim şirket yönetim kuruluna alıyor.
Sonra da olanlar oluyor!
Ne mi oluyor?
Hüsamettin Bey’in ya da Neriman Teyze’nin veya yönetim kurulu üyesi Şemsi Bey’in,emekli aylığının yüzde 15’i “Sosyal Güvenlik Destek Primi” (SGDP) olarak kesiliyor.

DEVAMI VAR

Emekli vatandaş bunu nereden bilsin?
Bilse, yüzde 1 ya da onbinde 1 ortaklığı kabul etmeyecek.
Bitmedi devamı var.
Olay Bağ-Kur dışındaki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olan şirket ortaklarınageriye dönük olarak 28 Ocak 2004 tarihinden bu yana uygulanıyor.
“Aman yandım” diyenler; özellikle 1 Ekim 2008’den itibaren olay ciddi. Limited şirket ortağı olduğunuzu ya da anonim şirket yönetim kurulu üyesi olduğunuzu aylık aldığınızkuruma bildirmeniz gerekiyordu.
Destek primi 1 Ekim 2008’e kadar Bağ-Kur’dan emekli olanların emekli aylığının yüzde10’u oranında kesildi. Diğer sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar 12. basamakgelir diliminin yüzde 10’u kadar destek primini kendileri ödedi. Yani emekli aylıklarındankesilmedi. Ancak 1 Ekim 2008’den itibaren destek primi tüm emeklilerin aylıklarından kesilmeye başlandı. Kesinti de emekli aylığınızın; Ekim-Aralık 2008 aylarında yüzde 12’si,2009’da 13’ü, 2010’da 14’ü, 2011’den itibaren de yüzde 15’i oranında olacak. Bildirmeyenlerden de faiziyle birlikte alınacak.

ÖZEL PROMOSYON

Emekliler, 13. maaş denilen promosyon vaadine inanıp beklentiye girdiklerinde,Hürriyet’teki bir yazımızda “Promosyon olayı masal. Bırakın bir aylığı, çeyrek hatta ondabir aylık dahi ödenmez. Bu bir balondur” diye iddia etmiştik.
Maalesef dediğimiz gibi olmuştu.
Anadolu’da “Şefaatinden vazgeçtim, mezarımdan taş çalma yeter” diye bir söz var.
Emekli promosyondan vazgeçti.
Bir limited şirkete ortak oldu, anonim şirketin yönetim kuruluna girdi diye, bari maaşınınyüzde 15’i SGDP olarak kesilmesin.
Karnını doyuramayan bir emekli, geçimini sağlamak için pazar takibi suretiyle maydanozya da domates sattığında, küçük bir işyeri açtığında, emekli aylığının yüzde 15’ikesilmesin.
O emekli vatandaş da “Emekli olduğumda sahil kenarında bir eve yerleşip, balık tutayım”diye hayaller kurdu. Sonunda emekli oldu ama hayatın acımasız gerçekleri hayallerini engelledi.
Yüzde 15’lik aylık kesinti gerçekten çok ciddi...
Şu anda arka arkaya aflar çıkıyor. Çalışan emeklilerden istenen bu haracı da af edermisiniz?
Şükrü Kızılot / Hürriyet

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.