Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   12 EYLÜL  2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Odalar özelge talep edemeyecek
 

Mükelleflerin tereddüde düştükleri konularda yetkili makamlara yazılı olarak sorduğu sorulara yetkili makamlarca verilen yazılı görüşü ifade eden özelge müessesesinin 6009 sayılı Kanun'la 'Mükelleflerin izahat talebi' başlığıyla yeniden düzenlendiğini, bu bağlamda özelgelerin bundan böyle Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde kurulacak bir komisyon marifetiyle oluşturulacağını 2 Eylül 2010 tarihli AKŞAM'da yazmıştık.

Kimlerin özelge talep edebileceğine ve özelge talebinin kapsamına ilişkin hususlar, 28 Ağustos 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 'Mükelleflerin İzahat Taleplerinin Cevaplandırılmasına Dair Yönetmelik' ile belirlendi.

ÖZELGE TALEP EDEBİLECEKLER
Mükelleflerin İzahat Taleplerinin Cevaplandırılmasına Dair Yönetmeliğe göre mükellefler ile vergi sorumluları, bunların mirasçıları, yetki belgesine sahip kanuni temsilcileri veya vekilleri özelge talebinde bulunabilecekler.
Odalar ve birlikler gibi mesleki kuruluşlar, kendi mükellefiyetleri ile ilgili olanlar hariç olmak üzere, üyelerine ilan etmek amacıyla özelge talebinde bulunamayacaklar. Ancak, bu kuruluşlar Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan, vergilendirme ile ilgili konularda özelge niteliğinde olmayan görüş talep edebilecekler.

ÖZELGE TALEBİNİN KAPSAMI
Özelge, mükelleflerin ve vergi sorumlularının vergi durumları ve vergi uygulaması bakımından müphem ve tereddüdü mucip gördükleri hususlar hakkındaki izahat taleplerine ilişkin olarak verilecek.
Bu bağlamda;
l Başkalarının vergi durumları hakkında bilgi ve izahat talepleri,
l Yargıya intikal etmiş olaylara ilişkin izahat talepleri,
l Hakkında vergi incelemesi yapılmakta olan mükelleflerce veya vergi sorumlularınca incelemeye konu olan işlemlerle ilgili izahat talepleri,
l Somut bir olaya dayanmayan, teorik hususlara ilişkin bilgi ve izahat talepleri,
l Mücbir sebep hali ilanı, vergi borçlarının terkini, belge düzenine ilişkin yetkilerin kullanılması gibi kanunlarla uygulamanın tespitine dair Maliye Bakanlığı'na yetki verilen konulara ilişkin talepler,
l Mükelleflerin ve vergi sorumlularının vergi uygulamaları ile ilgili işlemlerinin gerçekleşmesinden sonra yaptıkları başvuruları ile Vergi Usul Kanunu'nun 122. maddesine göre vergi hataları ile ilgili yapılan düzeltme talepleri ve 124. maddesine göre Maliye Bakanlığınca incelenecek olan şikayet yoluyla müracaatlar, Sözlü veya yazılı olarak veya internet aracılığıyla, 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu uyarınca yapılan talepler, özelge kapsamında değerlendirilmeyecek.
Özelge talepleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde bir örneği yer alan 'Özelge Talep Formu' kullanılmak suretiyle yapılacak. Söz konusu form kullanılmaksızın yapılacak özelge talepleri kabul edilmeyecek.

Metin Taş-Sezgin Özcan / Akşam

 
Yasal Uyarı
 
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.