Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   11 KASIM  2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Bayramdan önce evinizin vergisini ödeyin
 

YAKLAŞIK 22 milyon vatandaşın, emlak vergisi ikinci taksitini ödemeleri için 20 gün kaldı.

Ancak bunun yaklaşık 10 günü bayram tatiline gidiyor.
Özellikle bayramda tatile çıkacak olanların, bayramdan önce ödemelerinde yarar var.
EMEKLİLER VE İŞSİZLER
Brüt 200 m2’yi geçmeyen tek konuta sahip emekliler, işsizler, ev hanımları ve özürlüler her yıl olduğu gibi bu yıl da emlak vergisi ödemeyecekler.
Bu avantajdan yararlanacak olan işsizlerin, ev hanımlarının ve emeklilerin (emekli aylıkları dışında) 22 bin TL’nin üzerinde menkul sermaye iradı (faiz, repo, fon, kâr payı, temettü vb.) gelirlerinin olmaması gerekiyor.
MERAK EDİLENLER
· Hisseli Ev: Brüt 200 m2’yi geçmeyen tek konuta hisse ile sahip olunması halinde, indirimli vergi oranı, hisseye isabet eden kısma uygulanacak.
· Birden Fazla Ev veya Hisse: Birden fazla konut ya da birden fazla hisseye sahip olunması halinde indirimli vergi oranı, birine dahi uygulanmayacak. Çünkü, sıfır oranlı emlak vergisi tek bir meskeni olanlar için geçerli.
· Bizzat Oturma Şartı: İndirimli bina vergisi uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmıyor.
En çok soru aldığımız bu konuya ilişkin olarak 31.12.2003 Tarih ve 25333 üçüncü mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan 38 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği’nde yapılan açıklamanın ilgili kısmı aşağıdaki gibi:
“İndirimli vergi oranının uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Bu nedenle, sahip oldukları tek meskeni kiraya verip, kirada oturanlar da şartları taşımaları kaydıyla indirimli vergi oranından faydalanabileceklerdir.”
· Yazlıklar: Belirli zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan yazlık evler ya da dağ evleri için indirimli bina vergisi uygulanmıyor.
Ancak mükellefler bu evlerde sürekli oturuyorlar ve başka evleri de yoksa, sürekli oturdukları bu evleri için emlak vergisi ödemezler.
ÖZELLİKLİ DURUMLAR
Mükelleflerin, gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olmaları, indirimli vergi oranından yararlanmalarına engel değil (Tebliğ, I/3-f).
Gayrimenkulün intifa hakkına sahip olanlar, emlak vergisini kendileri ödemek zorundalar.
2010 yılı içinde gayrimenkul alanlar, 2010 yılına ilişkin emlak vergisini ödemezler. Ancak, 2010 yılı sonuna kadar, ilgili belediyeye “Emlak Vergisi Bildirimi” vermeleri gerekiyor. 1 Ekim 2010 tarihinden sonra gayrimenkul alanların ise üç ay içinde (örneğin 11 Kasım 2010’da alanların), 24 Şubat 2010 akşamına kadar bildirim vermeleri gerekiyor.
Emlak vergisi ikinci taksitini Kasım ayı sonuna kadar ödemeyenlerden, gecikme nedeniyle aylık yüzde 1.40 “gecikme zammı” alınıyor.

Şükrü KIZILOT / Hürriyet

Yasal Uyarı
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.