Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  13 OCAK 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Naylon fatura iddiası ile mükellefin perişan edilmesine ince ayar geliyor

Soru: Şirketimizin 2006 da mal aldığı bir firma KOD a düşmüş. Vergi dairesi bu firmadan aldığımız malların KDV sini tekrar ödememizi istiyorlar. Hem de faiziyle birlikte. Maliye Bakanı basın toplantısında KOD uygulamasının kaldırıldığı açıkladı. Bu durumda ne yapmamamız gerekiyor? İstenen KDV leri ödemek zorunda mıyız?

Cevap: Maliye Bakanı basın toplantısında KOD uygulamasının kaldırıldığını açıklamadı. KOD uygulamasının kaldırılacağını yerine, “ grup sistemi” adı altında yeni bir sistem getirileceğini, yeni sistemde, mükelleflere karne notu gibi not verilecek ve notlarına göre gruplara ayrılacak.(a, b,c,d gibi) Naylon fatura düzenleyen veya kullanan mükelleflerin incelemeye alınacağı ve vergi incelemesinin 24 saat içinde bitirileceği ve vergi denetiminin bu yolla daha etkin hale getirilerek naylon fatura kullanımı ve kayıt dışı işlemlerin önüne geçileceğini açıkladı. Bakan, sistemin detayları hakkında fazla açıklama yapmasa da, bugünkü KOD sistemindeki gibi bir naylon fatura çıkması halinde, bu işletmeden mal alan ve satan işletmeler ile bu işletmeden mal alan ve satan işletmeleri zincirleme olarak naylon faturacı kabul ederek, KDV aranması uygulamasından vazgeçileceği ve naylon fatura düzenleyen ve kullanan işletmelerin kısa sürede ve hızla inceleneceği ve inceleme neticesine göre işlem yapılacağı anlaşılıyor. Ancak, bunlar gelecekle yapılacak ve detayları belli olmayan uygulamalar. Siz ve sizin durumunuzda olanları ilgilendirip ilgilendirmediğini zaman içinde göreceğiz. Şayet, mal alımınızın gerçek olduğunu, malın nakliyesine ilişkin fatura, taşıma irsaliyesi, mal bedelinin ödemelerini bankacılık sistemi üstünden yaptığınızı belgeleriyle kanıtlayabiliyorsanız ve kayıtlarınızın sağlam olduğuna inanıyorsanız, istenen KDV yi ödemenize gerek yok. Vergi dairesine naylon fatura kullanmadığınızı, mal alımlarınızın gerçek olduğunu ve istenen her türlü vergi incelemesi yapılabileceğini bildirerek, KDV yi ödemeyebilirsiniz.

Geliri olmayan tek meskene emlak vergisi ödemez

Soru: 2009 da Kriz nedeniyle işsiz kaldım. Halada işsizim ve herhangi bir gelirim yok. İkamet etmekte olduğum 80 m2 bir dairem var. Bu dairem için bugüne kadar emlak vergisi ödedim. Bir televizyon programında, yanlış anlamadıysam işsizlerin emlak vergi ödemeyeceğini söylediniz. Bu doğru mu? Emlak vergisi ödememek için ne yapmam gerekiyor?

Cevap: Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 m2 yi aşmayan tek meskeni olan ve hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemez. 2009 da işsiz kaldığınıza ve hiçbir geliriniz olmadığına göre, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanarak, 2010 yılı için emlak vergi ödemeyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken bağlı olduğunuz belediye vergi dairesinden alacağınız “Hiçbir Geliri Olmayanların Tek Meskenlerine Ait Taahhüt Belgesi” ni doldurarak imzalayıp, belediyeye vermekten ibarettir.

SSK dan emekli dul kız çocuğu Bağ-Kurdan yetim aylığı alamaz

Soru: Bir bayan yakınım eşinden ayrılıyor. Kendisi 44 yaşında ve isteğe bağlı SSK emeklisi. Boşandıktan sonra mevcut maaşının yanı sıra, babasından kalan Bağ-Kur emekli maaşını da alabilir mi?

Cevap: Bağ-Kur, sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı alan dul kız çocuklarına ana ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Yakınınız SSK dan emekli aylığı aldığından, babasından dolayı Bağ-Kurdan yetim aylığı alamaz. Şayet babası emekli sandığı emeklisi olsaydı, kendi aylığının yanı sıra, babasından dolayı emekli sandığından da yetim aylığı alabilirdi. Bu Emekli Sandığı Kanunun farklı olmasından kaynaklanıyor. Çevreniz de bu şekilde aylık olanlar olabilir. Bunlar sizi yanıltmasın.  EKREM SARISU / Posta / 13.01.2010

 
       
       

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.