Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   10 AĞUSTOS 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Prime esas kazanç bildiriminde değişiklik yapıldı

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği bazı değişiklikleri de içermek üzere yeniden düzenlendi. Yönetmeliğin 12 Mayıs 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yeni şeklinde yapılan değişikliklerden biri de 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olanların prime esas kazanç ve prim ödeme gün sayısı bildirimine ilişkin olarak aylık prim ve hizmet belgesinde yapılan değişiklik..

PRİME ESAS KAZANÇ  BİLDİRİMİ
4/a (SSK) kapsamında sigortalı sayılanların sigorta primine esas kazanç bildirimlerinde; hak edilen ücretler ile prim, ikramiye ve bu nitelikteki ödemeler ayrı ayrı gösterilecek. Uygulamaya 23 Ağustos 2010 tarihine kadar verilecek olan Temmuz 2010 dönemine ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinden başlanacak.
Mevcut uygulamada, aylık prim ve hizmet belgelerinin e-Bildirge kanalıyla gönderilmesi sırasında, sigortalıların hak ettikleri ücretleri ile sigortalılara ay içinde ödenen prim, ikramiye gibi istihkaklar, prime esas kazanç başlığı altında tek tutar olarak bildiriliyordu. Temmuz 2010 dönemine ilişkin düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgesinden başlanılarak;
l Sigortalıların ay içinde hak ettikleri ücretlerinin 'hak edilen ücret',
lSigortalılara ay içinde ödenen prim, ikramiye gibi istihkakların ise, 'prim ikramiye ve bu nitelikteki istihkak', olarak ayrı ayrı girilmesi gerekecek.

EKSİK ÇALIŞMANIN BİLDİRİMİ
Mevcut uygulamada, ay içinde bazı iş günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, çalıştıkları ve ücret aldıkları gün sayısı dikkate alınarak bildiriliyor, ayrıca eksik gün nedeni de bildiriliyordu. Yeni Yönetmelikle ayrıca, ay içinde bazı iş günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların prim ödeme gün sayılarının hatalı girilmesinin önlenmesi amacıyla, aylık prim ve hizmet belgesine 'eksik gün sayısı' başlıklı yeni bir bölüm ilave edildi. Aylık prim ve hizmet belgesinde yapılan bu değişikliklere istinaden, Temmuz 2010 dönemine ilişkin düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgesinden başlanılarak e-Bildirge vasıtasıyla yapılacak olan bildirimlerde, ay içinde bazı günlerde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalılar için 'eksik gün nedeninin' yanı sıra ayrıca 'eksik gün sayısı' da girilecek.

PROGRAMLARIN GÜNCELLENMESİ
e-bildirge programları vasıtasıyla yapılacak olan veri girişleri sırasında, ay içindeki prim ödeme gün sayısı eksik girilip ayrıca eksik gün nedeni işaretlendiğinde, sistem tarafından kullanıcıdan eksik gün sayısının girilmesi istenilecek. Kullanıcı tarafından girilen eksik gün sayısının, sigortalının ilgili aydaki prim ödeme gün sayısı ve varsa işe giriş ve çıkış tarihi ile ilgili aydaki gün sayısı karşılaştırıldıktan sonra, eksik gün sayısının hatalı girilip girilmediği sistem tarafından kontrol edilecek ve sistem tarafından yalnızca doğru olan verilerin girişine izin verilecek.
Bu nedenle, Temmuz ayına ait aylık prim ve hizmet belgesi verilmeden önce 23 Ağustos'a kadar bilgisayar alt yapılarının güncellenmesi gerekiyor.

Yurtdışında sadece çalışılan süre mi borçlanılabilir?
Ben 1960 doğumluyum. 1980 yılında SSK'ya kayıt oldum. Fakat çok az (şu an itibarıyla 1400) günüm var. 1981-1983 yıları arasında 18 ay askerlik yaptım, onu borçlanıp ödeyebilirim. Ayrıca  yurtdışında 6 yıl kadar kaldım fakat bu 6 yılın ancak 1 yılını çalışabildim, geri kalan 5 yıl çalışmadım.
Ben kaç yaşında yaş  haddinden emekli olabilirim? Yurtdışında kaldığım sürenin tamamını mı  yoksa  sadece çalıştığım süreyi mi  borçlana bilirim? Zeynel Kip SSK'dan yaştan emeklilik için prim gününüzü 3600 güne tamamlamanız ve 60 yaşınızı doldurmanız gerekiyor.
Türk vatandaşları yurtdışında 18 yaşını doldurduktan sonra, Türk vatandaşıyken geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreleri arasında veya sonundaki işsizlik sürelerinden her birinde bir yıla kadar olan kısmını borçlanabiliyorlar. Siz de belgelendireceğiniz çalışma sürelerinizin arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan süreleri borçlanabilirsiniz.

Tasfiye olan şirket adına cezalı vergi salınması
Bir şirketin borçlu kılınabilmesi, ancak tüzel kişilik kazandığı tarih ile bu kişiliğin sona erdiği tarih arasındaki zaman diliminde olanaklıdır. Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre de şirketlerin tüzel kişilikleri ticaret sicilinden silinmesiyle sona erer. Bu nedenle, tasfiyesi biten ve ticaret sicilinden kaydı silinen, tüzel kişiliği bulunmayan limited şirket adına vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlenmesi hiçbir hukuksal sonuç doğurmayacağından, bu vergilendirmenin idari davaya konu edilmesine olanak bulunmuyor.

Metin Taş-Sezgin Özcan / Akşam
 
Yasal Uyarı
 
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.