Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   04 OCAK 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Kasko değeriyle kıyaslamadan verginizi ödemeyin!
 

Motorlu taşıtların 2011 yılı motorlu taşıtlar vergisi yüzde 7,7 oranında artırıldı.
1-3 yaş arasındaki motor silindir hacmi 1300 cm3'ü geçmeyen otomobillerin 405 TL olan motorlu taşıtlar vergisi tutarı 436 TL oldu. 1-3 yaş grubunda yer alan ve motor silindir hacmi 1301 ile 1600 cm3 arasında olan otomobillerin 2011 yılı motorlu taşıtlar vergisi tutarı ise 648 TL'den 697 TL'ye yükseldi. Binek otomobil ve ciplerin 2011 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarları tablodaki gibi.

Zamlı verginin ilk taksiti ocak sonuna kadar, ikinci taksit ise Temmuz ayında ödenecek. Ancak özellikle silindir hacmi ve yaşı büyük araç sahiplerinin daha düşük vergi ödemeleri mümkün.

Bunun için motorlu taşıtlar vergisini ödemeden önce aracınızın tarifede yer alan vergi tutarını, kasko değeri ile kıyaslamalısınız. Böylece, tarifedeki vergiden daha az vergi ödemeniz mümkün olabilir.

Aracınızın motor silindir hacmi ve yaşına göre belirlenen motorlu taşıtlar vergisi, kasko sigorta değerinin yüzde 5'ini aşıyorsa, aynı yaş grubundaki bir alt kademeden, daha düşük vergi ödeyebiliyorsunuz.

Uygulamadan yararlanmak için taşıtın kasko sigortasının yaptırılmış olması da gerekmiyor.


HANGİ TAŞITLARA İNDİRİM VAR?
Kasko bedeli kıyaslaması yoluyla daha az motorlu taşıtlar vergisi ödeme olanağı, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun (I) sayılı tarifesinde yer alan; otomobil, cip, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar için söz konusu. Bunlar dışında kalan taşıtlar için kasko bedeli kıyaslaması yoluyla daha az vergi ödenmesi söz konusu değil.

KASKO DEĞERİNE GÖRE VERGİ HESABI
Düşük vergi imkanının sizi kapsayıp kapsamadığını anlamak için önce, aracınızın kasko değerinin yüzde 5'ini hesaplayın. (Aracınızın kaskosu yoksa kasko değer listesine www.tsrsb.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz).

Sonra tablodan, aracınızın yaşı ve silindir hacmine göre, 2011 yılı vergisini öğrenin (2011 yılı MTV tutarları tabloda verilmiştir).

Kasko değerinin yüzde 5'i ile aracınızın motorlu taşıtlar vergisini kıyaslayın.
Kasko değerinin yüzde 5'i tarifedeki vergi tutarından düşük ise aynı yaş grubundaki bir alt kademeden vergi ödemeniz mümkün olacak.

Örnek: Motor silindir hacmi 3.001-3.500 arasında olan 8 yaşındaki otomobil veya cipinizin kasko değerinin 60 bin TL olması halinde, 2011 yılında ödemeniz gereken motorlu taşıtlar vergisi şöyle hesaplanacak.

l Taşıtın kasko değeri 60 bin TL. Yüzde 5'i (60.000x%5=) 3.000 TL.
l Taşıtın tarifeye göre 2011 yılı MTV tutarı 3.334 TL.
l Aynı yaştaki bir alt kademe için MTV tutarı 2.196 TL.
Taşıtınızın kasko değerinin yüzde 5'i (3.000 TL), 2011 yılı vergi tutarından (3,334 TL) düşük olduğundan, ödenecek vergi tutarı, aynı yaş grubunun bir alt kademesi için belirlenen 2.196 TL olacak.

Kasko değerinin yüzde 5'inin, bir alt kademedeki vergiden de düşük olması halinde, ikinci alt kademeye inilmeyecek.

BAŞVURU GEREKİYOR
Taşıtının tarifedeki vergisi, kasko değerinin yüzde 5'ini aşanların bir alt kademeden, daha düşük vergi ödeyebilmeleri için ilgili vergi dairesine yazılı başvuruda bulunması gerekiyor. Başka bir anlatımla, vergi dairesi bu hesaplamayı, başvuru olmadan kendiliğinden yapmıyor.


YAPILACAK İŞLEMLER
Yapılacak işlemler, Maliye Bakanlığı'nca yayımlanan 28 No.lu MTV Genel Tebliği'nde yer alıyor.
Buna göre; araç sahipleri, yetkili sigorta acentesine 'Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değeri Bildirim Formu'nu düzenlettirecekler. Ardından söz konusu formu dilekçeye eklemek suretiyle, motorlu taşıtlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine başvuracaklar. Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi'nde yer almayan taşıtların değerleri, yetkili sigorta acentelerinin başvurusu üzerine, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından ayrıca belirleniyor.

Metin Taş-Sezgin Özcan

Kaynak: http://www.aksam.com.tr/kasko-degeriyle-kiyaslamadan-verginizi-odemeyin-603y.html

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.