Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   11 KASIM  2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

İşyerleri telafi çalışmasıyla 9 gün tatil yapabilir

Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kara uyarınca, zaruri çalışması gereken personel dışındaki devlet memurlarının Kurban bayramı öncesindeki yarım iş günü olan 15 Kasım Pazartesi günü (Arefe günü) öğlene kadar idari izinli sayılacaklar. Özel sektör işyerinin bu kapsama girip girmeyeceği konusu işyerlerinde sorunlara yol açıyor.
Bu düzenleme devlet memurlarına ilişkin olup, özel sektör işyerlerini kapsamamaktadır. Bu çerçevede özel sektör işyerlerinin bu şekilde 15 Kasım Pazartesi günü 13,00’a kadar idari izinli sayma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Ancak, özel sektör işyerlerinde çalışanlar için 3 farklı uygulama söz konusu olabilecektir.

15 Kasım Pazartesi günü 13,00’a kadar normal çalışmaya devam edilmesi,

15 Kasım Pazartesi günü 13,00’a kadar olan çalışma süresinin İş Kanunu’nda düzenlenen telafi çalışması kapsamında bayram sonrasında 2 aylık süre içinde ve günde 3 saati aşmayacak şekilde telafi çalışması yapılması,

15 Kasım Pazartesi günü 13.00’a kadar olan çalışma süresinin devlet memurlarında olduğu üzere idari izinli sayılması mümkün olacaktır.

Özellikle yarım günlük çalışmadan verim alınmayacağının düşünülmesi, çalışanların uzun süreli dinlenmelerini sağlanması ve moral motivasyonlarının yükseltilmesi için özel sektör işyerlerinde telafi çalışması yapılarak, herhangi bir emek kaybına sebep olmadan telafi çalışması yapılması mümkündür. www.muhasebenet.net

4857 sayılı Yasa’nın 64. maddesinde telafi çalışması düzenlenmiştir. Buna göre; zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren iki ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir. Bu çalışmalar fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmaz. Bu nedenle telafi çalışması yapılacak ise, personele bu sürenin yazılı olarak telafi çalışması kapsamında daha sonra çalışılacağının duyurulması gerekmektedir.

Telafi çalışmaları, günlük en çok çalışma süresini aşmamak koşulu ile günde üç

saatten fazla olamaz. Tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamaz.

İş kazası geliri alan işçi çalışabilir mi?

Okurumuz Seyfi Güneş, bir iş kazası nedeniyle yüzde 45 oranında çalışma gücü kaybı olan ve SGK’dan sürekli iş göremezlik geliri alan bir kişinin çalışması halinde sorun yaşanıp yaşanmayacağı ve aylığının kesilip kesilmeyeceğini soruyor.

İş kazası nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri alan personeli normal sigortalı olarak veya özürlü olarak bildirdiğimizde sürekli iş göremezlik geliri kesilmez. Bu durumdaki kişiler hem sürekli iş göremezlik gelirini alıp, hem de sigortalı olarak çalışabilirler.

Malulen emekli olmuş olsaydı malulen emekliler çalışamayacağından sorun yaşanırdı. Maluliyet aylığı kesilebilirdi.

Dolayısıyla yüzde 45 oranında çalışma gücü kaybı olan kişiyi hem özürlü kadrosunda çalıştırabilirsiniz, hem de kendisi normal sigortalı gibi primlerini ödedikten sonra özürlülere tanınan erken emeklilik haklarından da yararlanarak emekli olabilir.

RESUL KURT

Yasal Uyarı
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.