Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   28 EYLÜL  2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

1 Ekim günü zorunlu GSS prim ödemeleri başlıyor

1 Ekim 2010 günü zorunlu GSS (Genel Sağlık Sigortası) başlıyor. Yani, 1 Ekim 2010 gününden itibaren, 18 yaşından büyük çocuklar, işsizler, ayda 30 günden az SSK’lı bildirilenler, köylüler her ay SGK’ya GSS primi ödemeye başlayacaklar. Ayrıca, 1 Kasım’a kadar GSS giriş bildirgesi vermezlerse 760 lira da ceza yiyecekler...
Şu anda yani 1 Ekim 2010 gününden önce GSS bazıları için zorunlu bazıları için isteğe bağlıdır.
1- İsteğe bağlı olanlar:

Emekli değilseniz, çalışmıyorsanız, isteğe bağlı Bağ- Kur sigortalısı değilseniz veya bu tür kişiler üzerinden eş veya çocuk sıfatıyla SGK üzerinden sağlık yardımı alma hakkına sahip değilseniz, önce kaymakamlığa gidip gelir testi yaptırıp, aldığınız gelir testi belgesiyle SGK’ya gidip GSS’li olabilirsiniz.
2- 18 yaşından küçük çocuğunuz hastalanırsa:

SGK üzerinden sağlık yardımı hakkınız yok ve 18 yaşından küçük çocuğunuz var ve hastalanmışsa, SGK ile sözleşmeli bir hastaneye giderseniz çocuğunuzu sorgusuz sualsiz muayene ve tedavi ederler ama aynı gün de sizi zorunlu GSS’li yaparlar. Muayene tarihinden itibaren 1 ay içinde önce kaymakamlığa gidip gelir testi yaptırıp SGK’ya GSS primi ödemeye başlamazsanız, önce 760 lira ceza yersiniz, üstüne de ayda 182 lira GSS prim borçlusu olursunuz.
Hani, devlet büyüklerimiz “18 yaşından küçük bütün çocuklar SGK tarafından sorgusuz sualsiz tedavi ettiriliyorlar” diyor ya işte orada da eksik söyledikleri bir cümle var: “18 yaşından küçük bütün çocuklarımız anababasının kesesinden devlet tarafından tedavi ettiriliyor.”
1 EKİM 2010 GÜNÜ HERKES GSS’Lİ OLMAK ZORUNDA

1 Ekim 2010 Cuma günü bize Sosyal Güvenlik Reformu olarak yutturulmaya çalışılan, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 3’üncü yılına gireceğiz. Ayrıca, Kanun un yürürlük tarihinden 2 yıl sonraya ertelenen “Zorunlu Genel Sağlık Sigortası” da başlayacak.
Bu uygulamanın başlamasıyla birlikte,
A- 1 Ekim 2008 gününden sonra 18 yaşını tamamlayanlardan,
B- İşsiz ve köylü olanlardan,
C- Ayda 30 günden az SGK’ya bildirilenler bir başkası üzerinden sağlık yardımı alma hakkı olmayanlar, 1 Ekim 2008 gününden itibaren zorunlu olarak GSS primi ödeyecekler.

1 EKİM 2008 SONRASI 18 YAŞI BİTENLER
1 Ekim 2008 (2010 değil) günü ve sonrasında 18 yaşını tamamlamış ve ÖSS’yi kazanamamış çocuklarınız (lisans veya önlisans öğretimini kazananlar 25 yaşına kadar ana baba üzerinden bakılabilirler) için 1 Ekim 2010 gününden itibaren her ay GSS primi ödeme zorunluluğunuz başlayacak. GSS priminin rakamının belirlenmesi için önce ikamet ettiğiniz yerdeki kaymakamlığın Yeşil Kart bürosunda gelir testi yaptırmak zorunda olduğunuz gibi yaptıracağınız gelir testi ile birlikte en geç 1 Kasım 2010 gününe kadar SGK’ya gidip, GSS Giriş Bildirgesi düzenleyip vermezseniz hem bir asgari ücret (760.5 lira) idari para cezası ile cezalandırılacaksınız hem de zamanında gelir testine gitmediğinizde en yüksek rakam olan 182 lira GSS prim borcunu her ay SGK’ya ödemek zorunda kalacaksınız. 1 Ekim 2010 gününden itibaren işsiz ve köylü olup da emekli olmayanlar, çalışmayanlar veya bir başkası üzerinden sağlık yardımı alma hakkı olmayanlar zorunlu GSS sigortalısı sayılacaklar. Bunlar da 1 ay içinde önce kaymakamlıklara gidip gelir testi yaptırıp, SGK’ya GSS giriş bildirgesi vermek zorundalar.

Ayda 30 günden az SGK’ya bildirilen kendisi ödeyecek
Bir işyerinde işçi olarak çalışıyorsunuz ve gerçekten veya kayıtdışı olarak işveren sizi SGK’ya ayda 30 günden eksik bildiriyor. İşte bu durumda iseniz 1 Ekim 2010 gününden itibaren 30 günden eksik kalan GSS primlerini her ay gidip kendiniz ödemek zorundasınız. İşverenler, çalıştırdıklarını takip eden ayın 23’üne kadar internet üzerinden SGK’ya kaç gün çalıştıklarını ve kaç para ücret aldıklarını bildirirler. Sizler de ayın 24’ünde internet üzerinden kaç gün bildirildiğinize bakacaksınız. Şayet 30 günden eksik bildirilmişseniz önce kaymakamlığa gidip gelir testi, ardından SGK’ya gidip GSS prim borcu tahakkuku yaptıracaksınız, sonra da bankaya gidip borcunuzu ödeyeceksiniz. Bu işlemleri yaptırmak için 7 gününüz var. Yukarıdaki 3 işlemi 7 gün içinde yaptırmazsanız önce 760 lira ceza sonra da en yüksek primden borçlandırılacaksınız.
GELİR TESTİ KAYMAKAMLIKLARDA

Aslında 5510 sayılı Kanuna göre gelir testini SGK yapmak zorunda ama işi, bir genelgeyle kaymakamlık Yeşil Kart bürolarına yıkmışlar. Kanuna göre; harcamaları, taşınır ve taşınmaz malları dikkate alınarak tespit edilecek aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlara Yeşil Kart verilecek. Bunlar GSS’li değil Yeşil Kartlı olacak. Bu nedenle herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar 1 Ekim 2010’dan itibaren zorunlu Genel Sağlık Sigortalısı olacağı için evde oturan kişi sayısı ve eve giren gelir kişi sayısına bölündüğünde aylık kişi başına düşen geliri;
* 253.50 TL ve altında olanlar Yeşil Kartlı olacak,
* 253.50 liradan çok 760.5 liradan az olanlar her ay 30.42 lira,
* 760.5 liradan çok 1521 liradan az olanlar her ay 91.26 lira,
* 1521 liradan çok olanlar her ay 182.52 lira, GSS prim borcuyla karşı karşıya kalacaklar ve SGK’lı olarak hastaneye gittiklerinde bir kuruş bile borçları varsa sağlık hizmeti alamayacaklar.

Ali Tezel
atezel@htgazete.com.tr

 
Yasal Uyarı
 
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.