Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   29 EYLÜL 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Vergi ve sigorta prim affında vatandaşa nefes aldıracak formül açıklandı

Vergi ve prim borçlarını yeniden yapılandıracak düzenleme, yıllardır kartopu gibi büyüyen borçları küçük taksitlerle sona erdirme imkanı sunuyor.

Düzenleme çıktığında 5 yıllık borç yarı yarıya azalacak. Bin 365 liralık borç 3 paket sigara parası tutan taksitle ödenebilecek.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında Maliye ve Çalışma bakanlıklarının ortaklaşa yürüttüğü vergi ve sigorta prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışma büyük ölçüde netleşti. Yeni düzenleme, yüksek gecikme zamları nedeniyle çığ gibi büyüyen borçları önce makul bir seviyeye indirecek, daha sonra da çok küçük taksitlerle ödenebilir hale getirecek.

İşte formül

Yeniden yapılandırmada ana sistem, vergi veya sigorta primi ana borcuna uygulanan yüksek gecikme zammının yerine çok daha düşük olan enflasyon oranının uygulanması esasına dayanıyor. Buna göre, anapara artı gecikme zammından oluşan borcun gecikme zammı kısmı silinecek. Anapara enflasyon oranında arttırılacak. Bu yolla ulaşılan rakam, vatandaşın yeni borcu olacak. Bu tutar üzerinden peşin ödeme yapılabilecek. Nakit parası olmayan borcunu 48 veya 60 taksit gibi uzun taksitlere bölebilecek. Bu durumda da enflasyon oranıyla ulaşılan yeni borca yüzde 1,5 oranında tecil faizi uygulanacak. Tecil faizinin oranı ve taksitlendirme konusunda farklı rakamsal alternatifler üzerinde de duruluyor.

Peşine cazip imkan

Borcunu peşin ödeyenler, düzenleme sayesinde üçte bire varan oranlarda indirim fırsatı yakalayacak. Örneğin 2005 yılından bu yana vergi veya prim borcunu ödemeyenler yüzde 173, 2006'dan bu yana borcu olanlar da yüzde 135 gecikme zammı yüküyle karşı karşıya. Oysa aynı dönemden bugüne enflasyon oranı sırasıyla yüzde 54,5 ve yüzde 43,1 oldu. Buna göre 2005'te 300 liralık vergisini ödeyemeyen vatandaşın bugün 819 liraya ulaşan zamlı borcu, enflasyonla 463 liraya inecek. Taksitlendirme tercihinde ödenecek aylık taksit 14,66 kuruşa yani yaklaşık üç paket sigara parası olacak.

Örnek ödeme

2005 yılında 500 TL tutarındaki anapara borç bugün bin 365 TL'ye yükselmiş durumda. Enflasyona uyarlandığında borç 772 TL'ye düşecek ve peşin ödenebilecek. 5 yıl, yani 60 aylık taksit alternatifi seçildiğinde aylık yüzde 1,5 tecil faiziyle borç bin 469 TL olacak. Bu tutar da 60 eşit takside bölünerek aylık 24 TL 44 kuruşluk taksitlere dönüşecek. Aynı örnekte bin lira anapara, gecikme zammıyla 2 bin 731 TL olmuş borç, peşinde bin 545 TL'ye inecek. 60 ay vadede 48,92 TL taksitlerle 2 bin 935 TL 5 yılda ödenmiş olacak.

Düzenli ödeyene yüzde 5 indirim yapılsın

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vergi ve prim borçları yapılandırmasının kasımda hayata geçeceğini açıklaması esnaf tarafından sevinçle karşılandı. Paketin amacına hizmet etmesi ve başarılı olması için ekonomi yönetimine iki öneride bulunduklarını aktaran Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, "Zamanında borcunu yatıran esnafın teşvik edilip 1 yıl içerisinde prim aksatması yapmadan ödeme yapanların yüzde 5'lik bir indirim yapılmalı" dedi. Aylık ödenecek taksidin de 500 liranın altında olmasını isteyen Palandöken, "Esnaf Bundan sonraki primlerini de yatıracak. Ortalama 500 lira zaten. 500 lirada yeni primini yatırsa bin lira. Kazanamayacağı bir para olacak. Türkiye sosyal güvenliği devletin üstlenmesi gerekiyor. Bunun da tahmin ediyorum ki esnafın ödeyebileceği noktada olmalı" diye konuştu.

Kaynak: Bugün Gazetesi

 
Yasal Uyarı
 
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.