Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   10  ARALIK  2010

  Mükellef Rehberi 

  Vergi Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Sıcak para gelişmeleri

Sıcak para konusu Türkiye'nin son yıllardaki değişmez gündem konusu olmaya devam ediyor.

Birçok ekonomist sıcak paraya karşı tobin vergisi benzeri tedbir alınması gerektiğini vurgularken, bazıları da buna gerek olmadığını savunageldiler. Tobin vergisini savunanlar Brezilya'nın sıcak paraya vergi uygulamaya başladığını ama bizim bu konuda geç kaldığımızı ifade ediyorlar.

Karşı görüşte olanlar ise Brezilya'da uygulamaya konulan tobin vergisinin de yeterince işe yaramadığını ifade ediyorlar.

İhracatçılarımız ise kur konusunu hep gündemde tutmaya çalışıyorlar. Dış ticaret açığının azaltılması ihracatın ithalatı karşılama oranının düşmeye devam etmemesi bakımından kur konusunun da önemli olduğu üzerinde duruyorlar. Aslında ihracatçıların esasen üzerinde durmaya çalıştıkları konu kurdaki aşırı dalgalanmaların ihracatçıyı daha olumsuz etkilediği hususudur. Zira, ihracatçılar arasında yapılan bir ankette çok az bir oranın kur değişmelerine karşı vadeli işlem yaptıklarını ortaya koyuyor. Bu açıdan bakıldığında da kurun düşük veya yüksek seyretmesinden ziyade kurdaki sık ve geniş bantlı dalgalanmaların ihracatçıları daha olumsuz etkilediği kesinlik kazanıyor.

Son zamanlarda ABD'nin önce 2 trilyon USD para basması daha sonra da 600 milyar USD'lik tahvil alımı yapacağını açıklaması, kura yönelik tartışma ve beklentileri daha da alevlendirdi. Bir ara dolarda başlayan hızlı düşüş trendi İrlanda krizi ile beraber biraz duraksadı. Hatta krizin Portekiz ve İspanya üzerindeki etkileri konusundaki tartışma ve özellikle sırada Portekiz'in olduğu konusu biraz olsun USD'deki düşüşü azaltıp dikkatleri euro üzerine çekmeye başladı.

Söylemesi yetti

Ama her ne olursa olsun Türkiye'ye olan sıcak para girişinin devam etmekte olması bu konuda Sayın Başbakan'ın konuşması gereğini ortaya koyacak kadar ilerledi. Sayın Başbakan'ın "Sıcak parayı yakından izliyoruz gerekli önlemler alınacaktır" şeklindeki söylemi anında etkisini gösterdi. Kurdaki dalga boyu azaldı. Hatta son derece sınırlı olmaya başladı. Sayın Başbakan'ın bu açıklamasını Ekonomi ve Maliye bakanlarının beyanatları izledi. Tobin vergisi konusu yeniden kamuoyu gündeminde ön sıralara geldi.

En son bu konuda ekonomi yönetimince tedbirlerin tartışıldığı bir toplantının yapıldığı basına yansıdı. Başbakan Yardımcısı Sayın Babacan sıcak para konusunda tedbirler düşünüldüğünü ama vergi konulması gibi bir tedbirin şu anda gündemde olmadığını belirtti.

Sıcak para bir ülkeye doğrudan yatırımın gelmesinden önce o ülkeye girip o ülke şartlarının değerlendirildiği bir yapı olarak ülkeye gelen ilk ziyaretçi konumundadır. Ülke koşulları doğrudan yatırım bakımından daha cazip hale geldiği ortamda sıcak para yerine doğrudan yatırıma yönelme şeklindeki eğilim kendini göstermeye başlar.

Şu anda özellikle ABD'de faiz oranının sıfır gibi olması sıcak paranın Türkiye gibi ülkelerde %7-%8'lik oranlarda da para kazanması anlamına geliyor. Burada bizdeki enflasyon oranının da bu seviyelerde olduğu, dolayısıyla reel faiz olmadığını belirterek savunma yapma şansı yoktur. Zira, gelen yabancı para açısından kârlılık Türkiye'deki enflasyon oranına göre değil kendi ülkesine göre daha yüksek oranda getiri sağlayıp sağlayamadığına göre değişir. Daha açık deyimiyle bizdeki oranlar bu seviyede seyrettiği sürece, olağanüstü başka gelişme olmadıkça sıcak para girişi devam edecektir.

Sıcak para girişinin belli ölçülerde sınırlı kalmasının en önemli nedeni dalgalı kur rejiminin gelen sıcak para açısından da bir risk oluşturduğu konusudur. Bir anlamda ihracatçı açısından en olumsuz konu olan kurdaki dalga boyu gelen sıcak para miktarının kontrolsüz artmamasının önündeki en önemli engel olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Şüphesiz bu görüşe karşı sıcak para ekonomiyi daha iyi izleyen uzmanlar aracılığıyla gelir. Kurdaki dalgalanmalardan da olumsuz değil olumlu etkilenir şeklinde itirazlar gelecektir. Bu itiraz tamamen haksız da değildir. Hatta doğrudur da diyebiliriz. Ama sıcak para girişinde her şeye rağmen bir risk unsuru olarak bu konu yatırımcının karşısına çıkar. Dünya krizinin başladığı dönemler hatırlanacak olursa, o dönemde de sıcak para çıkışı sabit kur rejiminin uygulandığı dönemlerde olduğu gibi hızlı olmamıştır.

Gelen sıcak paranın daha ziyade borsaya yöneldiğini de göz önünde bulundurursak, borsadan hızlı bir şekilde çıkışın sıcak para yatırımcıları açısından ciddi bir kayıp anlamına geleceği için az miktarlardaki paralar gibi hızlıca ülkeyi terk etmeleri de kolay olmamaktadır. Zaten bu nedenle hep borsanın derinliği konusu üzerinde durulmuştur. Her ne kadar İMKB'nin derinliği halen yeterli ölçüde bulunmasa da, bugünkü seviyesi itibarıyla bile gelen sıcak paranın, ülkeyi krize sokabilecek ölçüde hızlı terk edebilmesi pek de mümkün görülmemektedir.

Önümüzdeki günlerde sıcak para girişinin sınırlanması konusunda en önemli gelişme ABD faiz hadlerinin tekrar yükselmeye başlaması olacaktır.

Türkiye'nin bu konuyu elbette gözardı etmemesi ama tedbir alacağım diye acele de etmemesi gerekiyor. Enflasyondaki olumlu gelişme çerçevesinde Merkez Bankası'nın faiz indirimi yanında, ülke için en önemli tehlikenin cari açıktaki artış trendi olduğunu dikkate alarak, özellikle ithalat artış hızının azaltılmasına yönelik tedbirler, ilk etapta daha olumlu ve kalıcı etki yapacaktır. Bu anlamda Kamu İhale Kanunu'nda yerli ürün kullanımını teşvik edici şekilde değişiklik yapılması, son derece olumlu bir gelişme olacaktır.

Osman ARIOĞLU
oarioglu@bugun.com.tr
Bugün
 
   
Yasal Uyarı
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.