Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   10  ARALIK  2010

  Mükellef Rehberi 

  Vergi Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Sigortasız çalışılan dönemleri davayla kazanmak mümkün

Sayın: Yunus Emre IŞIK
Şu anki işyerinde 1 Nisan 2003 tarihinde çalışmaya başladım. İşverenim 7 yıllık süre içinde beni sadece 165 gün sigortalı göstermiş. Ay sonunda işten ayrılacağım. Bu süreler için kendimi nasıl sigortalı olarak kaydettirebilirim.

Sigortasız çalışılan dönemler için İş Mahkemesine dava açmak gerekir.

Sosyal Sigortaları özel sigortalardan ayıran en önemli fark zorunluluk ilkesine dayanmasıdır. Sigortalı olmak çalışan için sosyal bir hak olduğu gibi aynı zamanda işveren için de yükümlülüktür. 5510 sayılı Kanunda belirtilen koşulları taşıyanlar diğer bir ifade ile çalışanlar sigortalı olmak bunları çalıştıran işverenler ise sigortalı bildirimlerini yapmak ve primleri ödemekle yükümlüdür.

Ülkemizde sigortalı olarak SGK’ya bildirilmesi gerektiği halde SGK’nın bilgisi dışında çalıştırılan en az 5 milyon insanın olduğu tahmin edilmektedir. Sigortasız çalışmanın en temel nedeni çalışanın sosyal güvenlik bilincinin oluşmaması, işvereninde maliyeti düşürmek adına sigorta primlerini ödemek istememesinden kaynaklanmakta; işsizlik korkusu yaşayan çalışanın sigortasız çalışmayı kabule mecbur kalması sorunu kronikleştirmektedir. Kimi zaman çalışanların ücretlerinden yapılacak prim kesintilerini ödememe adına sigortasız çalışmayı kabul etmeme bir yana işverene sigortasız çalışmayı teklif ettikleri düşünülürse sorunun mücadelesi zor bir olgu olduğu daha iyi anlaşılır. Sebebi ne olursa olsun, günümüzde sigortalı olmak en temel insan hakkı ve dahi dini açıdan değerlendirildiğinde kul hakkı olduğu dikkate alındığında her işverenin çalıştırdığı işçiyi mutlaka sigortalı göstermesi gerekir. www.muhasebenet.net

Anayasamızda sosyal güvenlik hakkı 60. maddede düzenlenmiş, "herkesin sosyal güvenlik hakkına sahip olduğu, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri Devletimizin alacağı ve gerekli teşkilatı kuracağı" hükmünü altına alınmıştır. Bu doğrultuda kurulan teşkilat SGK’dır. Sigortasız çalıştırılan işçinin sigortalı hizmetlerinin mahkeme yoluyla tespiti Anayasanın 60. maddesindeki amaca hizmet edecek bir yöntemdir.

Hizmet tespit davası yöntemiyle sigortalı olmak hakkını elde edebilmek için 5510 sayılı Kanuna göre davanın 5 yıl içinde açılması gerekir. Bu süre hak düşürücü bir süre olduğu için tespit davasının hizmetlerin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5yıl içerisinde açılması gerekir. Dava sigortalı tarafından, sigortalının vefatı halinde eşi, geçindirmekle yükümlü olduğu çocukları ile bakmakla yükümlü olduğu ana ve babası tarafından İş Mahkemesine açılmalıdır. Davanın işveren ile birlikte SGK’ya karşı da açılması diğer bir anlatımla husumetin hem işverene hem de SGK’ya yöneltilmesi gerekir. Aksi halde İş Mahkemesi hakimi davayı reddeder.

Çalışma olgusu her türlü delille ispatlanabilir. Ancak yazılı belgenin aksi ancak eş değerdeki bir delille ispatlanabilir. Bu nedenle sigortalının elinde çalıştığı döneme ait yazılı bir yazılı belge varsa tespit davasını kazanmak o denli kolay olur. İşçilerimize temennim sigortasız çalışmayı kabul etmemek olsa da bu şekilde çalışanlara ilerisi için mutlaka belge saklamalarını öneririm.

Yunus Emre IŞIK / anayurt

 
   
Yasal Uyarı
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.