Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   6 Mayıs 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

ÇALIŞMA HAYATINDA SORUNLARI İLE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HAFTASI BAŞLADI

 

Dünyada ve ülkemizde sanayileşme ve teknolojik gelişmelere paralel olarak özellikle işyerlerinde üretken faktör olan çalışan kişilerin sağlığı ve güvenliği ile ilgili bir takım sorunlar ortaya çıkmıştır.

Başlangıçta fazla önemsenmeyen bu sorunlar iş verimini ve işletmeyi tehlikeye sokmasıyla önem kazanmış ve üzerinde düşünülmesi gerekliliği doğmuştur.

''İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği'' kavramı çalışma hayatımızda doğmuş, konuya bilimsel olarak yaklaşılmaya başlanmıştır.
"İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği” tıbbın, tekniğin ve diğer bilim dallarının çalışma alanı olmuştur. Teknolojik gelişmenin süreklilik arzetmesi nedeniyle her gün çalışma alanlarına katılan yeni işkolları, kimyasal maddeler, makine ve teçhizatlar bu konu üzerinde çalışmanın kesintisiz olmasını ve yeni teknoloji ile karşılaşılan yeni sorunların araştırılmasını ve çözümlenmeye çalışılmasını gerektirmektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği:

İş güvenliği, işyerlerindeki çalışma koşullarının sağlık ve güvenlik içinde olmasını temin eden ve sonucunda iş kazaları ile meslek hastalıklarını azaltan bir bilimdir
İş güvenliği hukuki açıdan işin yapılması sırasında işçilerin karşılaştığı tehlikelerin ortadan kaldırılması veya azaltılması konusunda, esas olarak işverene, kamu hukuku temelinde getirilen yükümlere ilişkin hukuk kurallarının bütünüdür,şeklinde tanımlanmıştır

İş sağlığı ve Güvenliği haftasında genelde ağırlıklı olarak hizmet akdine tabi çalışanları ilgilendiren konulara değinilir.İş Kazası ve Meslek Hastalıkları masaya yatırılır.Ulusal ve Uluslararası düzeyde önlemler tartışılır.
Sempozyum sonuçları yayınlanarak sona erer.
Her yıl aynı işlemler yapılmasına rağmen Şampiyonluk koltuğundan ülkemizi indiremezler.
SGK tarafından yayınlanan yıllara göre İş Kazası ve Meslek Hastalıkları ile ilgili sayısal verilere baktığımızda rakamlar çelişkili gelir.Çünkü iki günü aşmayan istirahat raporları dikkate alınmaz yada basit kazalar SGK kayıtlarına geçmez.
Meslek Hastaliği olgusu ise çalışanlar tarafından tam analamıyla bilinmediğinden kayıtlara geçirilmediği için rakamlar düşük olarak karşımıza çıkar.
Ülke genelinde ise yaklaşık her 7 dakikada bir iş kazası meydana gelmekte, her 10 saatte bir çalışan (her gün en az 3 çalışan) yaşamını kaybetmekte, her 6 saatte bir çalışan sürekli iş göremez (sakat) kalmaktadır.
Diğer yandan esnek üretim veya esnek istihdamın yaygınlaşması ve çalışma saatlerinin artması, iş kazalarında önemli bir etken olmaktadır. Bedenin fazla yıpranması, uzun vadede kalıcı meslek hastalıklarına da neden olmaktadır.
Bunları önlemek adına ;
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışmalar sürdürülmektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün Görevleri :

1.) İş sağlığı ve güvenliği konularında, mevzuatın uygulanmasını sağlamak ve mevzuat çalışması yapmak.
2.) Ulusal politikalar belirlemek, bu politikalar çerçevesinde programlar hazırlamak.
3.) Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyonu sağlamak.
4.) Etkin denetim sağlamak amacıyla gerekli önerilerde bulunmak, sonuçlarını izlemek.
5.) Standart çalışmaları yapmak, normlar hazırlamak ve geliştirmek.
6.)Üretilen ve ithal edilen kişisel koruyucu donanımların piyasa gözetimi ve denetimini yapmak, bu hususlarda usul ve esasları belirlemek.
7.) İş sağlığı ve güvenliği ile iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi konularında inceleme ve araştırma çalışmalarını planlamak, programlamak ve uygulanmasını sağlamak.
8.) Faaliyet konuları ile ilgili yayın ve dokümantasyon çalışmaları yapmak ve istatistikleri düzenlemek.
9.)Meslekî eğitim görenler, rehabilite edilenler, özel risk grupları ve kamu hizmetlerinde çalışanlar da dahil olmak üzere tüm çalışanların iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı korunmaları amacıyla gerekli çalışmaları yaparak tedbirlerin alınmasını sağlamak.
10.)İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü ile İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü Bölge Laboratuvar Müdürlüklerinin çalışmalarını düzenlemek, yönetmek ve denetlemek.
11.)İşyerindeki sağlık ve güvenlik risklerini önlemek ve koruyucu hizmetleri yürütmek üzere görevlendirilecek işyeri hekimleri, iş güvenliği uzmanları ve diğer görevlilerin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eğitim ve belgelendirme usul ve esaslarını belirlemek.
12.)İş sağlığı ve güvenliği alanında ölçüm, analiz, teknik kontrol, risk analizi ve değerlendirmesi, eğitim, danışmanlık, uzmanlık hizmetlerini yapmak ve bu tür hizmetleri verecek özel ve tüzel kişi ve kuruluşların niteliklerini belirlemek, yetki vermek, yetkilerini iptal etmek, kontrol ve denetimini sağlamak.
13.)Bakanlıkça verilecek benzeri görevleri yapmak.

Genel Müdürlüğün başladığı bir proje var.
İSGİP(Türkiye’de işyerlerince İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının İyileştirilmesi Projesi)
Projenin Başlıca Amacı: Türkiye’de işyerlerindeki çalışma koşullarının iyileştirilmesidir. Bu amaç, aynı zamanda İş Sağlığı ve Güvenliği, Ulusal Politikası 2009-2013 hedefleri ile örtüşmekte olup iş kazaları ve meslek hastalıkları sayısı da projenin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Proje; beş ilde üç sanayi sektöründe faaliyet gösteren, istihdam ettiği işçi sayısı 10 ila 250 arasında değişen küçük ve orta ölçekli işletmelere odaklanacaktır.
Hedeflenen sanayi sektörleri; Ankara, Denizli, Kocaeli, Kütahya ve Zonguldak illerindeki ''Maden'', ''İnşaat'' ve ''Metal'' sektörleridir. Projenin tamamlanmasının ardından elde edilen sonuç ve deneyimler Türkiye çapındaki tüm paydaşlara aktarılacaktır.
Proje 24 ay olarak hazırlanmış olup 15 Ocak 2010 tarihinde başlamıştır.
Proje dahilinde uygulanması gereken üç bileşen vardır:
1.)Küçük ve orta ölçekli işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemlerinin uygulanması;
2.)İş sağlığı ve güvenliği alanındaki profesyonellerin ve diğer uzmanların iş sağlığı denetimi, iş hijyeni ve iş kazaları ile meslek hastalıkları için oluşturulan sistemle ilgili olarak eğitilmesi;
3.)İş sağlığı ve güvenliğine yönelik bir tanıtım kampanyası düzenleyerek bilinç uyandırılması.
Bu proje ile İş Kazası ve Meslek Hastalıkları yönünden sıkıntılı olan üç önemli sektör masaya yatırılmış elde edilen sonuçlara göre de hazırlanacak raporlara göre hareket edilmesi kararlaştırılmıştır.
Bu önemli projenin ilerleyen yıllarda diğer sektörleri de kapsayan geniş bir proje şekline sokulması gerekiyor.
İş Kazalar ve Meslek Hastalıkları sıfıra indirilmese de İnsan Faktörü öne çıkartılarak asgari düzeye inebilir.
Bunun için de çalışanların yanında işverenlerinde ciddi anlamda eğitimlere tabi tutulmaları gerekecektir.
Bu konuda ÇSGB bünyesinde yer alan kuruluşlar gerekli önlemleri almak ve uygulamak ile mükelleftir.
4857 sayılı İş Hukukunun Beşinci Bölümünde İş Sağlığı ve Güvenliği maddeleri ile çalışanlar güvence altına alınmıştır.
6009 sayılı yasa ile 4857/2 ve 81 Maddelerinde yapılan düzenlemeler ile İş Sağlığı ve Güvenliği alanında görev alacaklar belirlenmiştir.
27.11.2010 Tarihli RG
— İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik
— İşyeri Hekimlerinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik
— İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği yayınlanmıştır.
Bütün bu çalışmalar İş Kazası ve Meslek Hastalıklarını en aza indirmek adına yapılmıştır.
2009 , 2010 ve 2011 yılı başalrında İş Kazalarında/Meslek Hastalıklarında Ülkemizde önemli kayıplar olmuştur.
Meslek hastalığında Kurumun denetim yetersizliğinden silikozis mağdurları ortaya çıkmıştır.
6111 sayılı yasa ile sınırlı da olsa maaş bağlama yolu açılmıştır.

İşletme Belgesinden İstisna Sayılan İşyerleri:
Aşağıda sayılan yönetmeliklerin kapsamında yer alan işyerlerine uygulanmaz:
a) 23/12/2003 tarihli ve 25325 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yapı İşlerinde Sağlık ve Güvenlik Yönetmeliği,
b) 21/2/2004 tarihli ve 25380 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yeraltı ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği,
c) 22/2/2004 tarihli ve 25381 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sondajla Maden Çıkarılan İşletmelerde Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği.
En çok iş kazasına ve meslek hastalığının yoğun olduğu sektörlerde İşletme Belgesi alma zorunluluğu kaldırılmıştır.
ÇSGB tüzükleri günümüz koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerekiyor.
Teknolojik yönden her gün yenilikler çalışma hayatımıza girdiği bugünlerde tüzükler ihtiyacı karşılamaktan uzak olmaktadır.
Ülkemizde de iş kazaları ve meslek hastalıkları, önemli bir sorun olarak her zaman karşımıza çıkıyor.Hızla teknolojiyle birlikte sanayileşmenin gelişimi ve iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin gerekli düzenleme ve yatırımların yapılmamasından, iş kazaları ve meslek hastalıkları sonuçları ortaya çıkmıştır.Çalışma ortamı,üretim proseslerinde uygunsuzluk,üretimde olumsuz koşullar çalışanların sağlıklı ortamlarda çalışma ve yaşama haklarını kısıtlıyor.Bunların sonucunda işverenlerin İş sağlığı ve Güvenliği konusunda gerekli önemleri almaları gerekiyor.İşyerlerinde İş Kazası ve Meslek Hastalıkları yönünden risk haritaları hazırlanarak günümüzdeki teknolojilerden yararlanarak planlı çalışma ve üretim sürecindeki gelişmeleri bilimin ışığında incelenmeli,bununla ilgili önlemler alınmalıdır.
İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda gerekli önlemler alınmadan yapılan tüm üretimler sonucunda insan sağlığı, işyeri güvenliği, çevre sağlığı ve çevre güvenliği için tehdit oluşturmakta ,bir bakıma yükselen refahın faturası, çalışanlara iş kazaları, meslek hastalıkları ve çevre kirliliği olarak geri dönmektedir.
İşverenler İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarını önlemek adına İş Sağlığı ve Güvenliği adına yatırımlar yaparak ileride kendisi için açılacak olan maddi ve manevi tazminat davalarını asgariye indirmekle kalmayacak,rucan davalarından beraat edecektir.




Kısacana özetlemek gerekirse;
-Esnek veya Kuralsız çalışma engellenmeli,işçi kiralamada yada taşeronlaşmada yasal mevzuat gözden geçirilmelidir.İş Sağlığı ve Güvenliğinde sektörleri dikkate alarak norm ve standart birliği kurulmalıdır.İş yasasında AB standartlarında yasal düzenlemelere gidilmelidir.
-İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında yasal düzenleme yapılarak Kanun şekline sokulmalıdır.Bu konuda yetkili odaların görüşüne önem verilmelidir.Geniş katılımlı bir kanun tasarısı ile müzakerelere başlanmalıdır.
-50 işçi kavramından kurtulmalı,İSG bütün sektör, işyeri ve çalışanları kapsamalıdır.
-İSG Birimlerinde çalışanların meslek standartları belirlenmelidir.Bu konuda uzmanlaşma akademik anlamda özendirilmelidir.
-Mesleki Teknik okullarda,MYO,Üniversitelerde İSG konularında dersler okutulmalıdır.
-Meslek Hastalıkları araştırılmalıdır.Özellikle İş Kazası ve Meslek Hastalıklarında ihtisaslaşmış Sağlık Kurumları kurulmalıdır.
-ÇSGB bu konuda Sanayi ve Üniversite işbirliğinde bilimsel çalışmalara destek vererek gerekli dökümanları sunmalıdır.
-Sadece özel haftaları kapsamayan geniş ölçekli çalıştaylar düzenlenmelidir.
-En az İş Kazası ve Meslek Hastalıkları ile yüksek performansta üretim yapılmalıdır.
-Çevreye duyarlı işletmelerle İş Sağlığı ve Güvenliği önlemleri artırılırken,bunlar kazanç olarak hem işletmelere hemde çalışanlara geri dönüşümü sağlanmalıdır.

Vedat İLKİ
 
06.05.2011
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.