Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   03 NİSAN 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

Yurt dışına götürülen işçilerin sigortası

 

İşverenleri tarafından Türkiye’den yurt dışına götürülen çalışanları ikiye ayırmak gerekiyor. Birinci grubu Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi olan ülkelere götürülenler oluşturmaktadır. Sosyal güvenlik sözleşmesi olan ülkelere giden işçiler ilgili sosyal güvenlik sözleşmesi içeriğine göre sigortalı olmaktadır.
Asıl soru işareti oluşan ve yaşanan kesim Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelere götürülen işçilerle ilgili kısımdır.

Türkiye’den, sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelere götürülen işçiler topluluk sigortasına tâbi olmakta ve işverenleri tarafından kısa vadeli sigorta ile genel sağlık sigortası primi ödenmektedir.

Ekim 2008 sonrası
Yurt dışında çalışan işçilerin emeklilik için uzun vadeli sigorta kollarına tâbi olmak istemeleri halinde isteğe bağlı prim ödemeleri mümkündür. 5510 sayılı yasa ile getirilen düzenleme sonrasında bu kişilerin isteğe bağlı sigortalı olmalarına imkan sağlanmış ve ödedikleri isteğe bağlı primler 4/b’li sigortalılık (Bağ-Kur) statüsünde sayılmıştır.

Torba kanunla 4/a oldu
Torba kanun olarak isimlendirilen 6111 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle topluluk sigortasına tâbi olanların ödediği isteğe bağlı primler 4/a statüsünde sayılacaktır.

Geriye doğru da etkili
Söz konusu kanun hükmünün yürürlüğü de 01.10.2008 olarak konulmuştur.
Buna göre, topluluk sigortasına tâbi olup 1/10/2008-25/2/2011 tarihleri arasında isteğe bağlı sigorta ödeyip statüleri Bağ-Kur kapsamında değerlendirilen hizmetler SSK (4/a) statüsüne dönüştürülecektir.
Sigortalıların bu sürelere ilişkin bildirilen hizmetleri ile borçlanmalardaki sigortalılık statüleri de yeni durumlarına göre değerlendirilecektir.
Ödenen primler SSK’lı sigortalılık olarak değerlendirilecektir.
Topluluk sigortasına tâbi olanların ödeyeceği isteğe bağlı primler SSK (4/a) sigortalılığına sayılacağından bu kişilerle diğer SSK’lılar arasında emeklilik yönünden herhangi bir fark olmayacaktır.

Ahmet ŞERİF/ahmet.serif@yahoo.com/Y.Çağ

 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.