Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   15  ARALIK  2010

  Mükellef Rehberi 

  Vergi Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Engelli mi, sağlam mıyız bir şey anlamış değiliz!

Engelli sayısını azaltmak için 2006'da kıstaslarda değişiklik yapıldı. Buna göre yüzde 40'ın üzerinde rapor oranına sahip olanlar engelli sayılıyor ama yüzde 39 ve altındaki rapor sahipleri engelli sayılmıyor. İroni de burada. Bunlar engelli sayılmadığı gibi sağlam da sayılmıyor
Mağdur 1: Ali Bey, bir bacağım diz üstünden yok. Protez bacak-ayak ile yürüyebiliyorum. 1998 yılı haziran ayında aldığım özürlü rapor oranım yüzde 67 idi ama o raporla vergi indirim belgesi talebim olmamıştı. Şimdi ise erken emekli olabilmek için defterdarlığa müracaat ettim. Beni hastaneye sevk ettiler ve şimdi de gelen yazıda "Yüzde 39 oran ile özürlü değilsin" diyorlar. Bu arada KPSS'yi de kazandım ve memur olmak için müracaat ettim Yine, "Hastaneye sevk ettiler hastaneden sağlam raporu al gel" dediler. Hastane sağlam raporu vermedi, memur da olamadım. Şimdi özürlü müyüm yoksa sağlam mıyım? Birisi karar versin ne olur? İsmi saklı
Mağdur 2: Sol diz üstü protez kullanıyorum. Aldığım özürlü raporu ile İŞKUR aracılığıyla 16.02.1998 günü çalışmaya başladım; işyerim beni vergi indirim belgesi almam için 16.03.1999 tarihinde İzmit SSK Bölge Hastanesi'ne rapor alımı için yolladı. Bu raporu yüzde 60 olarak aldım ve resmi yazışmalar yapılarak tarafıma yüzde 50 oranlı ve 3. dereceden vergi indirimi uygulandı. 2010 yılında özürlü ve engellilere tanınan otomatik vites araç alımı için başvurdum. (1992 yılından beri H tipi ehliyet otomatik vites kullanabilir durumdayım). Bu durumda elimde orijinal yeni rapor olmadığı için Darıca Farabi Devlet Hastanesi'nden "H tipi ehliyet alabilir" açıklaması içeren, araç alımı ÖTV uygulaması, vergi indirimi, özürlü kimlik kartı konulu yeni bir engelliler için sağlık kurulu raporu aldım. Ancak bu kere rapor oranım yüzde 38'de kaldı. Yukarıdaki bilgiler ışığında ben özürlü müyüm? Yoksa değil miyim? Engelli isem 1999'da aldığım özür raporum ile 2010 yılında verilen rapordaki oranlar neden farklı? Artık SGK da beni engelli saymayıp erken emeklilik hakkımı da elimden alır mı? İlgili sağlık kurulları yasasında özürlüler için verilen sağlık kurulu raporları ile ilgili 2006 yılında değişiklik olmuş, burada kazanılmış haklar bölümü var. Bu durum beni de kapsar mı? Benden habersiz bu rapor devreye sokularak (Aldığım yüzde 38 rapor artık sistemde görünüyormuş) SGK buna göre işlem yapar mı? Raporum yüzde 40'ın altında kaldığı için ben şu an tüm haklarımı kaybetmiş durumda mıyım?
İsmi saklı

1 gecede alınan kararla engelli sayısı düşürüldü
16 Temmuz 2006 günü o güne kadar yürürlükte olan, "Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik'in Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik" yürürlüğe konulmuştur. Amaç ise engelli-özürlü kriterini değiştirip sayısını bir gecede düşürmektir. Yine aynı günlü Resmi Gazete'de (16/07/2006) "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" yürürlüğe girmiştir. Bu değişiklik sonrasında 2006 Temmuz ayına kadar özürlü sayılanlar bir gece sonra özürsüz sayıldılar.
ESKİ VERGİ İNDİRİM BELGELERİ GEÇERLİDİR
Yeni yönetmeliğin geçici maddesi ile eski yönetmelik gereğince vergi indirim belgesi almış olanların bu belgeleri geçerlidir. Bu belgelerle erken emekli olma hakkınız da bakidir. Ancak, eski yönetmeliğe göre alınmış rapor oranlarıyla vergi indirim belgesi alma imkânı kalmamıştır (Dava ile alınabilir). Bu sebeple 2'nci mağdurumuz (İzmitli) elinde eski tarihli de olsa vergi indirim belgesi olduğu için SSK'dan yaşa bağlı olmadan erken emekli olma hakkını kaybetmemiştir. Şartlarını tamamladığında SSK'dan özürlü sıfatıyla emekli olabilir. Ancak, 2006 yılı temmuz ayında çıkarılan yönetmelik gereğince özürlü sayılmadığından özürlü aracını da ÖTV ve KDV indirimini de alamayacak. Normal vatandaşlar gibi indirimsiz araç alabilecek.

KEY'DE DAVA AÇANLAR KAZANIP PARASINI ALIYOR
KEY'de işçi olup da iş mahkemelerinde ve memur olup da idari yargı yerlerinde dava açanlar davalarını kazanıp paralarını tahsil etmeye başladılar. Bilindiği üzere 2008 yılı temmuz ayında ilk KEY listesi açıklanmış ve 2008 Ekim ayına kadar da itiraz süresi verilmişti. İtirazları reddedilenler de mahkemelere başvurmaya başlamıştı. Yaklaşık 2000 kişi dava açmıştı. Bu davalarda sona yaklaşıldı. Davaların kazanılması ile KEY olarak bilinen Konut Edindirme Yardımı ödemelerinde yeni bir süreç başladı. Açıklanan listelerde adı olmayan veya adı olduğu halde beklediği para çıkmayanlar hakkında, hak ilk sahiplerinin açtığı davalarda, mahkeme vatandaşın lehine karar vermeye başladı. Açılan davalara göre, bu kapsamda davaları sonuçlanan hak sahipleri, KEY tutarlarını çalıştıkları kurumlardan tahsil ediyor. Açılan davalarda memur olanların idare mahkemelerinde açtıkları davalar da kazanılmaya başlandı. İş mahkemelerinde açılanlar ise halen devam ediyor. Bu arada KEY'in tasfiye kanunu gereğince, en son yayınlanacak liste olan 31.03.201 1 gününden sonra da isteyenler yine dava açabilirler.
Memurların açtıkları davalarda, mahkemeler, KEY kesintilerinin yapıldığı dönemlerde çalıştığını belgeleyen hak sahiplerinin KEY tutarlarının çalıştıkları kurumlar tarafından ödenmesini kararlaştırdı. Buna göre, KEY listelerini düzenli tutmayan ve bu belgeleri ödenmesi için tasfiye halindeki Emlak Bankası'na teslim etmeyen kurumlar, KEY tutarlarını kendileri ödeyecek.
Son olarak KEY Tasfiye Kanunu gereğince iki liste daha açıklanacak ama bu Emlak Bankası para bulabilirse gerçekleşecek. Para bulamazsa liste açıklanmayacak.

Sigorta primleri kredi kartıyla ödenebilecek
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 26 banka ile imzaladığı protokol, nakit sıkıntısı olanlara ödeme konusunda yeni imkân tanıyacak
SOSYAL güvenlik sigorta primleri, bundan böyle Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) web sayfasından kredi kartları ile ödenebilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 26 banka ile imzaladığı protokol gereği, dünden itibaren prim yükümlülüğü olan herkes kredi kartlarını kullanarak sigorta primlerini ödeyebilecek. SGK, uygulamayla tüm bankaların kredi kartlarıyla prim ve diğer ödemelerin yapılmasının mümkün olacağını açıkladı.
KAPSAM GENİŞLEYECEK
Sosyal Güvenlik Kurumu ayrıca, halen kredi kartıyla yapılan ödeme türlerinin kapsamının genişletildiğine kurum tarafından yeni uygulamaya konulan ödeme türlerinin de
gerekli görülürse sisteme dahil edilebileceğine dikkat çekti.
Kurumdan yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: "Prim ödeme yükümlüleri, protokol imzalayan bankaların birinden edinmiş olduğu kredi kartı ile aynı bankanın alternatif dağıtım kanalları (internet bankacılığı, ATM gibi) aracılığı ile prim ödemelerini gerçekleştirebildikleri gibi, ilgili bankanın kredi kartına verecekleri otomatik ödeme talimatı ile de prim ödemelerini yapabilmektedirler. Kredi kartı ile prim ödenmesinin, banka şubesinde yapılan tüm prim tahsilatı işlemlerinden bir farkı bulunmamakta olup nakit sıkıntısı içinde bulunan prim ödeme yükümlüsüne bu şekilde kolaylık sağlanması amaçlanmıştır."
Ali Tezel
atezel@htgazete.com.tr
Habertürk

 
   
Yasal Uyarı
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.