Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   23 KASIM 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

İşverenlerin teşvik paketi zenginleşiyor

İstihdam paketinde işverenler de unutulmadı. Yüzde 5'lik prim indiriminden yararlanan işverenlere, diğer teşviklerden de yararlanma yolu açılıyor. Ayrıca prim belgesini işyerine asma zorunluluğu da kaldırılıyor.

Yaklaşık bir haftadır, yakında yasalaşacak olan istihdam paketini yazı dizimize konu ettik. Bugüne kadarki bölümlerde çalışanlara yönelik müjde niteliğindeki yeni haklardan bahsettik. Ancak pakette işverenler de unutulmadı. İşte dizimizin bugünkü son bölümünde işverenlere yönelik müjdelere yer vereceğiz.

5 puanlık prim indirimi

1 Ekim 2008 tarihinden beri, SGK'ya borcu olmayan ve kayıtdışı istihdama tevessül etmeyen işverenlere, SSK priminde 5 puanlık indirim yapılıyor. Buna göre asgari ücretli her bir çalışan için işverenin aylık 38 TL avantajı oluyor. Şuan ki uygulamada, bu 5 puanlık indirimden yararlanan işveren, aynı çalışan için başka bir teşvikten (örneğin 5084 Sayılı Teşvik Kanunu) yararlanamıyor. İşte istihdam paketinde yer alan düzenleme ile buna son veriliyor. Yani 5 puanlık prim indiriminden yararlanan işveren, aynı zamanda ve aynı çalışan için başka bir teşvik paketinden de yararlanabilecek.

Öte yandan 5 puanlık prim indirim için gerekli şartlar yine aynen devam ediyor. Yani işverenlerin primlerini düzenli ödemeleri, SGK'ya idari para cezası da dahil olmak üzere borcunun olmaması veya taksitlendirilmiş olması ve kayıt dışı istihdamda bulunmaması gerekiyor.

Genç ve kadın istihdamına teşvik

Yine 2008 yılında başlayan bir diğer teşvik de 18-29 yaş arası gençler ve her yaştan kadınların istihdamın teşviki uygulamasıydı. Bu teşvik bu yılın haziran ayında sona erdi. Ancak ülkemizde gençler arasındaki işsizliğin yaygınlığı ve kadın istihdamının yetersizliğini dikkate alan Hükümet, söz konusu teşviki yeniden yürürlüğe koyuyor. İstihdam paketiyle yasalaşacak olan düzenlemede, belirtilen yaş gurubundaki gençleri ve her yaştan kadınları işe alan işverenler için, sigorta primi işveren payı Hazine tarafından ödenecek.

1.552 lira cezaya son!

50 ve üzeri sayıda işçi istihdam eden işletmelerin, yüzde 3 oranında özürlü istihdam etmeleri gerekiyor. Burada işçi sayısının tespitinde, bir işveren için aynı ilde yer alan işyerleri dikkate alınıyordu. İstihdam paketiyle birlikte, işverenin toplam işçi sayısı tespit edilirken, bütün ülke genelindeki işyerleri dikkate alınacak. Bu da istihdam edilecek özürlü sayısını artıracak.

Öte yandan bazı sektörlerde faaliyet gösteren işyerleri için bu konuda bir sıkıntı vardı. Bu işyerlerinde özürlü istihdamı çok zor olduğundan, yasaya aykırı davranıştan dolayı her ay Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na 1.552 lira ceza ödemek zorunda kalıyorlardı. Ayrıca bu ceza, çalıştırmaları gereken her bir özürlü için uygulanmaktadır. Gerçekten de ağır metal sanayi gibi sektörler için özürlü istihdamı pek mümkün olamıyordu. Yani işveren, özürlü çalıştırmaktansa her ay ceza ödemeyi tercih ediyordu.

İstihdam paketiyle birlikte bu konuda da işverenlere bir kolaylık getiriliyor. Buna göre, işyerinde yapılan iş özürlü istihdamına elverişli olmayan işverenler, başka bir işyerinde istihdam edilen özürlünün istihdam giderlerini karşılayabilecek. Böylece hem kendisi her ay ceza ödemekten kurtulacak hem özürlü bir kişinin istihdamı sağlanmış olacak.

Prim belgesini asma şartı kaldırılıyor

İstihdam paketiyle birlikte işverenler için angarya olan bir yükümlülüğe de son veriliyor. Mevcut uygulamada işverenler, her bir işyerinde çalışan sigortalıların listesini ve ödenen primlerini gösteren listeyi, çalışanların görebileceği bir yere asması gerekiyor. Belgeyi asmayan işverene de SGK tarafından 1.521 lira ceza uygulanıyor. Bu düzenlemeden amaç, çalışanların SGK'ya bildirilip bildirilmediğini bizzat görmeleriydi. Ancak günümüzde internet sorgulamasıyla her bir çalışan kendi sigorta kayıtlarına ulaşabildiğinden, bu yükümlülüğün de herhangi bir anlamı kalmamıştı. İşte istihdam paketiyle bu uygulamaya da son veriliyor. Bundan sonra işverenlerin bu belgeyi asma yükümlüğü olmayacak.

İstihdam paketini değerlendirdiğimiz yazı dizimiz bugün sona erdi. Bundan sonra yine 'Çalışanın Köşesi'nde görüşmek üzere...

sadettinorhan.net

Yasal Uyarı
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.