Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   27  ARALIK  2010

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

1 Ocak'ta çalışanın tatil hakkı saklı mı?

2011'in ilk günü 1 Ocak cumartesi'ne denk geliyor. Cumartesi hem resmi hem de hafta tatili. Kamu çalışanları için sorun yok fakat Cumartesi Pazar dönüşümlü çalışanlar izin hakları olup olmadığını merak ediyor.

Yeni yıla girmeye sayılı günler kaldı. 2011’in ilk günü olan 1 Ocak tarihi cumartesi gününe rast geliyor. 1 Ocak Cumartesi hem hafta tatili hem de resmi tatil!

Kamu kurumunda çalışanlar için sorun yok fakat Cumartesi ve Pazar dönüşümlü mesaisi olan özel şirket çalışanları izin kullanıp kullanamayacaklarını ve izin haklarının saklı olup olmadığını merak ediyor. Peki ‘Yılbaşı Tatili’ özel sektörde nasıl kullanılabilir?

Resmi ve Dini Bayramlar

‘Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’ çalışanların resmi ve dini bayramlar ile bu günlerde ne kadar tatil yapılacağını hükme bağlıyor.

2429 Sayılı ‘Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’ un birinci ve ikinci maddelerinde Resmi Bayramlar; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos günü Zafer Bayramı olarak geçiyor.

Dini bayramlar da süreleri ile birlikte; Ramazan Bayramı (Arefe günü saat 13.00'ten itibaren 3.5 gündür), Kurban Bayramı; (Arefe günü saat 13.00'ten itibaren 4.5 gün) olarak yasada yer alıyor.

Yasanın 2. Maddesinin C bendinde 1 Ocak Yılbaşı Tatili olarak ilan ediliyor. 22 Nisan 2009 tarih 5892 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da ‘1 Mayıs da Emek ve Dayanışma Günü’ de resmi tatiller arasına dahil edildi.

2429 no’lu yasanın D bendinde haftalık tatil süresi ‘Ulusal, resmi, dini bayram günleri ile yılbaşı günü resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir. Hafta tatili pazar günüdür.Bu tatil 35 saatten az olmamak üzere cumartesi günü en geç saat 13.00'ten itibaren başlar’ belirtiliyor.

Pazar Günü çalışana 1 Ocak'ta tatil yok

İş kanununda, 1 Ocak 2011 tarihinde tatil yapıp, 2 Ocak Pazar günü çalışanların hem ek ücret hem de izin hakkından yararlanmalarının söz konusu olmadığı bildiriliyor.

Söz konusu kanundaki düzenlemeye göre hafta tatili gününün ücreti herhangi bir çalışma karşılığı olmaksızın işveren tarafından işçiye ödendiği, hafta tatili gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, söz konusu günde çalışmayan işçiye bu nedenle ek bir ödeme yapılması veya ek bir dinlenme günü verilmesi zorunluluğu bulunmadığının altı çiziliyor .

Bir başka deyişle, hafta tatili günü ve resmi tatil gününün aynı güne rastlaması, işçiye söz konusu gün için 2 günlük ücret ödenmesi veya 2 günlük dinlenme verilmesi sonucuna yol açmıyor.

1 Ocak Cumartesi çalışanlar sonrasında izin yapabilir

2429 sayılı yasada bu konu “Bu Kanun'da belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatil günleri; Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip cumartesi gününün tamamı tatil yapılır” şeklinde karar bağlanıyor.

Yasada da yer aldığı gibi 1 Ocak Cumartesi çalışanların 1 gün izin yapma hakkı bulunuyor. Çalışanlar izinleri 1 Ocak günü kullanabilecekleri gibi hakları saklı kalmak üzere ileri bir günde kullanmaları da yasalarda hak olarak tanınıyor.

Haber7

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.