Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   02 NİSAN 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

Ortakların borçları ve kar dağıtımı

Günümüzde ortağından alacaklı olmayan pek az sayıda şirket var.

Bu alacakların çok büyük kısmı da ortakların şahsi harcamalarının şirketler tarafından karşılanmasından ve geçinmek için şirketten çektikleri paralardan kaynaklanıyor.

Çünkü pek az şirkette kar dağıtımı ya da ortağa geçimini sağlayacak kadar ücret ödeme geleneği var.

Neden peki? Nedeni de basit. Her iki uygulamada belli bir vergi hatta ücret ödendiğinde ilave sigorta primi maliyeti getiriyor da onun için.

Patronlar bu vergi ve prim maliyetlerinden kaçınıyorlar ama bu sorun devam ettikçe katlanacakları maliyet daha büyük aslında.
Günümüz vergi incelemelerinin büyük bir bölümünü bu konu oluşturuyor. Çünkü inceleme çok basit. İnceleme elemanı bilançodan ortağın borçlu olup olmadığını kolayca görebiliyor. Hemen şirketi incelemeye alıyor, ortağın borcuna bir faiz hesaplayıp bu faiz üzerinden de cezalı kurumlar vergisi ve cezalı KDV istiyor. Ayrıca hesaplanacak gecikme faizleri de cabası.

Peki, bu ortak borcu konusunu nasıl çözmeli?

Eğer birikmiş ve dağıtılmamış geçmiş yıl karları varsa maliyeti en düşük yöntem birikmiş bu karların dağıtımı.

Gelir vergisi Kanunumuza göre ortakların aldıkları kar paylarının yarısı vergi dışı. Kar dağıtımı yapan şirketler dağıtım aşamasında dağıttıkları tutar üzerinden yüzde 15 oranında bir stopaj yapıyorlar. Kar payını alan ortak ise izleyen yılın Mart ayı içerisinde beyanname veriyor ve aldığı kar payının yarısı üzerinden vergi hesaplanıp daha önce şirket tarafından yapılmış stopajın tamamı hesaplanan bu vergiden düşülüp kalan kısım ödeniyor.

Örneğin bir şirket eşit paylı iki ortağına 500.000 TL kar dağıtma kararı almış olsun. Bu durumda ortak başına düşen kar payı 250.000 TL olacak ve yüzde 15 oranındaki stopajdan sonra kalan 212.500 TL her bir ortağa ödenecektir.

Ortaklarda bu kar payı için 2012 yılının Mart ayında gelir vergisi beyannamesi vereceklerdir. Verecekleri beyannamede aldıkları kar payının yarısı yani 125.000 TL vergi dışı kalacak ve kalan kısımdan üzerinden geçerli tarifeye göre hesaplanacak gelir vergisi de 37.770 TL olacaktır. Ancak bu ortak daha önce şirketin kar dağıtımı esnasında yapmış olduğu stopajın kendisine isabet eden kısmının tamamını yani 37.500 TL nı (250.000 x % 15) düştükten sonra kalan 2.770 TL nı ödeyecektir.

Bu durumda ortağın bu işlemdeki vergi yükü % 15,1 civarında gerçekleşmiş olacaktır. Bu da oldukça makul bir vergi yüküdür.

Ancak dağıtılacak geçmiş yıl karı bulunmayan şirketlerde kalan diğer yöntemin yani ücret ödenmesi kaçınılmazdır. Bu durumda ücret üzerinden hem gelir vergisi hem de sigorta primi ödenecektir.

Ancak anonim şirketlerde sigorta prim maliyetini düşürmek için ücretin bir kısmı huzur hakkı olarak ödenebilir. Huzur hakkı ödenebilmesine ancak ortaklar genel kurulu karar verebileceğinden yapılacak genel kurul toplantısında bu yönde karar alınması gerekecektir.

Bunun dışındaki yöntemler ancak ortağın şirkete bir kaynak sokması yoluyla olabilir. Ortak borcunu nakden ödeyebilir ya da bir varlığını şirkete satabilir.

Yöntem ne olursa olsun ortak borcu kapatılması ileride başa gelebilecek vergi, ceza ve faizlerden daha az üzücü olacaktır emin olun. Atilla DÖLARSLAN / Gözlem
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.