Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   28 KASIM  2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Akrabanızdan mal alırken dikkatli olun


Parasal açıdan zor durumda kalan kişiler, ellerinde bulunan malları paraya çevirerek sorunu çözme yolunu tercih ederler. Bu noktada özellikle manevi değeri olan veya ucuza gitme olasılığı bulunan mallarının aile içinde kalması amacıyla yakın akrabalarına satma yolunu seçerler. Buraya kadar her şey olağan, hatta geleneklerimize de uygun. Ancak, bu satış işlemleri kimi zaman ciddi sorunlar ortaya çıkarabiliyor.
Yakın akrabaya yapılan bu satışlar, devlete borçlu olanlar açısından sakıncalı olabiliyor. Gerçekten satış yapılmış ve bedeli tahsil edilmiş olsa da bazı durumlarda bu satış geçersiz sayılıyor ve satılan mallara el konulabiliyor. Yani, akrabanıza katkı olsun diye satın aldığınız mala sahip olma imkanı bulamayabiliyorsunuz.

HANGİ AKRABALAR?
Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 28. maddesine göre; üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan hısımlarıyla, eşler ve ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) sıhri hısımlar arasında yapılan 'ivazlı tasarruflar' geçersiz sayılabiliyor.
Üçüncü dereceye kadar kan hısımları; dede-nine, anne-baba, amca, dayı, teyze, hala, kardeşler, çocuk, kardeş çocukları ve torunlardan oluşuyor. Kayınpeder, kayınvalide, eşin kardeşleri (kayınbirader, baldız, görümce) ise ikinci dereceye kadar sıhri hısım sayılıyor. Ayrıca eşler arası satışlar da geçersiz sayılabilecek işlemler arasında.

GEÇERSİZLİK KOŞULA BAĞLI
Satış işleminin geçersiz olması için satış yapan kişinin devlete olan borcunu ödememiş olması ve kişinin mal varlığının borcu karşılamaya yetersiz olması gerekiyor. İşte borcunu ödeyemeyecek durumda olanların belirttiğimiz akrabalarına yapmış olduğu satışlar geçersiz sayılıyor.
Kuşkusuz, bütün satışlar geçersiz sayılmayacak. Geçersiz sayılacak satışlarla ilgili süreler söz konusu. Kamu borcunun ödeme süresinin başlamasından itibaren geriye doğru iki yıl içinde yapılan satışlar ile ödeme süresi başladıktan sonra yapılan satışlar da geçersiz sayılıyor.

BAĞIŞLAR DA GEÇERSİZ
Devlete borcunu ödeyemeyecek durumda olanların akrabalarına yaptığı satışlar dışında, akrabası olup olmadığına bakılmaksızın gerçek kişi ve kurumlara yaptığı bağışlar da geçersiz sayılıyor. Bağışların geçersizliğinde de aynı süre söz konusu.

Yazıyı okurken böyle bir düzenlemenin amacını merak edebilirsiniz. Kanunda yer alan bu düzenlemenin temel amacı, kişilerin bazı hileli davranışlara başvurarak devletin alacağını tahsil etmesini zorlaştırmalarının önüne geçmek. Bu bakımdan yerinde bir düzenleme. Ancak, özellikle akrabalar arası gerçek satışlarda uygulamada sorunlar yaratacağı kesin.
'Akrabamız namerde muhtaç olmasın' veya 'yabancıya gitmesin' düşüncesiyle akrabalarının mallarına alıcı olanların, akrabalarının devlete borcu olup olmadığını bilmeleri kendi yararlarına. Bizden söylemesi.

Metin Taş-Sezgin Özcan

Kaynak: http://www.aksam.com.tr/2010/11/28/yazar/19663/metin_tas_sezgin_ozcan

_/akrabanizdan_mal_alirken_dikkatli_olun.html

Yasal Uyarı
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.