Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   02 NİSAN 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

Maliye'ye verilmeyen kira sözleşmeleri geçersiz!

 

İki kişi kendi arasında anlaşıyor, kira sözleşmesi düzenliyor.
Evini veya işyerini kiraya veren hak ettiği kira gelirini bir güzel alıyor. Devlet ise bu sözleşmeden haberdar olabilmek; kira gelirinden elde edilen kazancın vergisinin ödenip ödenmediğini anlayabilmek için bir dizi emek ve para harcamak zorunda kalıyor.Oysa hem insanları vergi kaçırma ayıbından hem de devleti vergiyi yakalama zahmetinden kurtaracak bir yol var. İşte o yol, yeni çıkan bir kitapta öneri olarak yetkililerin dikkatine sunuldu.

Sözünü ettiğimiz kitap "Vergi ve İstihdam Politikası Açısından Kayıt Dışı Ekonomi" ismini taşıyor. TÜRMOB yayını olarak yeni çıktı. Kitap, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Acar ile Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Başkontrolörü Dr. Fazıl Aydın'ın eseri. Yazarların kayıt dışılığın doğrudan etkilendiği kurumlarda, SGK ve GİB'de çalışıyor olması özellikle önem taşıyor. Hatta Fatih Acar, yaklaşık bir yıl kadar SGK başkanlığı görevini vekaleten yürütmüştü.

Kitap, kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdam hakkındaki bilgilerin derli toplu bir şekilde okuyucuya sunulması açısında önemli bir açığı kapatıyor. Kayıt dışılığın neden ve sonuçlarına ilişkin bulgular da son derece çarpıcı. Genel yaklaşım kayıt dışılıkla mücadele olmasına karşın, "kayıt dışılığın yararları" gibi küçük bir bölüme yer verilmiş olması da dikkate değer. Anlaşılan o ki, kayıt dışılık kısa vadede ekonominin daha hızlı büyümesine, tüketimin ve ücret gelirlerinin artmasına hatta istihdamın gelişmesine katkı sağlıyor. Ancak uzun vadede ekonomiyi ve sosyal hayatı yerle bir ediyor.

Tek tip kira sözleşmesi

Kitapta kayıt dışılıkla etkin mücadele edilebilmesini sağlayacak bir dizi öneri yer alıyor. Önerilerden birçoğu bildik. Örneğin kredi kartıyla alışverişin yaygınlaştırılması, kurumlar arası işbirliğinin artırılması, vergi ve prim oranlarının bir miktar düşürülmesi, yasalarda revizyona gidilmesi gibi önerileri yıllardır çok sık duyuyoruz.

Bununla birlikte toplumun büyük bir bölümünü yakından ilgilendirecek ilginç bir öneri de kitapta yer alıyor. Yazarlar, deneyimlerinden yola çıkarak gayrimenkul gelirlerinden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesinde ciddi aksaklık yaşandığı tespitine varmışlar. Zaten kira gelirlerinin vergilendirilmesi konusundaki çabalar öteden beri süregelir. Vergi iadesi sistemi de yürürlükten kalktıktan sonra bu alanda bir boşluk doğduğu biliniyor. Öneri işte bu boşluğu dolduracak nitelikte. Öneri şöyle:

"Gayrimenkul kiralama işlemlerinde, bu işlemlere ilişkin devletçe hazırlanacak tek tip kira sözleşmesinin kullanımı ve ilgili sözleşmenin Maliye Bakanlığı'na ibraz edilmemesi halinde geçersiz sayılacağına ilişkin yasal bir düzenleme yapılması gerekmektedir."

Kira kontratları geçersiz

Bürokratların önerisinin bu seçim atmosferinde hemen dikkate alınıp yasal değişikliğin yapılacağını tabii düşünmüyoruz. Ancak, unutmamak gerekir ki, kayıt dışılıkla mücadele devletin en öncelikli konularından birini oluşturuyor. Seçimlerden sonra bu tür icraatlara yeniden dönülecek ve işte o gün, bu öneri masada yerini alacaktır.

Öneri, aslında son derece basit bir kurguyu içeriyor. Eğer kabul görür de uygulamaya girerse, insanlar ya da şirketler artık kendi aralarında kira sözleşmesi imzalayıp çekmecelerine atamayacak. Mevcut kira kontratları çöpe gidecek, devletin haberdar olacağı yeni kontratlar imzalanacak. Kira gelirini devletten gizleyenler de bu sayede büyük bir stresten kurtulacak.

Erdoğan SÜZER
esuzer@bugun.com.tr
bugün

 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.