Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  11 OCAK 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

İflası ertelenen şirketten olan alacak kazançtan düşebilir

Soru: Alacağımız olan bir şirket iflasın erteleme kararı almış. Dolayısıyla alacağımıza icra takibi yapamıyoruz. Vergi Usul Kanununa göre, alacaklara şüpheli alacak karşılığı ayırarak kazançtan düşme imkânı tanıyor. Ancak alacağa karşılık ayırarak ticari kazançtan düşmek için, alacağın icra takibine başlanmış olması gerekiyor. İflas ertelemesinden dolayı icra takibi yapamadığımız alacağımıza karşılık ayırarak, vergilendirilecek ticari kazancımızdan düşebilir miyiz?

Cevap: “İflasın Ertelenmesi” kararını, basit olarak borca batmış şirketlerin iflas ile varlıklarının sona ermesine mani olmak. Ve iyileştirme projeleri ile şirketlere varlıklarını devam ettirmek için yeni bir şans tanımak olarak tanımlanabilir. İflasın ertelenmesi kararı ile alacaklıların alacakları ortadan kalkmamakta, sadece icra takipleri engellenerek, borçlu şirket durumunu düzeltmek için bir imkân sağlanmaktadır. Çünkü, iflasın ertelenmesi kararında, mahkemeye şirketin durumunu iyileştirecek projeler sunulmakta(ya şirketi idare ve temsile görevli olanlar ya da ya da alacaklılar tarafından) mahkemenin sunulan projeleri inandırıcı bulması halinde iflasın ertelenmesine karar vermektedir. İflasın ertelenmesine karar verildiğinde 6183 sayılı kanuna göre takip edilmekte olan kamu alacakları da(vergi, prim vb.) dâhil olmak üzere hiçbir alacak için icra takibi yapılamayacağı, karardan önce başlamış olan icra takipleri durmaktadır. Her ne kadar vergi usul kanunun 323 ncü maddesi hükmünce dava ve icra safhasında bulunan alacaklara karşılık ayrılabilmekteyse de, iflası ertelenen şirketten alacağınızı için İcra İflas Kanununun 179/b maddesi hükmüne göre, takip edemeyeceğinizde, alacağınız için iflasın ertelenmesi kararının verildiği hesap döneminde şüpheli alacak karşılığı ayırarak, ticari kazancınızdan düşebileceğiniz kansındayız. Alacaklı olduğunuz şirketin ileride iflası veya iflastan kurtulması halinde, alacağınızın tahsil ettiğiniz kısmını kazancınıza ilave etmeniz gerekir.

Kat mülkiyetine geçişte her daire 110 TL Tapu Harcı ödeyecek

Soru: 20 senelik Binamız hala kar irtifakında duruyor. Kat mülkiyetine geçmek için iskân işlemlerini tamamlamak üzereyiz. Muhtemelen Ocak ayı sonunda veya Şubat ayı başında kat mülkiyetine geçeceğiz. Kat mülkiyetine geçerken ödeyeceğimiz tapu harcı konusunda, farklı bilgiler veriliyor. Binayı kat mülkiyetine geçirirken yüzde kaç Tapu Harcı ödeyeceğiz?

Cevap: 28 Şubat 2009 da yürürlüğe konan 5838 sayılı yasa ile yapılan değişiklik sonucunda, tapuda yapılan cins değişikliği işlemlerinden nispi oranlı tapu harcı alınması uygulaması terk edilerek maktu harç uygulamasına geçilmiştir. 28 Şubat 2009 tarihine kadar binaların kat irtifakından kat mülkiyetine geçişinde her bağımsız bölüm için emlak vergi değerinin binde 15 oranında Tapu Harcı alınırken bu tarihten itibaren bağımsız bölüm başına 100 TL, işçi evleri ve işçi evlerinden daha düşük nitelikteki meskenlerden tescilinde de 50 TL maktu tapu harcı alınmaya başlamıştır. 2010 yılında ödenecek harç oranları yüzde 10 artırıldığından binanızı kat mülkiyetini geçirirken, bağımsız bölüm başına 110 TL Tapu Karcı ödemeniz gerekiyor.  EKREM SARISU  /Posta  / 11.01.2010

 
       
       

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.