Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   31 MAYIS 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Vergide büyük çaplı revizyon geliyor!


Geçtiğimiz haftalarda yazmıştık. Vergi gündeminin hafif olduğu bugünlerde, vergi sisteminin aksayan yönlerini gidermek için büyük çapta yapılacak değişiklikler için en uygun zaman bu tür dönemlerdir diye.
Bu beklentimiz doğru çıktı. Maliye Bakanlığı uzun süredir üzerinde çalıştığı tasarıya son şeklini vererek TBMM'ye sundu. Değişiklikler vergi sisteminde oldukça önemli değişiklikler içeriyor.
Meclis'e sunulan tasarı yasalaşırsa, vergi denetimi başta olmak üzere vergisel birçok husus yeniden şekillendiriliyor. Tasarıda yer alan vergisel düzenlemeleri köşemize sığdırmak güç. Biz yine de oldukça önemli gördüğümüz bazı yenilikleri okurlarımıza aktaralım istedik.

Vergi denetimi yeniden şekillendiriliyor

Maliye Bakanlığı'nda vergi denetimi denilince akla ilk olarak denetim birimleri gelir ve bu birimler arasında koordinasyonluk olduğu ileri sürülür. Denetim birimleri arasında yaşandığı öne sürülen uyum sorununa alternatif çözüm olarak da denetim birimlerinin koordinasyonunu sağlayacak bir birim üzerinde durulur. Tasarı, bu kapsamda, Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu kurulmasını ve vergi denetiminin bu kurul tarafından planlanmasını öngörüyor.

Vergi incelemeleri ikiye ayrılıyor

Tasarı vergi incelemelerini tam inceleme ve sınırlı inceleme olarak ikiye ayırıyor.

Vergi incelemelerine süre şartı geliyor

Vergi incelemesine alınan şirketlerin en büyük şikâyeti genel olarak incelemelerin bir türlü tamamlanmamasıdır. Vergi inceleme elemanlarının iş yükünün oldukça ağır oluşu, özlük haklarının yetersizliği sebebiyle özel sektöre ayrılmaların çokluğu sonucunda vergi inceleme elemanı başına düşen iş yükü oldukça artmıştır. Bunun doğal sonucu olarak da inceleme elemanları incelemelerini kısa sürede tamamlayamamaktalar. Tasarıya göre incelemeye başlanıldığı tarihten itibaren,

- Tam incelemelerin en fazla bir yıl,

- Sınırlı incelemelerin en fazla altı ay içinde incelemeleri bitirmeleri esastır. Fakat ek süre talep edilebilmesi mümkün.

Burada temel sorun vergi incelemesi gibi uzmanlık gerektiren bir işi yapan kişinin özlük haklarının yetersizliği nedeniyle özel sektöre ayrılmalarının önlenememesi. Daha önceki haftalarda da köşemizde değinmiştik, en fazla denetim elemanı alan kurum Maliye Bakanlığı. Böyle olmasına rağmen yetişen vergi inceleme elemanları memuriyetten maaşların yetersizliği nedeniyle çok kısa sürede ayrılmaktalar. Hazır böyle bir tasarı varken vergi inceleme elemanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi yerinde olur. Vergi incelemesine yönelik değişiklikleri önümüzdeki haftalarda daha ayrıntılı olarak yeniden ele alacağız.

Gelir Vergisi tarifesi değiştiriliyor

Tasarı yasalaşırsa, Gelir Vergisi'ne tabi gelirlerin vergilendirilmesinde aşağıdaki tarife esas alınacak.

8.800 TL'ye kadar %15

22.000 TL'nin 8.800 TL'si için 1.320 TL, fazlası %20

50.000 TL'nin 22.000 TL'si için 3.960 TL, fazlası %27

(ücret gelirlerinde 76.250 TL'nin 22.000 TL'si için 3.960 TL),

50.000 TL'den fazlasının 50.000 TL'si için 11.520 TL, fazlası %35

(ücret gelirlerinde 76.250 TL'den fazlasının 76.250 TL'si için 18.607 TL.)

Yatırım indiriminde süre kısıtlaması yerine oran kısıtlaması geliyor

Tasarıya göre, yatırım indirimi hakkı bulunan mükelleflere yönelik yıl şartı, Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca kaldırılıyor. Fakat vergi matrahlarının tespitinde yatırım indirimi istisnası olarak indirim konusu yapılacak tutar, ilgili kazancın %25'ini aşamaz, hükmü getiriliyor.

Muktezalar paralı hale geliyor

Maliye Bakanlığı, mükelleflerin kendisinden talep ettiği görüşlerin sayısının oldukça artmasını baz almış olacak ki, bu görüşler için harç almaya karar vermiş gözüküyor. Tasarı yasalaşırsa Maliye Bakanlığı'nın görüşleri paralı hale gelecek. Peki, görüşler ne kadar olacak?

Sermaye şirketleri 2.000 TL, Gelir veya Kurumlar Vergisi uygulamasında dar mükellef sayılanlar 1.500 TL, sermaye şirketleri dışındaki I'inci sınıf tüccar ve serbest meslek erbabı 1.000 TL, II'nci sınıf tüccarlardan 200 TL harç ödemek zorunda olacak.

Tasarıda daha birçok düzenleme var. Yeri geldikçe bu düzenlemeleri açıklayacağız. Tabi çok önemli bir husus, bu düzenlemeler genellikle Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda ya da Genel Kurul'da değişikliğe uğrayarak yasalaşır. Dolayısıyla son halini beklemekte fayda var.

İsmail KÖKBULUT
ikokbulut@bugun.com.tr
bugün

 
 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.