Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  15 MART 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Askerde iken sigortalı olunur mu?

Askerde olan bir kişinin sigortalı olup olamayacağı, kanunda açıkça sigortalı olunamayacak dense de tartışmalı konulardan birisidir.
Askerlik hizmetini yapanlar 5510 sayılı kanuna göre askerlik yaptıkları süre içerisinde sigortalı sayılmamaları gerekmektedir.
Kanunun “Sigortalı Sayılmayanlar” başlıklı 6. maddesinde “Askerlik hizmetini er ve erbaş olarak yapmakta olanlar ile yedek subay okulu öğrencileri” de sayılmış. Bu maddeye baktığımız zaman askerlik yapanların sigortalı olamayacağı açık.
Eski adıyla SSK’lı yeni adıyla 4/a’lı, eski adıyla memur yeni adıyla 4/c’li sigortalılık durumu için bu doğru, ancak Bağ-Kur’lu sigortalılar için bu kadar da kesin sigortalı olamazlar diyemiyoruz.
Patronlarda durum değişik...
İşçi ve memur askerde sigortalı olamazken şirket ortağı veya vergi mükellefi olup askere gidenlerde durum farklılaşıyor. Kanunda sigortalı sayılmayanlar arasında sayılsa da diğer tarafta sigortalılığının sona ermesi için vergi mükellefiyeti veya şirket ortaklığının sonlandırılması öngörülmüş.
SSK’lı olarak çalışanlarda fiili çalışma arandığından askere giden bir
kişinin fiilen çalışması mümkün olmayacağından sigortalı olamayacağı da açık. Uygulamada da
bu şekilde olanların
Bağ-Kur (4/b) sigortalılığı devam ettirilmekte.
Askerde iken bu şekilde Bağ-Kur sigortalılığı
devam edenler daha
sonra askerlik borçlanması yapamamaktadır. Çünkü bu durumda olanlar
söz konusu dönemi zaten Bağ-Kur sigortalılığı olarak kazanmaktalar.
Sorular-Cevaplar
Soru: A şirketinde çalışan bir kişi sigortalılığı devam ederken kendisi ve eşinin ortağı olduğu şirketinin hisselerini 2006 haziran ayında devralmış ve boşluk vermeden B şirketinde sigorta ödemesine devam etmiştir. 2009 senesinde B şirketinin kapanması gündeme gelmiş ve şirket kapanış prosedürü başlatılmıştır. Tasfiye sürecinde olduğundan hisse devri söz konusu değildir. 2009 şubat ayında çalışanın
C şirketinde, yine boşluk verilmeden sigortalılığına devam edilmiştir.
Yasal olarak B Şirketinin kapanışı nisan-mayıs 2010 tarihinde gerçekleşecektir.
Kişi 31.03.2010 tarihinde emekliliğe hak kazanacak ve kuruma emeklilik başvurusunu yapacak ve başka bir işyerinde çalışmayacaktır.
Bu koşullarda 1-Şirket tasfiyesi bitmeden emekliliğe başvurursa SSK’nın koşullarından faydalanarak emekli olabilir mi? 2-Bağ-Kur açısından herhangi bir sorunla karşılaşır mı?
Murat Özkan
Cevap: Verdiğiniz bu bilgilere göre SSK’dan emeklilik konusunda problem çıkmaz, aynı şekilde Bağ-Kur kısmında da herhangi bir problem olmaz, çünkü 01.10.2008 öncesinden bu yana kesintisiz olarak kendi iş yerinden bile olsa SSK’lı bildirilenler için kesintiye uğrayıncaya kadar SSK geçerlidir.
Önemli bir kitap!
Zaman zaman sosyal güvenlik ve iş mevzuatı ile ilgili eserleri burada tanıtmaktayız. Bu alandaki kitaplar konuyla ilgilenenler için derlenmiş bazı bilgileri içerdiğinden önemli bir boşluğu doldurmakta. Bu hafta Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin ve İl Müdür Yardımcısı Naci Şahin tarafından kaleme alınan “Sosyal Güvenlik Mevzuatı Açısından İşveren Yükümlülükleri ve Uygulama Esasları” isimli kitabı okurlara ve ilgi duyanlara tanıtmak istedik.
Geçen hafta piyasaya çıkan kitapta işverenlerin tüm yükümlülükleri tek tek sıralanmış. Basit, yalın bir dille yazılan kitapta, sigortalı ve işveren kavramları ele alındıktan sonra 5510 sayılı Kanunun işverene yüklediği 33 adet yükümlülük ayrıntılı olarak izah edilmiş. 383 sayfa olan kitapta, iş yeri bildirgesi, işe giriş bildirgesi, iş kazasını bildirme, meslek hastalığını bildirme, tehlike sınıf ve derecesi değişikliği bildirme, emekli çalışan işyeri sahiplerinin yükümlülüğü gibi 5510 sayılı kanunda geçen bütün yükümlülükler uygulama usulleri ile birlikte anlatılmıştır.
Alanında önemli bir boşluğu dolduracak kitap özellikle Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler, Yeminli Mali Müşavirler, insan kaynakları departmanı sorumluları, denetim elemanları, konuya ilgi duyan işverenler ve kişiler için önemli bir başvuru kaynağı olabilecek nitelikte. Kitap hakkında daha fazla bilgiye rmzengin@hotmail.com mailto:mzengin@hotmail.com adresinden ve 0.505.3173810, 0.232.4213666 no.lu telefonlardan ulaşabilirsiniz. Ahmet ŞERİF /
ahmet.serif@yahoo.com / Y.Çag

 
 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.