Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   15  ARALIK  2010

  Mükellef Rehberi 

  Vergi Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Sigortalılıkta deneme süresi olur mu?

İşçi ile işveren arasında kurulan ilişkide; gerek iş disiplini, gerek çalışma şartları, gerekse işle ilgili insani görev ve sorumluluklar açısından her iki tarafın da birbirlerini tanıma, test etmeleri için belirli bir sürenin opsiyon, seçenek olarak değerlendirilmesi öngörülebilir. Bu sebeple bazı işverenler deneme süresini yanlış değerlendirerek, işyerlerinde çalıştırdığı kişileri çalışmaya başladıklarında hemen sigortalı yapmamaktadırlar. Bunun nedeni olarak da, çalıştırdıkları kişilerin deneme sürelerinde olduğu mazeretini ortaya atmaktadırlar.

Ve ne yazık ki, halk arasında da deneme süresinde sigorta yapılmaz anlayışı hakimdir. Halbuki bu kesinlikle yanlıştır.

İş Kanunu'nda deneme süresi ne anlama gelir?

4857 sayılı İş Kanunu'nun 15. maddesi gereği, işçi ile işveren arasında kurulan ilişkide deneme süresinin değerlendirebilecekleri hüküm altına almıştır. Maddeye göre; taraflarca (işçi ve işveren) iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok 2 ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle 4 aya kadar uzatılabilir.
Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. Bu sebeple; deneme süresinin en önemli uygulama alanı ihbar öneli ve ihbar tazminatı müessesesidir denilebilir.
Ancak deneme süresi içinde işçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır.

Sigortalılar ne zaman bildirilir?

Görüldüğü üzere; İş Kanunu'nda deneme süresi işçinin işyerine ve işine uyum sağlayıp sağlayamayacağının anlaşılması için öngörülmüştür. Deneme süresinin Sosyal Sigortalar'da uygulama olanağının olup olmadığı ise sigortalılar adına SGK'ya verilmesi gereken sigortalı işe giriş bildirgelerinin ne zaman verileceği sorusunda gizlidir.
Sigortalı işe giriş bildirgesinin ne zaman verileceği hususu 5510 sayılı kanunun 7. maddesinde izah edilmiştir. Buna göre; öteden beridir faal olan işyerlerinde çalışacak 4/a (SSK'lı) sigortalıları, sigortalılık başlangıç tarihinden önce, sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirmesi zorunludur. Yani işe başlamadan önce (özel durumlar hariç) sigortasının yapılması gerekmektedir.
Öteden beridir faal olan işyerinde çalışacak 4/a (SSK'lı) sigortalıların, sigortalılık başlangıç tarihinden önce bildirilmesinin yanında 5510 sayılı SSGSS Kanunu'nda özel durumları gereği sigorta bildirim süresi farklı düzenlenen sigortalılıklar mevcuttur. Bu durumlar şöyledir;
a) İnşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde işe başlatılacak sigortalılar için en geç çalışmaya başlatıldığı gün,
b)Yabancı ülkelere sefer yapan ulaştırma araçlarına sefer esnasında alınarak çalıştırılanlar ile Kuruma ilk defa işyeri bildirgesi verilecek işyerlerinde; ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde çalışmaya başlayan sigortalılar için çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç söz konusu bir aylık sürenin dolduğu tarihe kadar,

c) Kamu idarelerince istihdam edilen 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre işsizlik sigortasına tabi olmayan sözleşmeli personel ile kamu idarelerince yurt dışı görevde çalışmak üzere işe alınanların, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren bir ay içinde, Kuruma verilmesi halinde, sigortalılık başlangıcından önce bildirilmiş sayılır.

Sigortalılıkta deneme süresi olur mu?

Yukarıda belirttiğim üzere; sigortalılık işe başladığında başlar ve kesinlikle vazgeçilmeyeceği gibi sözleşmelerle de istisna tanınamaz. Yani sigortalılık zorunludur. Ve bu sebeple sigortalılıkta deneme süresi kesinlikle yoktur.
Ancak ne yazık ki, bazı kişiler İş Kanunu'nda öngörülen deneme süresini sigortalılık için de geçerli olduğunu değerlendirmekte ve işe aldıkları işçilerin sigortalarını da bu sebeple yapmamaktadırlar. Hatta bunun için de genel olarak; "İşe aldığım kişiyi beğenmezsem 10 gün sonra işten çıkartıyorum. 10 gün için onun sigorta işlemleriyle mi uğraşayım" serzenişinde bulunmaktadırlar. www.muhasebenet.net

Burada, sigorta işlemlerinin uğraştırması ile ilgili serzenişten konuyu izah etmeye başlarsak; yaklaşık 4 yıldır Aylık Prim ve Hizmet Belgeleri hatta sigortalı işe giriş bildirgeleri internetten verilebilmektedir. Bu sebeple işveren işe aldığı işçisinin sigortasını oturduğu yerden bilgisayarından Kurumun internet sitesine girerek bir 'tık'la yapabildiği için sigorta işlemleri ile uğraşma bahanesi geçerli değildir.

Yaşar TAŞDEMİR
SGK Müfettişi
ytasdemir2@hotmail.com

 
   
Yasal Uyarı
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.