Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   07 MART 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

SGK Başkanı yeniden yapılandırmayı anlattı

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Emin Zararsız, Sosyal Güvenlik Kurumuna borcu olup yeniden yapılandırmadan faydalanmak isteyen vatandaşların en geç 2 Mayıs 2011 tarihine kadar müracaat etmeleri gerektiğini söyledi.
SGK Başkanı Emin Zararsız düzenlediği basın toplantısında yeniden yapılandırma kanunu anlattı. Zararsız, kamuoyunda torba kanun olarak bilinen yeniden yapılandırılmasını içeren bölümünün çok kapsamlı olduğunu söyledi. Yeniden yapılandırmanın kapsamına 2010 Kasım dönemi ve önceki döneme ait olmak üzere kanun yayınlandığı tarihten önce tahakkuk etmiş ödenmemiş olan Sosyal Güvenlik Kurumunun her türlü alacağının bu kanunun kapsamında olduğunu söyledi. Zararsız, sigorta primi, emekli keseneği, işsizlik sigortası primi, Sosyal Güvenlik Destek Primi ayrıca SGK olarak takip ettikleri damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı gibi alacaklar Kasım 2010 ve önceki aylara ilişkin olup isteğe bağlı sigorta prim borçlarının da kapsamda olduğunu ifade etti.

Zararsız, "Vatandaşlarımızdan Sosyal Güvenlik Kurumuna borcu olan herkes bu herkesin içine işveren olarak kamu kurumları da girmektedir. Yeniden yapılandırma kanunu çerçevesinde kurumumuza olan borçları ödeyebilme imkanına sahipler. Bu bir af değil yeniden yapılandırmadır. Bütün alacaklarımızın kanunun yayınlandığı 25 Şubat 2011 tarihi itibariyle işlenmiş olan her türlü gecikme faizi gibi bütün feri borçları silinmektedir. Ortada sadece borç alacağı kalmaktadır. Bundan sonra asıl alacağı zamanına göre borcun doğduğu tarihte geçerli olan ya TEFE ile ya da ÜFE ile bir değişim oranı esas alınarak hesaplanacak tutar ana borca eklenecek ve bu şekilde geriye kalan gecikme cezası, gecikme faizi ve benzeri her türlü feri alacak borçtan silinecek" dedi.

İdari para cezaları bakımından biraz daha farklı bir düzenleme olduğunun altını çizen Zararsız, idari para cezarında 31 Ocak 2010 tarihine kadar işlenen fiilere ilişkin olup 25 Şubat 2011 tarihinden itibaren kesinleştiği halde ödenmemiş olan idari para cezalarının asıllarının yüzde 50 ile bu tutarı ödeme sürelerinin bittiği tarihten 25 Şubat 2011 tarihine kadar geçen süre için TEFE veya ÜFE aylık değişim oranı hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde geriye kalan yüzde 50'sinden de vazgeçildiğini söyledi.

Zararsız, idari para cezalarından eğer ihtilafa düşmüş olanlar varsa yani yargı ihtilafına düşmüş olanlar varsa bunlara dair ayrı bir düzenlemenin söz konusu olduğunu belirterek, dava açılmış veya dava açma süresi sona ermemiş idari para cezalarının asıllarının yüzde 25 ile bu tutara ödeme sürelerinin bittiği para cezalarının asıllarının yüzde 25'i ile bu tutara ödeme sürelerinin bittiği tarihten 25.02.2011 tarihine kadar geçen süre için TEFE-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, idari para cezası asıllarının kalan yüzde 75'i ile idari para cezasına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi feri alacakların tamamından vazgeçileceğini vurguladı.

Özellikle 2008 yılında gerçekleştirilmiş olan yeniden yapılandırma konusunda vatandaşların oldukça fazla sayıda yakınmalarının söz konusu olduğunun altını çizen Zararsız, "O dönem itibariyle bir tek taksidini ödeyemediği için hatta taksidinin belirli bir miktarını öngörülen süreye kadar ödeyip kalan miktarını yatırmış olmasına rağmen yapılandırması bozulanlar vardı. Bunlar sanki hiç yapılandırmaya girmemiş gibi tekrar başa dönmek zorunda kaldılar. Bu yeni kanunla birlikte 2008 yılındaki yapılandırmaya ilişkin yapılandırması zamanında ödemediği için bozulan kişilere ilişkin de bir imkan getirilmekte. Bu imkanı da kanun kişilere ilişkin bir ihya olarak tanımlamaktadır. Burada yapılandırması 12 taksite olanlardan ödemediği taksit sayısı 4 den fazla olmayanlar ile yapılandırması 24 taksite kadar olanlardan taksit sayısı 8 den fazla olmayanlar talepte bulunmaları halinde 2008 yılındaki düzenleme ve şartlarda yeniden yapılandırmalarına devam edebilirler.

Bu getirilen tabiki bir imkan. Eğer 2008 yılındaki kalan borcu ihya etmesi gereken borcu şimdiki şartlarla ödemesi halinde çok daha avantajlı görüyorsa elbette ihyaya müracaat etmeyecektir. 65 yaşını doldurmuş muhtaç ve güçsüz kişilere bizden bir aylık bağlanmaktaydı. Bu bağlanan aylık daha sonra yersiz bir şekilde bağlandığı anlaşılırsa bağlanmış olan tutarlar yüzde 50 fazlasıyla geri alınmaktaydı. Bu da kabul edilebilir oran değildi. Bu kanunla birlikte yüzde 50 fazla tahsil etme imkanı kaldırıldı" diye konuştu. Zararsız, yeniden yapılandırma çerçevesinde kanun kapsamından çıkan işyerlerine ilişkin olup da 21.12.2010 tarihine kadar ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası asılları toplamının 50 TL'yi aşmayan alacaklar ile tutarına bakılmaksızın bu alacaklara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı gibi ferilerinin ve aslı ödenmiş olan feri alacaklardan tutarı 100 TL'yi aşmayanların da tahsilinden vazgeçileceğini kaydetti.

"BAŞVURU SÜRESİ 2 MAYIS 2011 DE SONA ERECEK"

SGK Başkanı Zararsız, ilgili maddelerde ayrı başvuru süreleri öngörülmemişse 25 Şubat 2011 tarihinde bu kanun Resmi Gazetede yayımlanmış olduğundan bu tarihi izleyen ikinci ayın sonu olan 30 Nisan 2011 tarihine kadar kişilerin müracaat etmesi gerektiğini söyledi. 30 Nisan'ın haftasonu tatiline ve 1 Mayıs da resmi tatile denk gelmesi nedeniyle 2 Mayıs 2011 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri ve Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine müracaat edilebileceğini belirtti.

Zararsız, "Vatandaşlarımız nasıl olsa bir uzatma olur beklentisi içerisinde bu tarihi geçirerler ve bakanlar kurulu da uzatma yetkisini kullanmazsa böyle bir imkandan mahrum kalırlar. O nedenle vatandaşlarımız en geç 2 Mayıs 2011 tarihi itibariyle İl Müdürlüklerimize bulundukları yerde ki merkyfdlmış veya dava açma süresi sona ermemiş idari ez müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir. Müracaat etmekle birlikte müracaat eden kişilerin peşin ödeme yapması gerekmiyor. Önemli olan bu tarih itibari ile müracaatın yapılmış olmasıdır" dedi. Zararsız ödenecek tutarların ilk taksitinin de en geç 30 Haziran 2011 tarihine kadar ödenmesi gerektiğini belirterek, takip eden ödemelerin de ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte yapılacağı ifade etti.

Kanuna göre hesaplanan tutarın ilk taksit ödeme süresinin içinde tamamen ödenmesi halinde bu tutara, Kanunun yayınlandığı tarihten ödemenin yapıldığı tarihe kadar geçen süre içinde herhangi bir faiz uygulanmayacağını vurguladı. Zararsız, "Taksitle ödemenin yapılması
halinde belirlenmiş olan tutar ayrıca bir katsayı ile çarpılacaktır. Bu da taksit sürelerine göre değişmektedir. 6 eşit taksit için 1.05, 9 taksit için 1.07, 12 taksit için 1.10, 18 eşit taksit için de 1.15 katsayı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylım dönemler halinde ödenecek taksit tutarı belirlenecek. Tercih edilen taksit süresinden daha erken ödeme yapılması halinde ise ödenecek tutar ilgili katsayıya göre yeniden belirlenecektir. Yeniden yapılandırma kanunu ile ilk kez borçluların kredi kartlarını kullanmak suretiyle borç tutarını taksitler halinde ödeyebilecektir. Kredi kartlarını kullanma sureti de bankaların kendi şartları içinde değerlendirilecektir. Süresinde ödenmeyen taksit durumu söz konusu olursa burada kanun muhtelif seçenekleri esas alarak düzenleme yapmış durumdadır. Bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde gecikilen her ay için gecikme zammı ile ödenecektir" dedi.

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.