Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   07 NİSAN 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

Borçluya 'kara liste' şoku!

 

Hükümet geçtiğimiz yıl bir adım attı, başta küçük esnaf olmak üzere, devlete borcu olan herkes için ödeme kolaylığı getiren bir paket hazırlayarak TBMM'ye sundu.
Paket yasalaştı ve 6111 Sayılı (Torba) Kanun olarak yürürlüğe girdi. Böylece vergi ve prim borçları dahil, devlete olan borçların neredeyse tamamına yapılandırma getirildi. Yetmedi, SGK yetkilileri Ziraat Bankası ile masaya oturarak bir protokol imzaladılar. Buna göre SGK'ya borcu olan Bağ-Kur sigortalıları ve işverenler, isterlerse Ziraat Bankası'ndan 5 yıl vadeli %0,79 faiz oranlı kredi kullanabilecekti.

Bu protokole özellikle çiftçi ve esnaf olarak prim borcu bulunan ve borcu sebebiyle emekli olamayan Bağ-Kur'lular çok sevindi. Zira ceplerinden hiç para çıkmadan borçlarını ödeyebilecekleri gibi, az da olsa emekli aylığına ve sağlık yardımlarına kavuşabileceklerdi.

İşte bu 'krediyle emeklilik' uygulamasını ilk defa bu köşeden okuyan binlerce Bağ-Kur'lu, önce SGK müdürlüklerine gitti. Burada borçları hesaplandı ve kendilerine bir form verildi. Bu formla birlikte Ziraat Bankası şubesine gidip kredi işlemini başlatacaklardı. Ancak banka şubelerine giden binlerce Bağ-Kur borçlusunu kötü bir sürpriz bekliyordu. Ziraat Bankası, emeklilik kredisine başvuran vatandaşlar için önce 'kara liste' sorgulaması yaptı. Bu sorgulamaya göre, herhangi bir bankadan konut, tüketici veya taşıt kredisi kullanıp da taksitlerinde aksama olan veya kredi kartı borcu bulunan vatandaşlar kara listede çıkıyor. Dolayısıyla emeklilik hayaliyle kredi başvurusu yapan binlerce vatandaş, eli boş ve boynu bükük bir şekilde geri çevriliyor.

Çözüm nedir?

Öncelikle şunu ifade edelim, krediyle emeklilik imkanı verilen insanlar bir eli yağda bir eli balda insanlar değil. Öyle olsa zaten haklarında özel kanun çıkarılmaz ve özel kredi protokolü düzenlenmez. Devlet, bu insanları yıllardır içinde bulundukları borç sarmalından çıkarmak için alacağının bir kısmından vazgeçiyor. SGK, yine bu insanları hiç değilse emekli aylığına kavuşturmak için özel kredi protokolü imzalıyor. Protokole göre Ziraat Bankası, verdiği krediyi kişiye bağlanan aylıktan keserek sıfır riske giriyor. Ancak bu sıfır riske rağmen bir de tutup kara liste kontrolü yapıyor.

Bu noktada kimse mevzuat hazretlerinin arkasına sığınamaz. Gereken neyse, yasa ve yönetmelik değişikliği de dahil, yapılmalı ve bu insanlar emekli edilmeli. Bağlanacak aylık zaten 600-700 civarında ve bunun üçte ikisi banka kredisine kesilecek. İnsanların alacağı 150 lira, onu da burunlarından getirmeyelim.

2 Mayıs'a kadar başvurun

Soru: Sadettin Bey, dört sene önce tek taraflı yaptığım kazada eşimi kaybettim ve araç içinde bulunan bir arkadaş yaralandı. Kazada kusur bende olduğu için yaralı arkadaşın masrafını SGK benden talep etti. Trafik sigortam var, alkollü değilim, ehliyetim de var. Ancak buna rağmen 12.000 lira anapara ve 5000 lira faiz olmak üzere borç çıkarıldı. Bu parayı ödemeli miyim? Torba Kanun'da buna bir kolaylık var mı? Ahmet Türk

Cevap: Ahmet Bey, eşiniz için başsağlığı diliyorum. Sosyal güvenlik sistemimizde 'rücu' adını verdiğimiz bir uygulama mevcut. Buna göre SGK, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve ölüm hallerinde, sigortalıya veya hak sahiplerine gerekli yardımları yapar. Ancak burada zarara sebep olan her kimse, ona dönerek (rücu ederek) yaptığı harcamaları ister. İşte sizden istenen para da rücu alacağıdır ve 6111 Sayılı Torba Kanun'a göre yapılandırma kapsamındadır. 2 Mayıs 2011 tarihine kadar başvurursanız, faizi olan 5000 lira silinir, 12.000 lira da enflasyona göre güncellenir. Peşin öderseniz toplamda yaklaşık 13.000 lirayla borcunuzu kapatabilir, isterseniz 18 taksitte ve 36 ay vadeyle de ödeme yapabilirsiniz.

Sadettin ORHAN
sorhan@bugun.com.tr
Bugün
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.