Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   1 Mayıs 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

Şoförlerin sigortasında cevabı aranan sorular...

 

Geçen haftaki yazımızda emekli şoförlerin ayda 10 günden az bir araçta çalışması halinde sosyal güvenlik destek primi ödemeyeceğini yazmıştık.

Aynı şekilde, bir fabrikada ayda 20 gün çalışan bir kimse de bir araçta 9 gün şoför olarak çalışıyorsa bu kişi de bu araçtan sigortalı olmayacaktır.

Eğer şoförler bir araçta 10 günden az çalışıyorsa primlerini şoförün kendisi ödeyecek, araç sahibi de aracını iş yeri olarak tescil ettirmeyecektir. Eğer şoför 10 gün ve üzeri bir sürede araçta çalışıyorsa araç sahibi veya aracı kiralayarak işleten kimse aracı iş yeri olarak tescil ettirecek, çalıştırdığı şoförler için işe giriş bildirgesi ve aylık prim hizmet belgeleri verecektir. 10 günden az süreli çalışmalar için araç sahipleri ile şoförler sözleşme imzalayacak ve sözleşmeler giriş bildirgesi ekinde ilgili SGK Müdürlüklerine verilecektir.

Şoförlerin ödeyeceği primler içinde kısa vadeli sigorta kollarından sayılan iş kazası meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası primleri yoktur. Bu durumda rapor alan, ayda 10 günden az çalışan bir taksi şoförü istirahatli olduğu günler için iş göremezlik ödeneği alamayacaktır. İş kazası meslek hastalığı primi ödenmediği için, direksiyon başında kaza geçirip ölen bir şoförün yakınlarına iş kazasından dolayı gelir bağlanamayacaktır. Eğer ölüm aylığı bağlanma şartlarını taşıyorsa aylık bağlanabilecektir. Olayı şöyle örneklerse, sigortası bile yapılmayan, sigortasız olarak bir iş yerinde çalışmaya başlayan ve işe başladığı gün kaza geçirip vefat eden bir fabrika işçisinin eşine, çocuklarına, duruma göre ana babasına gelir bağlanırken sigortalı olduğu halde, kalp krizi veya kaza geçirerek direksiyon başında vefat eden bir şoförün yakınlarına ölüm geliri bağlanamayacaktır.

Ahmet ŞERİF / Y.Çağ / ahmet.serif@yahoo.com
 
01.05.2011
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.