Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   13 AĞUSTOS 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Gayrimenkul satanlar aman dikkat

Gayrimenkul sahipleri, satış yaptıktan sonra bu ayrıntılara aman dikkat yoksa başınız çok ağrıyabilir. Gayrimenkulunu satanlar, ileride, sattıkları gayrimenkule ilişkin emlak vergisine yönelik bir takiple karşılaşabilirler.

1-Satışla İlgili Dilekçe Verilmesi Yasa ya da ilgili tebliğlerde belirtilmemekle birlikte, gayrimenkulunu satanların ileride takiple karşılaşmamaları için, gayrimenkulun satışını yaptıktan hemen sonra, ilgili belediyeye, satış bilgilerini içeren bir dilekçe ile durumu bildirmelerinde yarar vardır.

Aksi halde, gayrimenkulun satıldığına ilişkin bilginin, belediyedeki emlak vergisi dosyasında yer almaması nedeniyle, satan mükelleften belediyece sonraki yıllann emlak vergisi istenilmeye devam edilebilir.

Gerçi mükellef, gayrimenkulunu sattığını kanıtlamak suretiyle, istenen vergileri ödemekten kurtulabilir ama buna meydan vermeden, gayrimenkullerini sattıklarında, aşağıdaki gibi bir dilekçe vermelerinde yarar vardır.

2- Satılan Gayrimenkulun Emlak Vergisi Borcu Emlak Vergisi Kanunu'nun 30. maddesinin son fıkrası hükmüne göre, emlak vergisinin konusuna giren gayrimenkullerin, devir ve ferağından (satıl-masından) önce vergi ilişiğinin (emlak vergisinin ödenmiş olup olmadığının) aranılmayacağı hükme bağlanmıştır. Yani, vergi borcu yoktur kağıdı ilgili daireler tarafından aranılmamaktadır. Buna göre, satılan bina ve arazinin, satıldığı yıl ile geçmiş yıllara ait ödenmemiş emlak vergisinden, alıcı ve satıcı müteselsilen (zincirleme) sorumludur. Yani, yeni alınan gayrimenkulun, birikmiş emlak vergisi borcu yeni sahipten gecikme zammı ile alınabilmektedir. Satın alan kişi, ödediği geçmiş yıllara ait emlak ver-gilerini daha önceki sahibine rücu edebilir. Başka bir anlatımla, önceki sahibinden ödediği cezalı vergiyi isteyebilmektedir.

Konuya ilişkin Vergi Dava Daireleri Genel Kurulu Kararının özeti aşağıdaki gibidir:

"Taşınmazın devir ve ferağı halinde devralan devredenle birlikte geçmiş yıl emlak vergisi ve cezalarından sorumludur." (Dn. VDDGK'nın, 01.12.2000 tarih ve E. 2000/201, K. 2000/426 sayılı Karan, Danıştay Dergisi, Sayı: 105, Ankara, 2003, s. 110-112)

Bu konuda Danıştay Dokuzuncu Dairesi de; eski sahibi tarafından ödenmeyen emlak vergisinin, gayrimenkulu satın alan kişiden faiziyle birlikte istenebileceği yönünde karar vermiştir. (Dn. 9. D.'nin, 23.09.1997 tarih ve E. 1996/5438, K. 1997/2746 sayılı Kararı, Şükrü KIZILOT, "Yeni Alınan Eve, Eski Vergi Borcu Sürprizi!..", Hürriyet, 'Mali Yaklaşım Köşesi', 28.05.2002)

Satışın yapıldığı yıl ile geçmiş yıllara ait ödenmemiş emlak vergisinin tarh, tahakkuk ve tahsil işlemleri mevcut mevzuat çerçevesinde belediyeler tarafından yapılmaktadır. Tapu daireleri alım-satım işlemini, işlemin yapıldığı ayı izleyen ayın 15. günü akşamına kadar ilgili belediyelere büdirmekle yükümlülerdir.

Hürriyet

 
Yasal Uyarı
 
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.