Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  24 MART 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   
Yaşlılarımıza tanınan sosyal güvenlik hakları

Değerli okuyucularımız, yaşlılarımız, dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli varlıklarımızdır. Bir ömrün büyük kısmını topluma ve ülkeye hizmetle geçirmiş insanların, yaşlandıkları ve bakıma muhtaç oldukları dönemde hayatlarının sonuna kadar insan onuruna yakışır bir şekilde bakım talep etme hakları vardır. Ailelerinden ve çocuklarından bu hizmeti çeşitli nedenlerle alamayanlara bu hizmet imkânlar ölçüsünde devletimiz tarafından verilmektedir.
Bu bağlamda ülkemizde her yıl 18-24 Mart tarihleri arasında kutlanan “Yaşlılar Haftası” münasebetiyle onlara tanınan bazı kanuni düzenlemelerden bahsetmek istiyorum.

65 YAŞ MAAŞI ŞARTLARI
2022 sayılı Kanun’la 65 yaşını doldurmuş, kendisine kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan, sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan, mahkeme kararıyla veya doğrudan doğruya kanunla bağlanmış herhangi bir devamlı gelire sahip bulunmayan ve muhtaçlığını İl veya İlçe İdare Heyetlerinden alacakları belgelerle kanıtlayan vatandaşlarımıza hayatta bulundukları sürece aylık bağlanır.

ENGELLİYE 3 KAT ÜCRET
Bu yılbaşı itibariyle geçerli olan net aylık: 1615x0,057383 = 92,67 TL’dir. Kısaca 65 yaşın üstündeki yaşlılarımızın 92,67 TL’den az aylık gelirleri var ise kendilerine aylık bağlanacaktır. Üç aydan üç aya takribi olarak 92,67x3 = 278,01 TL ödenir.
Yukarıdaki rakam 65 yaşındaki vatandaşlarımızın özürlülük derecelerine göre artış gösterir. Özürlülük durumu %40-69 arasında ise %200 oranında; %70 ve yukarısında ise %300 oranında maaş artırılır.
Bu aylıklar her türlü vergiden muaftır. Tedavi giderleri, Yeşil Kart verilerek devlet tarafından karşılanır.

BİN LİRALIK BAKIM AYLIĞI
Devletimizin son yıllarda yasalaştırdığı bir diğer önemli uygulama ise Evde Bakım Parası Yardımı’dır. 2007 yılında 5579 sayılı Kanun’da yapılan yeni düzenleme ile devlet, yatalak yaşlıların masraflarını üstlenme kararı aldı. Buna göre söz konusu gruba girenlerden resmî ya da özel bakım merkezlerindeki masrafını devlet karşılıyor. Evde bakılanlara da belli miktarlarda para yardımı yapılıyor.
Yardımdan yararlanacak yaşlının kendisinin veyahut bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendine düşen ortalama aylık gelirinin, bir aylık ortalama net Asgari Ücret tutarının üçte ikisinden daha az olması gerekiyor. Bu rakam 348 TL’ye tekabül etmektedir. Bunun için Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne, Sosyal Hizmetler İlçe Müdürlüklerine, Kaymakamlıklara ve Muhtarlıklara başvurulması gerekmektedir. Bir net asgari ücret (577 TL) ya da iki net asgari ücret (1.154 TL) tutarında evde bakım parası yardımı yapılır.

ONLARA BORÇLUYUZ!
Diğer yandan, yaşlı vatandaşlarımız için özel ve kamu tarafından faaliyet gösteren huzurevleri de mevcuttur. Ayrıca belediyeler, kamu ve sivil toplum kuruluşları tarafından yaşlılarımız için günümüzde projeler hayata geçirilmektedir.
Tüm büyüklerimizin Yaşlılar Haftasını kutluyor, minnet ve şükran duygularımızla yaşama sevinçlerinin hiç kaybolmadığı sağlıklı ve mutlu günler temenni ediyorum. Bu yazımızın hazırlanmasında emeği geçen Sosyal Güvenlik Uzmanı değerli üstadım Vedat İlki’ye de ayrıca teşekkür ediyoruz.
Lütfi Köksal / Türkiye
 
 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.