Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   01 NİSAN 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Veraset yoluyla edinilen ortaklık payının satışı vergiye tabi

Soru: İvazsız elde edilen mallar ile ilgili yazınızı okudum. Yazınızda bedelsiz elde edilenler gelir vergisi kapsamına alınmıyor. Sorum şudur: ivazsız olarak verasetten elde edilmiş limitet şirket(LTD.ŞTİ) hisselerinin intikalden sonra, diğer şirket ortaklarına satılması, gelir vergisi doğurmakta mıdır?
Gelir Vergisinden söz edilebilmesi için alım gerçekleşmesi ve bunun satılması şartı vardı. Verasetten edinilmiş bir hak, ivazsız olacağından ötürü, gelir vergisinden bahsedebilmemiz ne kadar doğrudur? Değer artış kazanç vergisi verilmesi gerekmekte midir?
M.ÖMÜRLÜ

Cevap: Gelir Vergisi Kanunun mükerrer 80 nci maddesinin 1 nci fıkrasının 4 nolu bendinde, ortaklık haklarının veya hisselerinin elden çıkartılmasından sağlanan kazançlar “Değer Artış Kazancı” olarak tanımlanmıştır. Değer Artış kazançları da; gelir vergisi Kanunun 80 nci maddesi hükmünde “Gelire Giren Diğer Kazanç ve İratlar” Gelir Vergisine tabi bulunuyor. Gelir vergisine tabi olmayan, ivazsız(bedelsi) veya verasetten iktisap edilen hisse senetleri ile tam mükellef kurumlara ait olup iki elde tutulduktan sonra elden çıkartılan hisse senetlerinden sağlanan kazançlardır.

Sonuç olarak veraset yoluyla iktisap ettiğiniz LTD ŞTİ ortaklık payınızı elden çıkartmanız halinde sağlayacağınız kazanç değer artış kazancı kapsamında gelir vergisine tabi bulunuyor.

EKREM SARISU / POSTA

 
Yasal Uyarı
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.