Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   08 MART 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Emekli olduktan sonra iş yeri açanlara da, çalıştırdıkları işçiler için teşvik primi verilir
 

6111 sayılı “torba yasa” kapsamında 74. madde ile SSK’lılar için işverene, prim muafiyeti şeklinde teşvik veriliyor. “Destekleme Primi” ödeyerek çalışanların bu teşvikin dışında bırakıldığı belirtiliyor. Yani “Destek Primi” ödeyerek çalışan işçi mi, yoksa işveren mi teşvik dışında kalıyor?
Buna göre, “Destek Primi” ödeyerek çalısan serbest meslek mensubunun yanında çalıştıracağı SSK’lı personel için bu teşvikten yararlanma hakkı var mı? Yoksa teşvikin dışında mı kalıyor?

CEVAP: 4447 sayılı Yasa Kapsamında Sigorta Primine Esas Kazançların teşviki, her zaman çalışan işçi için verilmiştir. Bunun amacı da işsizlerin çalışma dünyasına dahil edilmesi, işsizlik rakamlarının ülke düzeyinde alt seviyelere çekilmesidir.
Teşvikler, işsizleri işe alan işverenlere verilir.
Adı üstünde teşvik; yani işsizleri istihdam eden işverenler ödüllendiriliyor.
Teşvikler, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanır.
Emekli olarak çalışanlar işsiz olmayıp;
A) Zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için ellerine geçen emekli aylıkları düşük olduğu için.
B) Mesleklerinde belli bir tecrübeye sahip olmalarından dolayı işverenler tarafından tercih edildikleri için çalışırlar.
Teşvikler sadece Tüm Sigorta Kollarına Tabi olan 4-1(a)’lılar için uygulanır. Bugüne kadar da bütün teşvik uygulamaları bu yönde gerçekleştirilmiştir.
Bu arada emekli olan herkes, Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek iş yeri açabilir ve iş yerinde işçi çalıştırabilir. Çalıştırdıkları işçiler için de teşvik uygulanır. İşverenin kendisi adına ödeyeceği Sosyal Güvenlik Destek Primi, onun teşvikten yararlanmayacağı anlamına gelmez.
Kimler kapsam dışında?
Madde hükümleri; 21.04.2005 tarihli ve 5335 sayılı Kanunun 30. maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlara ait iş yerleri ile 08.09.1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa, 04.01.2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa ve uluslararası anlaşma hükümlerine istinaden yapılan alım ve yapım işleri ile 4734 sayılı Kanundan istisna olan alım ve yapım işlerine ilişkin iş yerleri, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar ve yurt dışında çalışan sigortalılar hakkında uygulanmaz.
Lütfi Köksal / Türkiye

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.