Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   13 EYLÜL 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Başka işe geçmek için istifa, kıdem tazminatı hakkı verir mi?
 

Ö.I., şöyle soruyor: Tahsin Bey, kıdem tazminatının hak edilmesi konusundaki yazılarınızı okudum. Hak etmek için gerekli süre, gerekse de istifa anında yapılması gerekenler üzerinde durdunuz. SGK'ya başvurup kıdem tazminatı yazısı istenilmesi gerektiğini belirttiğiniz. Aksi takdirde yasal şartları yerine getirmiyorsunuz, demiştiniz. Benim durumum da hemen hemen aynı. 1985 yılında Emekli Sandığı iştirakçisi, ardından da 1988 yılından beridir de SSK'lı olarak çalışıyorum. 2008 Mayıs ayında istifa ederek çalıştığım yerden ayrıldım. O tarihte prim gün sayımı çoktan tamamlamış ve sadece SSK'da 6000 işgünü üzerinde ödenmiş prim gün sayım vardı. İstifa edildiği zaman kıdem tazminatı alamayız, diye biliyorduk. Fakat prim gün sayımı tamamladığımdan, ilgili SGM Md'ne gidip durumu anlattım ve "emekliliğe hak kazanıyor muyum?" diye sordum, hak kazanıyor isem emekliliğimi bahane edip ayrılmak istiyordum. Fakat ilgili SGM şefi yaptığı hesaplamada, 49 yaşımı 2011 Şubat'ta tamamlayacağımdan, yaştan dolayı emeklilik hakkımı kazanamadığımı söyledi. Bir kağıdın üzerine de ne zaman hak ettiğimi yazdı ve beni gönderdi. Bana kıdem tazminatını alabilmem için bir yazıdan veya kıdem tazminatımı almanın yolu olduğundan hiç söz etmedi. Şimdi böyle bir durumda ve istifa edildiği zaman kıdem tazminatı alınamaz diye herkesin konuştuğu bir durumda ne yapılabilirdi. İstifa ettim ve başka bir yerde çalışmaya başladım. Şimdi ise SGK'dan yazı alarak Kıdem tazminatı hakkı doğacağı bilgisini aldım. Yasal şartları bilmemem veya yanlış yönlendirme nedeni ile tazminatımı alamadım. Kıdem tazminatı hakkımı "işçinin korunması ve işçi lehine yorum ilkesi" yaklaşımından hareketle talep edemez miyim?

C: Okuyucum, başına gelen süreci özetleyerek, SGK'nın "kıdem tazminatı alabilir" yazısını önceden en az 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme günü şartlarını yerine getirenlere vermediğini hatırlatmış bulunuyor. Ve açıklamasına göre, 2008 Mayıs ayında istifa ederek çalıştığı işyerinden istifaen ayrılmış ve başka bir işyerinde çalışmaya başlamıştır. Bu durumda okuyucumuz, emekliliği hususunda yaşını beklemek niyetiyle değil, işini değiştirmek için işinden ayrılmıştır. Bu niyetle işten ayrılış, bugün de kıdem tazminatı hak edişi sağlamamaktadır. Çünkü Yargıtay Kararlarında iş değiştirme amaçlı istifa halinin tespitinde işverenin ödediği kıdem tazminatını geri isteyebileceği görüşü de giderek yerleşmektedir. Ayrıca işyeri işverenliğinin işçilerinin hakları konusunda uyarma ve bu bilgiyi verme yükümlülüğü ile işçilerinin makul emeklilik hak ediş süreçlerini bilme ve analiz borcu da bulunmamaktadır. Ve okuyucumuz, kendisinin 2008 Mayıs ayındaki işten istifası hakkında eski işvereninden kıdem tazminatını isteyemeyecektir.


Kamu hastanesine atanan hemşire, kıdem tazminatı isteyebilir mi?

Safiye ÖZKAN: Tahsin Bey, ben özel bir hastanede 11 yıl hemşire olarak görev yaptım. Daha sonra devlete atamam oldu. Kurumumdan devlete atamam olduğu için ve tüm haklarım saklı kalarak diye istifa ettim. İbranameyi de imzalamadım. Kıdem tazminatımı almak istiyorum. Böyle bir hakkım var mı? Ayrıca kurumum 3 yıldır maaşımızı yapmıyordu. Bunun için de Kurumumu dava açma hakkım var mı?

C: Okuyucum, özel bir hastanede 11 yıl hemşirelik görevi yaptıktan sonra devlete atanması üzerine tüm haklarını saklı tutarak ibranameyi de imzalamadan istifa etmiştir. Atanma nedeniyle istifa da "kıdem tazminatımı alma hakkı vermeyen" bir işten ayrılıştır. Böyle bir ayrılışta okuyucumun kıdem tazminatı hakkı yoktur. Ayrıca ayrıldığı özel hastane işverenliği, eğer 3 yıldır hastane personelinin ücretlerini gerçeğe uygun olarak tahakkuk ettirip ödemiyorsa, elbette işçinin de bu işverenlik hakkında dava açma hakkı vardır.


9 yaşında iken SSK girişim, sigortalılık başlangıcım olur mu?

BE: 1980 doğumluyum. 1989 yılında yani 9 yaşında iken SSK girişim var (2 günlük). Mevcut işyerimde 3600 günüm Kasım ayında dolacak. 15 yıl şartını yerine getirmiş sayılıyor muyum? Yani 9 yaşındaki ilk giriş tarihim mi sayılacak yoksa 18 yaşından sonra mı 15 yıl? Bu kasım ayında 3600 günüm dolduğunda Kıdem Tazminatımı alabilir miyim? Mevcut işyerimde 3,5 yıldır çalışıyorum. Aynı işyerinde çalışma zorunluluğu var mı?

C: İşe girişi 01.04.1981 tarihi sonrasında olan sigortalılar için, sigortalılık başlangıcı, 18 yaşın doldurulması sonrasında geçerli olur. Bu nedenle okuyucumun 1989 girişi değil, 18 yaşının doldurulacağı 1998 yılı içerisindeki sigortalılığı, sigortalılık başlangıcı olacaktır. 15 yıllık sigortalılık süresi, 1989 tarihinden değil; 1998 tarihinden hesaplanacaktır. İşçinin 15 yıllık sigortalılık süresi ve en az 3600 prim ödeme gününü aynı işyerinde çalışma zorunluluğu yoktur. Ancak kıdem tazminatı talep edilebilmesi için yasal şartların bulunması da şarttır.


12 yıllık kıdem süremle ayrılsam kıdem tazminatımı alabilir miyim?

Murat KAYA: 01.08.1998 tarihinde işe başladım. 12 yıl hizmet sürem doldu ve halen çalışmaktayım. Kendi isteğimle işten ayrılsam kıdem tazminatımı alabilir miyim?

C: Okuyucumun belirttiği şartlar, kendi isteğiyle işten ayrılıp kıdem tazminatı talep imkânı vermemektedir. Çünkü işçinin yasal sigortalılık başlangıcı itibariyle, 15 yıllık sigortalılık süresinin ve en az 3600 prim ödeme günü çalışmasının bulunması gerekmektedir.


İstifa ederek tazminat alabilme hakkı kazanır mıyım?

Müjdat ÇOĞAY: Tahsin Bey, ben, 1978 doğumluyum. İlk sigorta girişim, 01.12.1995. Şu anki prim günüm, 4250 gün. Şu anki işyerime giriş tarihim, 01.08.2007'dir. Bu bilgilere göre, bu yıl sonunda veya ileriki tarihlerde, SGK'ya başvurup "tazminat alabilir" yazısıyla istifa ederek, tazminatımı almaya hak kazanır mıyım?

C: Okuyucumun 18 yaşını doldurması üzerine başlayan 15 yıllık sigortalılık süresi ve en az 3600 prim ödeme gün sayısını tamamladığı tarihte, ilgili SGM Md'ne başvurup "kıdem tazminatı alabilir" yazısı alıp işverenliğine sunup istifa ederek, kıdem tazminatını almaya hak kazanacaktır.


Ağabeyim, özürlülük hakkında rapor alabilir mi?

Ömür AŞIK: Tahsin Bey, önemli bir konu hakkında sizden yardım istiyorum. Abim, 78 doğumlu, askerde depresyona girdi ve askerlikten muaf oldu. Teşhisi psikotik mizaç bozukluğu. Abim için özürlü raporu alma durumumuz var mı?

C: Okuyucumun ağabeyi, askerlikten muaf tutulduğu "psikotik mizaç bozukluğu" rahatsızlığı hakkında özürlü raporu düzenlemeye yetkili bir hastaneden özür durumu ve derecesini gösterir rapor almak için gerekli havaleyi alarak başvuru yapmalıdır.


İkramiye hak edip etmeme

Bünyamin YILMAZ: Sayın Sınav, 19.06.2007'den beri bir firmada çalışmaktayım. İhbar önelli olarak istifa etmeyi düşünüyorum. Ağustos sonu istifa ettiğimde, ihbar sürem, Ekim sonunda dolmakta. Firma, Eylül ayında ikramiye veriyor. İstifa ettiğim için ikramiye alabilir miyim? Yoksa firma ikramiyeyi vermeyebilir mi?

C: Eğer iş sözleşmesinde işverenden ikramiye talep edebilmek için, iş sözleşmesinin feshedilmemiş olması şartı yoksa – ki böyle bir şart olacağını düşünmüyorum -, iş sözleşmesi, ihbar süresinin Ekim 2010 sonunda dolması üzerine sona erecek olsa bile, şartlarını taşıyorsa firma tarafından Eylül 2010 ayında verilen ikramiyeye hak kazanacaktır

Tahsin Sınav
tsinav@yenisafak.com.tr / Y.Şafak

 
Yasal Uyarı
 
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.